În suita manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Culturii Naționale ce va avea loc la începutul săptămânii viitoare, când vom omagia naşterea poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850), se înscrie și apreciatul spectacol „Crai Nou” al Operei brașovene.
Spectacolul „Crai Nou”, de Ciprian Porumbescu
Ciprian Porumbescu a înregistrat la Brașov, oraș în care a trăit și lucrat o perioadă relativ scurtă, un mare succes cu prilejul punerii în scenă a Primei operete românești. Era compusă de el, se numea „Crai Nou” și avea la bază textul poetului Vasile Alecsandri. Prima reprezentație a avut loc pe 27 februarie 1882 în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi, Colegiul Național „Andrei Șaguna”), tânărul compozitor aflându-se și în postura de dirijor. Reușita spectacolului a fost peste orice așteptări, așa încât a doua zi a trebuit reprogramat la cererea publicului, astfel că pe 28 februarie 1882 s-a consemnat încă o reprezentație.
Violonist, compozitor, teolog şi mare patriot, Porumbescu a întruchipat, în scurta sa existenţă, autenticul românesc cu tot ceea ce este mai frumos şi mai pur, de la freamătul codrului, șoptirile dulci ale pâraielor, până la glasuri de bucium care răsună a jale, definind un adevărat Erou cu un destin romantic.
Opereta îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică, dezvoltând un mit popular care spune că Luna Nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiți. Lucrarea este, de fapt, o povestioară plină de haz, despre un ispravnic hapsân păcălit de doi tineri îndrăgostiți, ajutați de sătenii dintr-o așazare de la munte. Eroina, Anica, este nepoata acestui dregător, iar alesul inimii e flăcăul Leonaș, cu care fuge de acasă pentru a se putea căsători. Urmează felurite peripeții nostime, fugarii fiind căutați de către ispravnic însoțit de jandarmi. Numai că două personaje inimoase de prin partea locului, Dochița și Moș Corbu, îi ascund. Finalul e fericit, fiindcă ispravnicul acceptă mariajul lor, ba chiar se oferă să îi logodească…
Brașovul a însemnat mult pentru marele muzician Ciprian Porumbescu, care a locuit aici între anii 1881-1883. Aici și-a desfășurat activitatea ca dirijor al Corului Bisericii „Sf. Nicolae” din Schei și al Reuniunii române de cântări. După cum afirmă specialiștii, a fost cea mai prolifică perioadă de creație din viața sa, ne-a precizat Cecilia Maria Toma, PR al Operei brașovene.
Porumbescu a adus, în compoziţiile sale, tematici patriotice, elemente de expresivitate ce-l definesc ca stil, de o muzicalitate aparte, în care exprimă artistic o serie de trăiri personale, gânduri şi idei, toate încadrate în epoca romantică a genului.
O montare inspirată
Actuala montare a operetei „Crai Nou” datează din 2018 – Anul Centenarului Marii Uniri – relevând atmosfera vechiului sat românesc. Ciprian Porumbescu prin ritmurile cântecelor populare și horelor a izbutit să suprindă zona de mister și inefabil existentă în creația marelui nostru poet Vasile Alecsandri, inspiratorul libretului acestei prime operete românești. Luna Nouă, cea care poate ajuta la împlinirea poveștilor de dragoste, precum și miticile Sânziene, acele iele bune înzestrate cu puteri magice care dansează la lumina Lunii, sunt întruchipate vizual în două momente muzicale nou-introduse în desfășurarea spectacolului („Balada” și „Rapsodia română”), întregindu-se astfel paleta componistică a lui Ciprian Porumbescu.
Sâmbătă, 13 ianuarie 2024, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, va fi sărbătorită în avans Ziua Culturii Naționale prin acest minunat spectacol de sorginte sută la sută românească.
În distribuția spectacolului se regăsesc cunoscuți soliști, precum delicata soprană Maria Catrina (Anica), sensibilul tenor Mihai Irimia (Leonaș), charismaticul bariton Alexandru Aghenie (Bujor), distinsa mezzosoprană Asineta Răducan (Dochița), vigurosul bas Dan Popescu (în rolul plin de culoare a lui Moș Corbu), mereu simpaticul bariton Lorand Cristian (care îl va întruchipa cu mult aplomb pe ”nesuferitul” Ispravnic). Vor performa, de asemenea, soliștii de balet Luna Muramatsu (debut) și Claudiu Dane. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de cunoscuta directoare de scenă, maestra dr. Anda Tabacaru. Scenografia poartă semnătura Rodicăi Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Nermina Damian. Asistent coregrafie: Cristina Rotundu. Regie scenă: Cristina Roșu. Spectacolul durează o oră și 45 minute și nu are pauză.
În altă ordine de iedei se cuvine să evidențiem frumoasele postere, sigle și afișe realizate de inspiratul designer grafic Adrian Cioiu – Owner al firmei de profil „Design for your business” – elemente care oferă o notă de eleganță foaierului, sprijinind eficient activitatea de advertisement al Operei.
Datorită cererii foarte mari de bilete pentru spectacolul „Crai Nou” de sâmbătă-seara, conducerea importantei instituții de cultură din municipiul de la poalele Tâmpei a decis să invite publicul la Repetiția generală ce va avea loc vineri, 12 ianuarie 2024, de la ora 11.00, în Sala Operei, costul unui bilet fiind de numai 25 de lei.
Toate evenimentele artistice se desfășoară cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei municipiului Brașov.
Să reținem în final, dragi prieteni, că opereta „Crai nou” a lui Ciprian Porumbescu a intrat încă de la debut în Patrimoniul spiritual al neamului, care se cere omagiat cu respect de Ziua Culturii Naționale.
Horia C. Deliu