Cu ocazia Zilei Geniștilor Militari care va fi sărbătorită la data de 31 mai a.c, personalul Unității Militare 01630 Arcuş organizează o serie de activități pe raza municipiului Sfântu Gheorghe şi a comunei Arcuş. Activitățile, printre care se numără concursuri de șah și de tenis de masă, un turneu de minifotbal, o ceremonie militară și evenimente dedicate copiilor, au început luni, 22 mai, și continuă până miercuri, 31 mai.
Astfel, în 22 mai au avut loc acțiuni de îngrijire a „Troiței Generalului Grigore Bălan” din Arcuș iar marți, pe 23 mai, între orele 9.00 – 16.00 se desfășoară un concurs de șah pentru copii și adulți, la Cercul militar Sfântu Gheorghe.
Miercuri, pe 24 mai, în aceeași locație, între orele 9.00 – 16.00, se organizează un concurs de tenis de masă. Persoanele interesate se pot înscrie la numărul de telefon, 0774-693.996 – plt. maj. Marin Emanuel.
Activătățile vor continua vineri, 26 mai, cu un turneul de minifotbal care se va desfășura pe terenul sintetic de la Barbuque din Sfântu Gheorghe, între orele 9.00- 17.00.
În vederea pregătirii acestei competiții sportive, la sediul UM 01630 Arcuș se va ține o ședință tehnică miercuri, 24 mai, între orele 10.00 – 11.00. Persoană de contact: CAP.III Hristache Claudiu, telefon – 0761-681.850.
Miercuri, pe 31 mai, între orele 12.30 – 13.00 va avea loc o ceremonie militară pe Platoul Unității Militare 01630 Arcuș, cu participarea personalului invitat, a preotului militar al garnizoanei și al efectivului UM 01630 Arcuș.
Tot miercuri, între orele 9.00 – 12.00, vor avea loc activități recreativ-sportive pentru copii, chiar la baza sportivă a Unității Militare 01630 Arcuş.
Într-un comunicat transmis către Mesagerul de Covasna, de comandantul unității militare, lt.col. Mihai-Liviu Gaiță, se menționează că „Activitățile cuprind: prezentarea profesiei și carierei militare, participă personalul Biroului Informare Recrutare din cadrul Centrului militar județean Covasna; prezentare de tehnică și armament; traseu aplicativ militar și sportiv; concurs de tras frânghia; concurs de aruncarea grenadelor de mână la precizie; concurs de sărituri în lungime de pe loc și din mișcare”.
Persoana de contact: plt. maj. Marin Emanuel, telefon 0774-693.996.
„Invităm, pe această cale, populația civilă a municipiului Sfântu Gheorghe şi a județului Covasna să participe alături de noi la activitățile organizate pentru sărbătorirea acestei zile cu semnificații deosebite pentru unitatea noastră. Participarea la competițiile organizate nu presupun taxe de înscriere. Vă aşteptăm cu drag alături de noi”, se mai arată în comunicatul de presă.
Ziua Geniștilor Militari este marcată la data de 31 mai pentru că aceasta reprezintă data la care, în anul 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a aprobat Raportul nr. 1902 înaintat de Guvernul Moldovei, prin care se avansa cererea de aprobare a construirii și întreținerii unui batalion de geniu destinat înaintării lucrărilor publice. Momentul este apreciat drept data la care s-a înființat prima unitate de luptă de geniu din armata română, respectiv Batalionul 1 Geniu.
Potrivit presamil.ro „Arma geniu este una dintre cele mai importante din forțele terestre și nu numai, având un rol hotărâtor cu ocazia fiecărui conflict.
Este o armă de sprijin a acțiunilor forțelor luptătoare, începând de la organizarea de treceri, creare de culoare în câmpurile de mine, de baraje, de poduri și alte mijloace de trecere, minări, deminări, construcții de drumuri.
În al doilea rând, arma geniu a contribuit și la dezvoltarea economică. În perioada comunismului, arma geniu s-a remarcat în mod deosebit pe timpul marilor lucrări ale Transfăgărășanului, Canalului Dunăre-Marea Neagră, Casa Poporului și alte edificii importante ale României.
Ideea geniștilor de a-și sărbători ziua armei alături de copii, dar și de elevii instituțiilor de învățământ liceal, a venit din dorința de a promova cariera militară și specificul unităților de acest gen din țară”.
Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail