Câteva sute de locuitori ai municipiului Sfântu Gheorghe și nu numai, de toate vârstele – copii în cărucioare sau purtați în brațe de părinții lor, preșcolari și școlari, tineri dar și persoane în vârstă- au participat, ieri, la evenimentul organizat la Statuia Ostașului Român, cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei Române.
Sub un soare cald de sfârșit de octombrie, cei prezenți au asistat, la început, la trecerea în revistă a gărzii de onoare și la ceremonialul religios, după care au ascultat discursul transmis de ministrul Apărării Națioanle, Mircea Dușa, și pe cel al prefectului județului Covasna, Sebastian Cucu, care a spus, printre altele:
„Moment simbolic în istoria poporului român, ziua de 25 octombrie este Ziua Armatei Române, o zi de cinstire pentru eroismul și jertfele prin care, de-a lungu vremii, oștirea noastră a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-și misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a statului român.
La data de 25 octombrie 1944 , Armata Română elibera ultima localitate de sub ocupația străină: orașul Carei. Acțiunile militare purtate de armata română în bătălia pentru Ardeal alcătuiesc un drum glorios, soldat pe pământul transilvănean cu numeroase jertfe. Mii de militari din cadrul Armatei a IV-a, comandată de bravul general Dăscălescu și trupele Armatei I ale Generalului Atanasiu au căzut vitejește în luptele sângeroase de la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Oarba de Mureș, Păuliș, Turda, Cluj- Napoca, Oradea, Satu Mare, Carei.
Ziua Armatei este un bun prilej pentru a ne exprima deplina prețuire față de toți cei care servesc patria sub culorile drapelului național, precum și recunoștință față de veteranii de război și militarii în rezervă și retragere. Este o zi în care ne înclinăm frunțile, cu respect, în memoria tuturor eroilor care, atunci și acum, au apărat interesele naționale cu prețul propriilor vieți.
Datorăm profund respect față de soldatul român, care a luptat cu toată ființa și puterea sa, propulsat de flacăra lăuntrică a patriotismului și sentimentul datoriei. El a rămas de cele mai multe ori anonim, pentru că întotdeauna numele său s-a contopit cu cel al țării, cu cel al poporului, devenind emblematic, datorie și sacrificiu. (…)
„Niciodată cotropitoare, mereu eliberatoare, niciodată împotriva poporului său, ci mereu împreună cu acesta, Armata Română rămâne unul din principalii piloni ai Statului Român și se bucură de întreaga prețuire a neamului său, iar soldatul român, așa cum spunea Napoleon Bonaparte, poartă în sac câte un baston de mareșal.”
La statuia Ostașului Român au fost depuse coroane de flori, evnimentul încheindu-se, în aplauzele celor prezenți, cu defilarea gărzii de onoare.
**
Inima mi-a tresărit de bucurie când, aproape de mine, am auzit o mamă care îi îndemna pe cei doi fii ai săi, minori, spunându-le: „tapsoljatok, apatok is menetel” (aplaudați, defilează și tatăl vostru), vâzând în asta o stare de normalitate care nu a fost înțeleasă, nici de această dată, de președintele Consiliului Județean sau de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, absenți de la această sărbătoare. Poate, în timpul ce va urma, oficialitățile vor învăța câte ceva despre respectul față de sărbătorile naționale ale României, și de la oamenii de rând.
Maria Graur
Ziua Armatei, la Covasna:
„Dezveliţi tot adevărul, şi le spuneţi tuturor,
Cum muriră fraţii voștri, pentru Neam şi Țara lor.”
La Covasna, la Monumentul Ostașului Român, s-a săvârșit o slujbă de pomenire a tuturor celor căzuți pentru Țară, de către Ioan Ovidiu Măciucă, preotul paroh al Bisericii ”Inălțarea Domnului” din Voinești. În prezența enoriașilor ieșiți de la Sfânta Liturghie, Asociația Cultural Creștină ”Justinian Teculescu” a depus o coroană de flori. Ne-am rugat pentru liniștea sufletelor eroilor care ne-au garantat libertatea cu prețul propriei vieți, pentru cei care s-au jertfit pentru siguranța națională și pentru viitorul nostru liber, dar și pentru viitorul celor care au ales să își servească țara.
Ziua Armatei României, sărbătorită în fiecare an la 25 octombrie, reprezintă un simbol cu valoare de referință în istoria și conștiința poporului român. Este o zi care, dincolo de semnificația ei strict istorică, aceea a eliberării, în 1944, a ultimei brazde de pâmânt românesc, glorifică faptele de vitejie ale tuturor eroilor Neamului românesc, de la cei care au contribuit din vechime, decisiv, la formarea națiunii și a statului român, la cei care și-au dat viața pentru cucerirea independenței de stat a României și realizarea statului național unitar român sau au luptat în cele două războaie mondiale, până la eroii zilelor noastre, căzuți la datorie în teatrele de operații.
Armata română este, alături de Biserică, unul dintre cele mai importante repere morale naţionale. Mai mult decât atât, oştirea ţării reprezintă o garanţie de stabilitate, de siguranţă, de drum ascendent pentru întreg poporul român.
. .
Ne întoarcem astăzi cu respectul cuvenit spre veteranii de război și spre eroii care și-au pus viața și cariera pe altarul iubirii de Neam. Tot astăzi trebuie să ne întoarcem cu gratitudine înspre acei tineri curajoși care au ales una dintre cele mai onorante meserii din lume, români care poartă cu mândrie și curaj uniforma militară. Tineri care sunt dispuși în orice moment să apere viața celor din jur și integritatea țării cu propria lor viață. Cinste lor pentru atitudine și responsabilitate, dar și pentru sacrificiile zilnice pe care le fac pentru a putea fi militari.
LA MULȚI ANI ARMATEI ROMÂNE!
Prof. Florentina Teacă