Bisericile istorice maghiare din Transilvania vor organiza la începutul lunii septembrie un miting de protest în Sfântu Gheorghe sub genericul „Ziua dreptăţii”, împotriva sentinţei judecătoreşti date în cazul retrocedării Colegiului „Szekely Miko” din municipiu.
Protestul, care va avea loc pe 1 septembrie, este susţinut de toate cele trei partide politice maghiare (UDMR, Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania), precum şi de mai multe organizaţii civile.
Potrivit primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi liderul organizaţiei locale a UDMR, la acest miting vor participa câteva zeci de mii de oameni din toată Transilvania şi va fi cea mai mare manifestare din ultimii 15 ani într-un „caz maghiar”.
Antal Arpad a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că sentinţa Judecătoriei Buzău, care l-a condamnat la închisoare pe fostul secretar de stat Marko Attila şi pe alte două persoane din comisia de retrocedare a Colegiului Miko, este „nedreaptă”, iar în opinia sa fie este vorba despre o „eroare juridică” ce poate fi corectată de Curtea de Apel, fie despre o „atitudine naţionalistă, antimaghiară”, fie despre o ‘comandă politică’ îndreptată împotriva comunităţii şi a bisericilor maghiare.
„În acest caz, practic, unii încearcă să testeze capacitatea de reacţie a comunităţii maghiare, a bisericilor tradiţionale maghiare, a UDMR (…) Singura noastră posibilitate este să arătăm că suntem o comunitate puternică (…) Pe 1 septembrie vom spune că noi suntem naţiunea care nu se lasă intimidată, care nu-şi lasă membrii şi care nu lasă ca averea comunităţii să fie luată”, a declarat Antal Arpad.
Acesta a făcut un apel către societatea civilă şi presa românească pentru a trata cu atenţie cazul Miko, nu ca pe o chestiune de natură etnică, ci ca pe un exemplu de încălcare a statutului de drept.
Liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este şi preşedinte al Consiliului judeţean, a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că din punctul său de vedere acest caz nu este unul juridic, ci unul politic, arătând că în joc nu e o şcoală oarecare, ci o „instituţie de învăţământ simbol a comunităţii maghiare din Ţinutul Secuiesc şi chiar din Transilvania”.
„Să fie clar pentru toată lumea din ţara asta că nu lăsăm niciun om, nicio persoană din comunitatea noastră care a muncit corect pentru comunitate să aibă ceva de suferit. Deci, cei din Bucureşti care au crezut că pe noi pot să ne intimideze cu acest gen de procese au greşit destinatarul”, a spus Tamas Sandor.
Liderii UDMR au mai spus că la protestul ce va avea loc pe 1 septmebrie vor participa preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, precum şi alţi politicieni maghiari, printre care Laszlo Tokes şi Toro.T. Tibor.
Marko Attila, care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău după ce a fost acuzat de abuz în serviciu contra interesului public pentru restituirea către Eparhia reformată din Ardeal a Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, a declarat joi, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că se consideră nevinovat şi că procesul va continua la Curtea de Apel Ploieşti, recursul fiind programat pe data de 5 octombrie.
Marko Attila a fost trimis în judecată împreună cu alte două persoane, Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov i-au acuzat că au retrocedat abuziv clădirea Colegiului „Miko”, pe baza unor documente nevalabile.
La scurt timp după pronunţarea sentinţei de către Judecătoria Buzău au şi început manifestările de protest în faţa Colegiului Miko din Sfântu Gheorghe, unde începând cu data de 7 iulie se adună zilnic, timp de două ore, câteva zeci de persoane.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES