Rezistenţa la antibiotice este o problemă de sănătate publică în creştere, în mare parte datorată consumului inadecvat de antibiotice.

Ministerul Sănătăţii din România şi instituţiile implicate în programele de sănătate publică se alătură iniţiativei Centrului European pentru Controlul Bolilor, de a marca Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice, în săptămâna din jurul datei de 18 noiembrie.  În acest an, Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice pune accent pe promovarea utilizării prudente a antibioticelor în spitale. Pentru păstrarea eficienţei antibioticelor, acestea trebuie prescrise cu prudenţă, numai atunci când este nevoie, iar ajustarea tratamentului trebuie să se facă în concordanţă cu rezultatele culturii microbiologice.

Scopul acestui proiect este de a atrage atenţia asupra fenomenului de rezistenţă a bacteriilor la antibiotice, situaţie care ar putea fi evitată prin conştientizare şi responsabilizare. Principala cauză a acesteia este reprezentată de utilizarea iraţională a antibioticelor. Antibioticele se eliberează din farmacii fără reţete, iar populaţia, din păcate, exploatează aceste medicamente fără a cunoaşte limitele. Oamenii iau decizii fără a cunoaşte în totalitate cauzele, tratamentul adecvat şi consecinţele unui tratament greşit,  mulţi bolnavi (auto)tratându-se  cu antibiotic pentru o simplă răceală, care, în 70% din cazuri este de etiologie virală.

Acţiunile desfăşurate în această zi au drept scop informarea populaţiei. Educarea populaţiei reprezintă primul pas spre o lume guvernată de principii corecte, din punct de vedere medical. Păstrarea eficienţei antibioticelor este responsabilitatea fiecăruia. Utilizarea responsabilă a antibioticelor poate contribui la împiedicarea dezvoltării de bacterii rezistente şi poate păstra eficienţa antibioticelor în folosul generaţiilor următoare. Astfel, este important de ştiut când este cazul să se ia antibiotice şi cum să se administreze în mod responsabil. Campaniile reuşite de informare a publicului, care au avut a loc în unele ţăr, au avut ca rezultat reducerea consumului de antibiotice.

Fiecare dintre noi poate juca un rol important în reducerea rezistenţei la antibiotice.  În acest sens, pacienţii sunt îndrumaţi să urmaze  sfatul doctorului când iau antibiotice; când este posibil, să prevină apariţia infecţiilor prin vaccinarea corespunzătoare;  să se spele  pe mâini şi să spele mâinile copiilor, în mod regulat, de exemplu, după strănut sau tuse, înainte de a atinge alte lucruri sau alte persoane; să utilizeze  întotdeauna antibioticele conform reţetei, fără a apela la „resturi” de antibiotice rămase în casă sau antibiotice obţinute fără reţetă şi să întrebe farmacistul despre modalitatea de eliminare a medicamentelor rămase.

Totodată, medicilor şi altor cadre medicale, de exemplu farmacişti şi asistente, le este indicat să prescrie antibiotice doar atunci când este necesar, conform ghidurilor bazate pe dovezi; când este posibil, să prescrie   un antibiotic specific infecţiei şi nu unul cu „spectru larg”; să le explice pacienţilor cum să atenueze simptomele răcelilor şi gripei,  fără a apela la antibiotice;  să sfătuiască pacienţii cu privire la importanţa conformării la tratament, când un medic le prescrie antibiotice.

Sursa: European Centre for Disease Prevention and Control

Direcţia de Sănătate Publică

Compartimentul Promovarea Sănătăţii

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail