În perioada 28-30 aprilie, în ultimele trei zile ale Zilelor Sfântu Gheorghe din acest an, în Parcul Elisabeta va fi construit un oraș nostalgic pentru copii: nu vor exista telefoane, tablete sau gadgeturi, dar vor putea fi colectate puncte pe carduri speciale, vor fi jocuri de tir la țintă, cu numere și alte jocuri „de modă veche”, au anunțat marți organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe, în cadrul unei conferințe de presă.

În sediul Biroului pentru Tineret, Dáncsuj Annamária și Gáspár Anna-Mária au prezentat planurile pentru Orășelul Copiilor, viceprimarul Vargha Fruzsina a vorbit despre Baza Tinerilor, iar administratorul public al oraşului, Czimbalmos-Kozma Csaba, a rezumat informațiile despre târg, iar Erdély András a oferit detalii despre vânzarea de bilete.

Baza Tinerilor va fi noul nume al fostei Curți a Tinerilor, care va fi amplasată în același loc ca anul trecut, şi anume în curtea spațioasă a fostei fabrici de ţigarete, a declarat Vargha Fruzsina, „comandantul” bazei. Ea a adăugat că anul trecut au constatat că evenimentul a devenit prea „centrat pe organizații”, așa că au lansat un apel la nivelul întregului oraș pentru ca oricine să se implice, indiferent dacă este membru al unei asociații sau nu. Potrivit viceprimarului, scopul este în continuare acela de a îmbina distracția cu plăcerea: de a crea oportunități de învățare și dezvoltare, dar și de divertisment, și a mai anunțat că vor fi lansate mai multe concursuri pentru tinerii din județul Covasna.

„Va fi un concurs de artă, în cadrul căruia vom expune picturile și sculpturile aplicanților, un concurs de fotografie, în cadrul căruia vom realiza o expoziție cu cele mai bune fotografii primite, și un concurs de poezie/slam/versuri. Pe scenă vor urca trupe locale, debutante și DJ, sub genericul „Dă voce talentului tău!”, dar bineînțeles că vor fi și trupe din judeţ și din regiune, care sunt deja consacrate”, a declarat Vargha Fruzsina.

Conform tradiției ultimilor ani, la Baza Tinerilor va exista o zonă de sport (baschet, teqball, foosball, tenis de masă, badminton, slackline), o zonă de relaxare (muzică relaxantă asigurată de posturile de radio ale școlilor), activități meșteșugărești și pentru copii, un spațiu de spectacole.

Zona de conferințe va aborda subiecte precum hărțuirea cibernetică, cunoașterea de sine, relațiile și cum să călătorești și să vezi lumea cu costuri minime.

Orăşelul copiilor, în trei locaţii din Parcul Elisabeta

Orășelul Copiilor este „administrat” de Serviciul de Ajutor Maltez și de Cercetași și va fi amenajat în trei locații apropiate, dar oarecum separate: zona nostalgică va fi amplasată în Parcul Elisabeta, în zona de lângă biserica catolică, un Retro Picnic va avea loc în zona de lângă lac, iar pe aleea superioară a parcului, care se va numi Aleea Tega, vor avea loc concursuri și activități de protecţie a mediului, dar vor fi prezentaţi şi câini de la Adăpostul de la Câmpul Frumos.

„Scopul este de a oferi divertisment de calitate pentru copiii cu vârsta sub 12 ani care participă la festival, bineînțeles gratuit”, a declarat Dáncsuj Annamária.

Coordonatorul de programe al Orășelului Copiilor a explicat că în zona nostalgiei vor veni actori care îi vor distra pe copii cu jucării cu care se jucau bunicii lor când erau mici. Vor exista jocuri tradiționale din lemn, o vânătoare de mere, sărituri în sac, alergare cu picioarele încrucișate, tragere la țintă, curse cu obstacole și alte jocuri de societate.

De asemenea, va avea loc un concurs de desen cu tema „Eu în rolul Cavalerului Sfântul Gheorghe” pentru copiii de grădiniță și de școală primară (care trebuie să fie trimise în format digital până la 16 aprilie), un turneu de muzică în familie și un joc de colorat gigant.

Trei iurte vor găzdui sesiuni mai mici și mai liniștite: un club de babywearing, povestiri, legănat, cântece instrumentale, spectacole de păpuși, olărit, felting și un „institut de cercetare a balaurului”.

Gáspár Anna-Mária a precizat că sâmbătă dimineața, în jurul lacului, participanții îmbrăcați de preferință în moda anilor ’60 sunt invitați să vină la Retro picnicul în familie, cu pături şi mâncare aduse de acasă. De asemenea, vor fi jocuri retro: tumbling, dodgeball, jocuri din lemn, vânătoare de gunoaie, aruncarea cu cutii de conserve, război al numerelor, șah și moară, desene pe asfalt, XOXO, și se va putea coborî și pe o tiroliană.

Adopţii de câini şi protecţia mediului

Aleea Tega (partea superioară a Parcului central) va avea o zonă dedicată câinilor de la Adăpostul din Câmpul Frumos, unde va fi promovată adopția de câini, dar copiii vor fi invitați să joace şi un joc de colectare selectivă a deșeurilor.

La rândul său, Czimbalmos Csaba a declarat că termenul limită pentru înscrierile pentru târgul meşteşugarilor a fost weekendul trecut, şi că există o mulțime de înscrieri: 239 de meșteșugari din România și Ungaria s-au înscris, iar analizarea ofertelor este în curs de desfășurare.

El a adăugat că până pe 3 aprilie sunt deschise înscrierile pentru spaţiile de alimentație publică, cu o licitaţie cu oferte în plic închis la două categorii. Producătorii locali (kürtőskalács, clătite, langoş, popcorn sau porumb fiert, înghețată, cafea etc.), care își pot depune ofertele la Registratura Primăriei. Cealaltă categorie este cea a altor produse alimentare preparate în mod tradițional, comercializate direct de către producător, dar care nu sunt produse pe plan local, iar ofertele pot fi depuse la sediul societății Tega S.A. Lista participanților la târg este întocmită în ordinea în care aceștia depun cereri. Numărul de locuri este limitat.

Târgul meşteşugarilor va fi amplasat pe strada Gróf Mikó Imre, locurile de alimentaţie publică vor fi amenajate în fața Casei cu Arcade și a fostului hotel Bodoc, Curtea Vinurilor va fi în curtea Casei de Cultură „Kónya Ádám”, iar rulotele tip street-food vor fi amplasate în fața teatrului.

S-au pus în vânzare biletele pentru Săptămâna culturală

Mai sunt disponibile bilete pentru concertul de deschidere, „Requiemul” lui Verdi, dar şi pentru spectacolul „My Land” la trupei Recirquel.

Organizatorii au reamintit că biletele pot fi cumpărate online de pe eventim.ro sau personal de la Casa Municipală de Bilete (Piața Libertății nr. 1), care se deschide în fiecare zi a săptămânii la ora 8.00 și este deschisă până la ora 16.00 în zilele de luni și miercuri, până la ora 18.00 în zilele de marți și joi și până la ora 15.00 în zilele de vineri. Studenții, pensionarii și familiile numeroase beneficiază de reduceri la intrare. Aceste din urmă bilete pot fi achiziționate numai personal, pe baza prezentării dovezii respective.

De asemenea, înscrierile pentru voluntari mai sunt deschise până pe 2 aprilie, iar firmele care doresc să ofere premii la „Tombola nostalgiei” îşi pot anunţa intenţia printr-un mail la [email protected]. Mai multe detalii despre tombolă puteți afla accesând https://www.szentgyorgynapok.ro/ro/revine-tombola-firmele-care-doresc-sa-ofere-premii-sunt-invitate-sa-si-anunte-intentia/.

Site-ul evenimentului va fi actualizat constant, noi fotografii nostalgice vor fi postate pe Facebook, iar detalii pot fi găsite şi pe paginile Instagram şi TikTok ale evenimentului.

www.sfantugheorgheinfo.ro

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail