Ziua Imnului Național va fi sărbătorită sâmbătă, 29 iulie, la Sfântu Gheorghe, printr-o ceremonie militară care va  avea loc pe platoul din fața Prefecturii Covasna, din Piața Libertății din municipiu, începând cu ora 10.00.

Potrivit organizatorilor evenimentului- Instituția Prefectului-Județul Covasna și Garnizoana militară Sfântu Gheorghe, programul  cuprinde: Întâmpinarea persoanei oficiale (prefectului județului însoțit de comandantul garnizoanei); Prezentarea onorului militar de către garda de onoare; Trecerea în revistă a gărzii de onoare și salutul drapelului de luptă; Intonarea Imnului Național al României; Oficierea serviciului religios; Alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului.

Comandantul garnizoanei Sfântu Gheorghe, lt. col. Dorin Neagu, a declarat, pentru Mesagerul de Covasna, că  în cadrul ceremoniei organizate cu ocazia Zilei Imnului Național  vor fi premiați 7 elevi care s-au clasat pe primele trei locuri (după mediile obținute) la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.

***

„Imnul național al unei țări înseamnă mai mult decât versuri și muzică sprintenă. Încă de la conceperea unui imn, acesta devine o parte din istorie și cultură. Un imn însoțește o țară prin schimbările sale, prin războaiele sale, prin vremurile de pace, prin victoriile și înfrângerile sale. El reflectă filozofia și mentalitatea scriitorilor și compozitorilor săi. (…) În timpul Revoluției de la 1848, poemul patriotic „Un răsunet” al poetului Andrei Mureșanu și-a făcut prima apariție în revista cu titlul „Foaie pentru minte, inimă și literatură”.  Pe muzica scrisă de compozitorul Anton Pann, imnul a fost intonat pentru prima dată în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea de un numeros grup condus de însuși compozitorul.  29 iulie, ziua în care imnul a fost auzit pentru prima dată în timpul Revoluției române de la 1848, marchează până în prezent ziua națională dedicată sărbătoririi imnului”, potrivit libertatea.ro.

Maria Crețu-Graur

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail