Ziua Eroilor a fost marcată, ieri, în mai multe localităţi din judeţul Covasna, prin ceremoniale religioase şi militare, depuneri de coroane, buchete și jertfe de flori la cimitirele și monumentele eroilor.

La Sfântu Gheorghe, evenimentul a debutat la ora 9.00, la Monumentul Ostașului Român, unde s-a intonat Imnul Naţional, a avut loc ceremonialul religios, s-au rostit alocuţiuni cu privire la însemnătatea evenimentului,  s-au depus coroane de flori și a avut loc defilarea gărzii de onoare.

În discursul său, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a menționat: „Sărbătoarea Înălţarii Domnului nostru Isus Hristos are pentru noi românii o semnificație aparte, fiind totodată și Ziua Eroilor, zi în care poporul român își cinstește eroii.  O zi mai potrivită ca aceasta nici nu putea fi aleasă, pentru că asemeni  Domnului, veacuri de-a rândul, sufletele eroilor noștri s-au ridicat la Ceruri, în cel mai sublim gest pe care un pământean îl poate face, și anume, dându-și viața pentru ai săi, pentru unitatea, libertatea și dăinuirea lor.

 

Fără chip, fără nume, fără a-i putea cuprinde cu mintea, eroii noștri sunt cei care ne țin în viață, sunt cei care veghează asemeni unei candele ce nu poate să se stingă vreodată și străjuiesc ca pe o sfântă comoară, ființa neamului românesc.  Din timpurile străbunei Dacii și până astăzi, milioanele de eroi căzuți pentru patrie au avut același unic ideal: neatârnarea și libertatea neamului nostru, o mare și frumoasă țară – România; ori,  o astfel de moștenire trebuie prețuită, păstrată și transmisă celor ce vor veni, pentru că altfel ei nu vor fi decât vremelnici  locuitori ai acestor binecuvântate meleaguri.  Nu pretind că știu ce-i place Lui Dumnezeu, așa cum unii o fac, dar cred cu tărie că cei căzuți pe câmpul de luptă, sunt îngerii păzitori ai neamului nostru, iar Bunul Dumnezeu, de dragul lor, își  întoarce câteodată fața către noi.

Eroii nu plâng, dar drumul lor spre nemurire a fost scăldat cu râurile de lacrimi ale mamelor ce nu și-au mai văzut fiii, ale fiilor ce nu și-au mai putut striga tatăl, ale camarazilor sub ochii cărora și-au dat ultima suflare. Toate acestea pot părea patetice în ochii celor care se fac că nu înțeleg că sacrificiul suprem al acestora reprezintă temelia Patriei noastre, dar despre eroii neamului tău nu poți să vorbești cu detașare, ci cu dragoste și nemărginită recunoștință, aplecându-te cu respect în fața memoriei lor. Toate națiunile lumii își cinstesc eroii așa cum se cuvine, iar noi nu trebuie să fim mai prejos, pentru că a-ți plânge eroii nu reprezintă nicio rușine și nicio slăbiciune, ci un act de maturitate și demnitate națională. De aceea, în această sfântă zi vă îndemn să îi cinstim pe toţi cunoscuţii sau necunoscuţii, pe toţi cei care şi-au jertfit bunul cel mai de preţ, viaţa, pentru apărarea pământului sfânt al țării, pentru formarea statului unitar şi pentru înlăturarea oricărei forme de subjugare a neamului românesc. Acordarea respectului cuvenit şi pomenirea din generaţie în generaţie a celor căzuţi jertfă pe câmpurile de luptă pentru apărarea ţării, fac parte din conştiinţa, sufletul şi credinţa românească.

Eroii neamului românesc vor fi prezenţi mereu în sufletele şi inimile noastre, iar omagierea faptelor lor de vitejie a fost, este şi va fi o datorie de onoare a fiecărui român.

Dezveliți tot adevărul și le spuneti tuturor,

Cum muriră frații voștrii, pentru neam si țara lor.”

La manifestările de la Sfântu Gheorghe  au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, cadre militare sau veterani de război, locuitori orașului și nu numai.

Un eveniment cu acest prilej a fost organizat la ora 11.00, la monumentul „Locotenent Păiș David” din localitate.

 

 Ziua Eroilor, marcată la Araci

Activitățile organizate cu această ocazie au debutat la Cimitirul Eroilor, din localitate, unde, după trecerea în revistă a gărzii de onoare și după intonarea Imnului Naţional, s-a oficiat serviciul religios, iar apoi s-au prezentat discursuri.

Primarul comunei Vâlcele,  Kovács Lászlo,  a transmis, prin discursul său că: „În această zi cu o importantă semnificație creștină – Înălțarea Domnului, poporul român sărbătorește Ziua Eroilor. Ne alăturăm și noi, locuitorii comunei Vâlcele, cu mic cu mare, ca împreună cu stimații oaspeți prezenți aici (…), să ne aducem aminte de eroi. De ziua Înălțării Domnului aducem un omagiu tuturor eroilor, cunoscuți sau necunoscuți, care s-au jertfit, de-a lungul timpului, pentru obținerea independenței naționale și apărarea patriei. Tuturor acestor oameni, care și-au dat viața în scopul nobil de a construi un viitor mai bun pentru generațiile ce au urmat, printre care și noi, le suntem profund recunoscători. Avem o datorie de onoare să-i comemorăm, cu profundă recunoștință și respect. Valorile pentru care s-au sacrificat ei sunt și astăzi importante, chiar dacă România nu mai are de dus niciun război! Aceste valori trebuie să ne conducă mai departe pentru a ne îndeplini cu aceeași dăruire îndatoririle – începând de la munca de zi cu zi a fiecăruia, până la activitățile ce pun piatră pe piatră pentru construirea viitorului. Nu putem repeta niciodată destul de des că alături de simbolurile naționale, eroii ne legitimează în lume. Să ne cinstim eroii și înaintașii și să trăim prezentul cu responsabilitate, ca adevărați cetățeni care, prin exemplul lor, proiectează viitorul (…)!”- a declarat primarul comunei Vâlcele, Kovács Lászlo.

S-au depus, apoi, coroane de flori, după care, elevii Școlii Gimnaziale „Romulus Cioflec” din localitate, urmați de Corul „Voievozii Munților” din Vâlcele, au prezentat un program compus din cântece patriotice.

Înainte de a debuta programul prezentat de „Voievozii Munților”, părintele Vasile Antonie Tămaș Delavâlcele, a transmis  un mesaj românilor:

„Pe această cale, transmit poporului român un mesaj: să învie din morții gândirii, să învie din patima asta a orbecăielii prin ceață, și împreună, împreună, la umbra eroilor noștri, și întru Hristos, să facem țara asta strălucitoare ca soarele sfânt de pe cer (…)”.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

„E foarte important să sădim în sufletele copiilor respectul, prețuirea față de eroi, față de simbolurile naționale, față de imn”- Nicolaie Cucu

Viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu, a declarat că Ziua Eroilor este foarte importantă.  Cu luni în urmă, acesta a lansat inițiativa ca mormintele din Cimitirul Eroilor din Araci să fie îngrijite de elevii din localitate:

„Pentru creștini, este foarte importantă această zi- Înălțarea Domnului și faptul că ea coincide și cu sărbătorirea eroilor neamului, o face cu atât mai importantă. Eu, din 2008, de când sunt viceprimar m-am implicat și am vrut să dăm o altă față a acestei zile (…). Dacă tot avem eroi ai neamului îngropați aici, să le dăm cinstea cuvenită. M-am gândit, dar încă nu am reușit să pun în practică această activitate – să dăm claselor din școală câte un mormânt de aici, în grijă, să îngrijească aceste morminte, iar la sfârșitul anului școlar, cu ocazia Zilei Eroilor, elevii să fie premiați. Sper să putem să punem în practică această idee (…), ca să sădim în sufletele copiilor respectul, prețuirea față de eroi, față de simbolurile naționale, față de imn (…). E foarte important, mai ales în această perioadă în care tot mai mult se pierd valorile naționale; este foarte important să nu ne pierdem identitatea. Cei care nu știu să-și cinstească eroii, sunt supuși pieirii (…)”, a declarat Nicolaie Cucu.

Ziua Eroilor a fost marcată și în Târgu Secuiesc, Brețcu, Sita Buzăului, Barcani, Întorsura  Buzăului, Dobolii de Jos, Arcuș, Aita Seacă.

. .

Ana Alina Costache

 

Ziua Eroilor Neamului, la Covasna

 

După ce au prăznuit în sfântul lăcaş de cult sărbătoarea Înălţării Domnului, hramul Bisericii din Covasna – Voineşti, clopotele au sunat din nou şi enoriaşii, împreună cu preotul paroh Ioan Ovidiu Măciucă, s-au adunat în faţa Monumentului Ostaşului Român din Piaţa Eroilor pentru a aduce un omagiu celor ce şi-au jertfit viaţa pentru apărarea neamului.

Ceremonia a început cu intonarea Imnului Naţional „Deşteaptă-te române!”, s-a oficiat apoi o slujbă religioasă pentru pomenirea celor care au murit „pentru Neam şi Ţara lor”. Despre semnificaţia acestei zile, de două ori sfinte pentru români, a vorbit subprefectul judeţului Covasna, Necolae Radocea, menţionând că Neamul Românesc îşi datorează existenţa acestor eroi care, la fel ca Brâncovenii, prin jertfa lor pot fi consideraţi martiri, dându-şi viaţa nu numai pentru Patrie, ci şi pentru credinţa strămoşească.

S-a intonat apoi Imnul Eroilor – „Presăraţi pe-a lor morminte”, pe ritmurile căruia coroanele de flori au fost depuse pe soclul monumentului. Un moment emoţionant, aplaudat de cei prezenţi, a fost prezenţa domnului Gheorghe Cojocaru, veteran de război, în faţa monumentului. Nea Ghiță Cojocaru, care are peste 92 de ani, este singurul dintre participanţii covăsneni la Al Doilea Război Mondial care mai este printre noi.

După-amiază, acesta a fost prezent la Sala Unirea, la momentul artistic dedicat Eroilor Neamului pregătit de elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Voinești, coordonați de prof. Adriana Bota și doamna bibliotecară Mirela Poteică. La final, participanții s-au îndreptat către Monumentul Ostașului Român din Voinești, unde au depus o coroană de flori în memoria Eroilor Neamului. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Covasna și Asociația Grit.

 

Patriotismul românesc nu a însemnat niciodată ură împotriva altor neamuri, ci numai o datorie sfânta faţă de neamul în care Dumnezeu a rânduit să ne naştem. Lucian Blaga spune: „Niciun popor nu este atât de decăzut încât să nu merite să te jertfeşti pentru el, daca îi aparţii cu adevărat”.

Să le aprindem eroilor noştri o lumânare şi să-i rugăm să ne ierte pentru că nu ştim să le urmăm exemplul, pentru că nu mai înţelegem azi sensul luptei şi jertfei lor, renunţând atât de uşor la dragostea de Patrie, ca la o haină învechită.

Pentru ei, dacă nu pentru noi, avem datoria să redevenim patrioţi, să ne iubim Ţara şi Neamul şi Credinţa, iar Drapelul Românesc să fie înfăţişat neîncetat tinerei generaţii. Să înţelegem din jertfa lor, a bunilor şi străbunilor noştri, că lupta pentru unitate şi neatârnare trebuie dusă până la capăt, chiar cu preţul sacrificiului suprem.

 

Prof. Florentina Teacă,

Vicepreședinte al filialei Covasna a A.N.C.E. „Regina Maria„

**

Omagiu adus eroilor, la Aita Mare

Joi, 9 iunie a.c., de Ziua Eroilor, jandarmii covăsneni şi-au cinstit cum se cuvine înaintaşii, prin organizarea unei manifestări comemorative la Monumentul Eroilor Jandarmi din localitatea Aita Mare.

În jurul prânzului s-a desfăşurat un ceremonial militar şi religios  la care au participat jandarmi, cadre ale Ministerului Apărării Naţionale şi numeroşi invitaţi. După încheierea serviciului religios, s−au citit mesaje de către reprezentanul Prefecturii Covasna, locotenent colonel Nichifor Adrian, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Covasna şi de către colonel (r) Şerb Aurel, fost comandant al Comandamentului de Jandarmi Judeţean Covasna, care a contribuit la ridicarea acestui monument în anul 2000.

La final s-au depus coroane de flori şi a avut loc defilarea Gărzii de onoare, formată din jandarmi şi cadre ale Ministerului Apărării Naţionale.

La acest eveniment au participat reprezentanţi ai Prefecturii Judeţului Covasna, Inspectoratului de Poliţie al judeţului Covasna, ai unităţilor Ministerului Apărării Naţionale, ai instituţiilor deconcentrate din judeţ şi ai Primăriei din localitatea Aita Mare.

Monumentul Eroilor Jandarmi din Aita Mare a fost dezvelit în anul 2000, de Ziua Eroilor iar de atunci, în fiecare an, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Gheorghe Doja” Covasna organizează manifestări dedicate comemorării eroilor.

Pe această cale, dorim să aducem mulţumiri persoanelor care au contribuit la buna desfăşurare a acestui eveniment.

Compartimentul informare și relații publice al  IJJ Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail