În 1993 data de 15 mai a fost instituită drept „Ziua Internațională a Familiei” de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, iar în 1994, la propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, a devenit oficial și „Ziua Familiei Române”. Prin acest eveniment se dorește sublinierea și accentuarea impactului pe care valorile familiei îl au, sau ar trebui să îl aibă, în România. . .

Obiectivul principal al acestei zile este de a accentua importanţa familiei şi de a promova valorile acesteia: egalitatea, dragostea, respectul, împărţirea echitabilă a responsabilităţilor casnice, combaterea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor, copiilor sau persoanelor în etate. Ziua Familiei reprezintăun prilej de sensibilizare a tuturor cetățenilor și autorităților cu privire la problemele cu care se confruntă familia în societatea contemporană, dar și o bună ocazie de a celebra uniunea dintre soț, soție și copii.Cu această ocazie,duminică, 15 mai, între orele 10:00-14:00,la cortul de prim ajutor amplasat în Parcul Elizabeta din Sfântu Gheorghe,voluntarii Asociației „Salvatore” au măsurat tensiunea arterială și glicemia mai multor persoane. Totodată, așa cum ne-au obișnuit deja, pentru a marca această zi într-un stil aparte, începând cu ora 12:00, a fost organizată o prezentare de prim ajutor unde persoanele interesate au putut asista la efectuarea mai multor manevre de resuscitare și acordare a primului ajutor de bază.

„Pe această cale dorim să le transmitem mulțumirilenoastre tuturor celor care au participat la eveniment. Dorim să le mulțumim sponsorilor și partenerilor noștri și deasemenea voluntarilor asociației pentru munca inimoasă depusă.” – a transmis președintele Asociației „Salvatore”, Buna Hunor.

Potrivit unui studiu, pus la dispoziție de către acesta, un sfert dintre familiile din România, care sunt formate din salariați, locuiesc în mediul rural, (37,4% dintre familii sunt formate din salariați, iar 42,6% sunt familii de pensionari). Îngrijorător este faptul că la fiecare a zecea familie, există numai 8 salariați, iar decalajul privind veniturile este în creștere. Potrivit aceluiași studiu, familiile formate din 1-3 persoane reprezintă mai mult de două treimi din numărul total al familiilor (64,3%) din care, cele formate din două persoane reprezintă 27%. Familiile cu cel mult 4 membri sunt mai numeroase în mediul urban decât în cel rural, în timp ce, acelea formate din 5-6 persoane, sau chiar mai multe, sunt mai numeroase în mediul rural. Capul familiei este femeia în mai puțin de 20% dintre gospodăriile cu salariați (15,6%), agricultori (14,3%) și șomeri (15,8%) și în mai puțin de 10% dintre gospodăriile cu muncitori pe cont propriu (9%). Ponderea familiilor conduse de persoane care au absolvit învățământul primar (sau care chiar nu au absolvit școala primară)este de 12%. Trei sferturi dintre copiii familiilor indicate au studii liceale la bază și numai 12,2% au terminat o facultate.

În România, cele mai frecvente probleme ale familiei sunt violența asupra femeii sau, mai rar, asupra bărbatului, abuzul sexual asupra unuia dintre parteneri, violența asupra copiilor, abuzul prin neglijență, abuzul emoțional și sexual asupra copilului. Cauzele specifice țării noastre sunt în principal sărăcia și lipsa educației dar, de multe ori, necunoașterea propriilor drepturi, a unor norme după care trebuie să se desfășoare viața de cuplu, frica, neîncrederea în instituțiile care asigură ajutor, lipsa informațiilor în ce priveste existența acestor instituții și ce servicii oferă ele, duc la persistența problemelor.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail