Deşteaptă-te române!”, rămâne un veşnic îndemn menit a păstra  trează conştiinţa naţională şi dragostea de ţară”

 

Cu ocazia sărbătoririi „Zilei Imnului Național”,  la  Grupul  Statuar „Mihai Viteazul ” a avut loc, ieri,  un  ceremonial militar şi religios la care au participat oficialităţi, reprezentanţi  ai instituţiilor deconcentrate, oameni politici şi locuitori ai municipiului.

Adresându-se celor prezenți, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu a spus: „În fiecare an, la 29 iulie, sărbătorim unul dintre cele trei simboluri naţionale, imnul, care alături de drapelul tricolor şi stema ţării reprezintă simboluri ale valorilor românilor şi totodată ale statului Român, consacrate prin art. 12 din Constituţia României.

. .

Definitoriu pentru statul şi poporul român, imnul „Deşteaptă-te române!” a devenit cântecul identităţii naţionale încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Intonarea sa oficială este consemnată în analele istoriei la data de 29 iulie 1848, dată pe care o marcăm şi astăzi, când, un grup de tineri revoluţionari paşoptişti conduşi de Anton Pann , l-a interpretat în mod solemn în cadrul unei manifestări publice în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

De atunci, a fost intonat în toate momentele importante şi cruciale din istoria ţării, precum Războiul de Independenţă, Primul şi Al Doilea Război Mondial.

 Interzis de regimul comunist, mesajul emoţionant al imnului a răsunat ca un ecou în timpul revoluţiei anticomuniste începută la data de 22 decembrie 1989, devenind un înălţător îndemn la trezire naţională şi constituind un veritabil suport motivaţional pentru românii avizi de libertate.

            Prin Constituţia României din anul 1991, “Deşteaptă-te române!” a devenit imnul naţional al României, iar prin Legea nr. 99 din 22 decembrie 1998,  ziua de 29 iulie a fost proclamată “Ziua imnului naţional al României – Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Romane din anul 1848.

Versurile imnului au la bază poemul „Un răsunet” al poetului Andrei Mureşanu, iar muzica îi aparţine lui Anton Pann.

Imnul nostru naţional vorbeşte despre originea noastră daco-romană, descriind în cel mai pur mod trecutul tumultuos al poporului nostru, printr-o istorie zbuciumată . De asemenea, vorbeşte despre unitate, sacrificiu, iubire de patrie  şi credinţa în Dumnezeu. Valorile esenţiale ale poporului nostru sunt strânse în strofele acestui imn. Creaţie cu adânc răsunet în conştiinţa neamului, acest cântec s-a dovedit a fi imnul fraternităţii, fiind un important simbol al independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Ziua de astăzi este unul din momentele în care trebuie să fim mândri că suntem români, să fim conştienţi de sacrificiile făcute de predecesorii noştri.

La zi de sărbătoare dar şi în orice alt moment al vieţii, este datoria noastră ca români să ne cinstim simbolul naţional, să-l intonăm cu mândrie şi în semn de respect faţă de patrie!

 „Deşteaptă-te române!”, rămâne un veşnic îndemn menit a păstra  trează conştiinţa naţională şi dragostea de ţară, aşa că daţi-mi voie să vă adresez îndemnul de suflet:  „Deşteaptă-te Române!”.

În Piața Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe a răsunat, ieri, Imnul Național „Deşteaptă-te Române!”, interpretat de Corul „ Voievozii Munților” din Vâlcele împreună cu  toți cei care au luat parte la eveniment.

**

Prezent la la ceremonia dedicată sărbătoririi Zilei Imnului Naţional de la Oradea,  ministrul Apărării naţionale, Mircea Duşa a declarat că Militarii sunt cei care respectă cel mai mult simbolurile naţionale

„Armata Română, în general instituţiile militare, sunt cele care respectă cel mai mult simbolurile naţionale. Fie că este vorba de drapel, de stemă sau imn naţional. Simbolurile naţionale se regăsesc pe uniformele militarilor români, aceşti importanţi ambasadori ai României în lume. Prin prezenţa lor în teatre de operaţii sunt respectaţi prin ceea ce fac pentru pacea şi stabilitatea lumii. Dar în toate misiunile lor, militarii sunt însufleţiţi de simbolurile naţionale. (…)Trebuie să facem mai mult pentru a fi mândri de simbolurile noastre, a fi mândri de ceea ce înseamnă român, a fi mândri de ceea ce românul reprezintă în lum”’, a declarat Mircea Duşa.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail