Ziua bucătarilor, celebrată la nivel internațional, astăzi, 20 octombrie, este marcată, pentru prima oară, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, printr-o proiecție de film și un concurs gastronomic.
Directorul Liceului, prof. Carmen Tordai, a declarat că programul dedicat Zilei bucătarilor a debutat ieri, printr-o proiecție a filmului „Război în bucătărie”și printr-un concurs gastronomic la care au participat câteva zeci de elevi – de la „Alimentație publică” și de la calificarea „Bucătari-cofetari – patiseri”, astăzi urmând să se realizeze premierea câștigătorilor competiției.
Și-au propus să aducă „artă și inovație în gastronomia covăsneană”
Toate aceste manifestări fac parte dintr-un proiect cu cofinanțare din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe, a precizat directorul liceului.
„Sărbătorim <<Ziua Internațională a bucătarilor>>, în premieră pentru școală, dar și pentru țara noastră, fiindcă pentru prima dată, va fi celebrată și la Brașov, de către ANBCT (Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism), care are autorizare din partea WACS (World Association of Chefs’ Societies – Asociația Mondială a Bucătarilor) să organizeze un eveniment în cinstea Zilei Bucătarilor (…). Școala noastră s-a alăturat Brașovului, iar noi sărbătorim Ziua bucătarilor începând de astăzi. Clasele de a IX-a – de tehnician în gastronomie și cei de la alimentație publică – de ospătari și cofetari-patiseri – urmăresc un film – <<Război în bucătărie>>, ca să le deschidem apetitul pentru gătit și pentru arta culinară. Tot astăzi, în laboratoarele de specialitate – laboratorul de gastronomie și laboratorul de cofetărie – se derulează un concurs de gastronomie dedicat Zilei bucătarilor. Aceste manifestări sunt realizate cu cofinanțare din partea Consiliului Local al municipiului Sfântu Gheorghe, după ce am câștigat un proiect cu titlul <<Artă și inovație în gastronomia covăsneană>>”- a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Carmen Tordai.
Potrivit acesteia, la concurs s-au înscris 29 de copii, din clasa a X-a – bucătari și clasa a XI-a – bucătari și cofetari – patiseri. Fie individual, fie în echipe, concurenții au pregătit câteva mâncăruri specifice zonei, sub coordonarea maistrului instructor Ieșean Judit și prof. Iustina Anton.
Sarmale cu mămăliguță și smântână, tocană de cartofi cu carne, tocăniță cu pulpă de pui și mămăliguță, chec pufos cu cacao, bulz, clătite cu gem, papricaș de pui cu smântână, clătite cu ciocolată, gulaș secuiesc, papricaș de porc, cu găluște, prăjitura „Fanta”, papanași, prăjitura „Lămâița”, chec cu glazură de ciocolată, prăjitura „Kati” – s-au numărat printre preparatele cu care elevii au ales să intre în concurs.
„Aceștia au avut rețetele tradiționale de gulaș și de papricaș, dar au trebuit să dea o tentă de inovație acestora, să le reinterpreteze. Au avut la dispoziție câteva ore pentru pregătirea preparatelor”- ne-a spus directorul Carmen Tordai. Aceasta, împreună cu maistrul instructor Ferenczi Henrik au asigurat jurizarea.
„În ceea ce privește criteriile de jurizare, încercăm să le folosim pe cele universal valabile la competiție, dar cu un grad de indulgență mai mare, deoarece concurenții sunt copii încă, nu sunt specialiști, dar ei trebuie să știe la ce performanță trebuie să ajungă. Se va evalua aspectul farfuriei, culoarea finală a preparatului, gustul, mirosul și consistența.” – a declarat ieri prof. Carmen Tordai, care a precizat că tot programul dedicat „Zilei bucătarilor”, derulat la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” și-a propus să dezvolte talentul și pasiunea pentru gastronomie a elevilor înscriși la clasele cu acest profil, să promoveze profesia de bucătar, dar și preparatele specifice zonei și că se dorește ca sărbătorirea acestui eveniment să devină o tradiție.
„Ceea ce trebuie să dezvoltăm la acești copii este pasiunea această meserie (de bucătar – n.r), să înțeleagă că este una nobilă și că pe plan mondial, bucătarul este, în sfârșit, așezat pe locul care i se cuvine. De ce să nu recunoaștem că în Elveția, un bucătar foarte bun este considerat, în societate, la același nivel cu un avocat sau cu un medic – am discutat cu cineva din Elveția și așa mi s-a spus, fiindcă, toată lumea știe, 90% dintre bolile umane sunt cauzate de alimentația proastă!”- a declarat prof. Carmen Tordai. Potrivit acesteia, participanții la concursul gastronomic vor fi premiați astăzi, în cadru festiv.
Proiectul „Artă și inovație în gastronomia covăsneană” se va încheia în luna noiembrie (a.c.).
Acesta nu este singura modalitate prin care Liceul „Constantin Brâncuși” încearcă să valorifice talentul și pasiunea pentru gastronomie a elevilor săi. De-a lungul timpului, în cadrul instituției au fost organizate numeroase ateliere și demonstrații gastronomice susținute de specialiști cunoscuți, precum maestrul bucătar Dumitru Burtea și Lady Chef Cornelia Ghișoi. Echipe compuse din cadre didactice și elevi ai liceului au participat și la concursuri naționale de gastronomie, obținând diverse premii. Printre absolvenții acestei unități de învățământ se numără bucătari pasionați și apreciați.
„Elevi care au terminat la noi, care au avut talent și au învățat, au devenit bucătari pasionați și foarte apreciați acolo unde au ajuns! Ei sunt o dovadă că se poate face performanță în acest domeniu și că se poate câștiga bine, (…) însă ca să performezi în acest domeniu, este nevoie de foarte multă practică (…)” – a spus prof. Carmen Tordai.
În acest an școlar, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe funcționează trei clase a IX-a: una de liceu și două de profesională.
„Cam în fiecare am avem trei clase de a IX-a, dintre care una de liceu și două de profesională. Din aceste trei clase, două sunt pe alimentație publică, fiindcă este cererea foarte mare pe piața muncii în acest domeniu.”- a spus directorul Carmen Tordai.
Ana Ciorici Costache