În cursul zilei de ieri, Direcţia Generală Anticorupţie a sărbătorit, pentru a treia oară în cei şapte ani de la înfiinţare, ziua aniversară.
Instituţia a fost înfiinţată ca structură specializată pentru prevenirea şi combaterea corupţiei, în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, fiind subordonată direct ministrului administraţiei şi internelor. Conform legislaţiei în vigoare, DGA are următoarele atribuţii principale: desfăşoară activităţi de prevenire a faptelor de corupţie în rândul personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor; desfăşoară activităţi de primire a reclamaţiilor/petiţiilor cetăţenilor referitoare la acte sau fapte de corupţie ale personalului ministerului, precum şi activităţi de relaţii publice, specifice problematicii din competenţă; desfăşoară activităţi de poliţie judiciară, conform legii; organizează şi desfăşoară activităţi de testare a integrităţii profesionale a personalului ministerului; desfăşoară activitatea de relaţii şi colaborare internaţională, în domeniu, în conformitate cu interesele Ministerului Administraţiei şi Internelor; constituie şi gestionează baza de date a unităţii privind actele şi faptele de corupţie internă; analizează evoluţia actelor şi faptelor de corupţie internă, pe baza cărora întocmeşte documente de strategie în materie şi informează ministrul administraţiei şi internelor ori alţi factori abilitaţi, conform legii.
În activitatea pe care o desfăşoară, Direcţia Generală Anticorupţie promovează obiectivitatea, realitatea, legalitatea şi deplina responsabilitate în acţiunile sale.
De la operaţionalizare şi până în prezent ea se legitimează cu rezultate constant bune , activitatea bazându-se nu pe numărul de inculpaţi şi de dosare penale, ci pe protejarea funcţionarului corect şi pedepsirea celui care încalcă legea.
Ca şi structură specializată a ministerului, dorim să reafirmăm că vom acţiona cu o determinare sporită în direcţia prefigurării unui mediu de integritate corespunzător, la nivelul personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Societatea civilă, şi nu numai, are dreptul dar si obligaţia civică să sesizeze faptele de corupţie săvârşite de personalul M.A.I., în scris (Bucureşti, Şos Olteniţei, nr.390A, sector 4), prin e-mail ([email protected]) sau la linia telefonică gratuită TelVerde (0800.806.806), care a fost lansată odată cu operaţionalizarea Direcţiei Generale Anticorupţie şi care s-a dovedit un instrument de lucru foarte util în relaţia cu cetăţenii.
La nivel local, Direcţia Generală Anticorupţie este reprezentată prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Covasna, al cărui sediu principal se află pe strada Korosi Csoma Sandor, numărul 16 din mun. Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna, telefon/fax 0267307490 , interior 21203, e-mail [email protected].
Serviciul Anticorupţie Covasna