În Occident, iar după 1989 și la noi, data de 14 februarie reprezintă o Zi specială în care este pomenit Sf. Valentin un apărător al iubirii și un slujitor credincios al lui Dumnezeu. Odinioară  exista un Festival păgân care era închinat Dragostei, iar mai apoi o Sărbătoare religioasă romană, „Lupercalia”, în cinstea lui Pan Zeul păstorilor și al ogoarelor.

 În dorința de a găsi o formula  mai potrivită pentru a cinsti sentimentele nobile ale celor ce se iubesc, Papa Gelasius devansează  în   anul 496 data petrecerii „Lupercaliei” din 15 pe 14 februarie – de „Sf. Valentin” – încercând astfel să-i estompeze însemnătate în popor.

Era obiceiul ca tinerii necăsătoriți să scrie pe bilețele numele  fetelor nemăritate din localitate, după care le introduceau intr-o cutie. Tinerii necăsătoriți extrageau apoi câte un astfel de bilețel, iar fata aleasă le devenea iubită  tot restul anului. Nu se știe dacă ulterior se și căsătoreau…

După decembrie 1989 și în țara noastră au început să se organizeze o seamă de  evenimente mondene tematice cu impact asupra  publicului larg. Sunt  sărbători populare obișnuite în Occident, care au prins treptat și la noi, majoritatea având și beneficii pentru activitatea comercială, fiind acum acceptate și…așteptate de public, mai cu seamă de tineri.

Dar cel mai mare succes îl are Omagierea  Sfântului Valentin, considerat protectorul  îndrăgostiților. Data de 14 februarie reprezintă așa-numita „Valentine’s Day”, o  Sărbătoare Internațională a Iubirii, minunată ocazie pentru înamorați de a-și face declarații, a-și oferi cadouri şi de a savura momente romantice.

Există mai multe legende legate de Ziua Iubirii și simbolul ei, ce datează din vremuri îndepărate, căpătând importanţă odată cu trecerea timpului. Se spune  că  ar fi existat un preot roman martirizat pe nume Valentin, ce a slujit în timpul persecuției religioase a Împăratului Claudius între anii 269-270. Valentin îi ajuta pe tinerii creștini, dar și necreștini să se căsătorească, deși era interzis. Pentru că a ignorat legea, preotul a fost aruncat în temniță  unde a devenit un propovăduitor puternic al credinței în Dumnezeu. Pentru o asemenea cutezanță în data de 14 februarie 269, la etatea de 47 de ani, a fost condamnat la moarte și executat. În timpul cât a stat in închisoare  le trimitea mesaje de îmbărbătare prietenilor, spunandu-le „Amintiți-vă de Valentin! Vă iubesc” .

…Avem însă și în România un personaj ce întruchipează simbolul Iubirii. Peste zece zile, în 24 februarie, există o Sărăbătoare  numită Dragobete. Vă întreb retoric, dragi prieteni: oare ce au în comun cele două zile? Simplu: Dragostea. Fie ca vorbim de „Valentine’s Day” ori de „Dragobete” sunt momente speciale care  celebrează Iubirea.

Să o cinstim cu toții așa cum se cuvine…

Horia C.Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail