Ca şi anii trecuţi, şi anul acesta, în curtea Muzeului Naţional Secuiesc sunt organizate o suită de manifestări, pe toate gusturile, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe.
Directorul festivalului, Grubisics Levente, a precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în ceea ce priveşte programul evenimentelor organizate în curtea Muzeului Naţional Secuiesc se va merge pe „reţeta” anilor trecuţi, ceea ce înseamnă că vizitatorii vor putea lua parte la spectacole culturale şi mai ales tradiţionale- cu dansuri şi cântece populare.
„În ceea ce priveşte acest program suntem la ediţia a treia când organizăm evenimente în curtea Muzeului Naţional Secuiesc. Ideea este că de dimineaţă până după-masă vor fi programe, spectacole culturale, mai ales tradiţionale, dansuri populare şi cântece populare (…) Seara avem concerte jazz, blues şi muzică alternativă, o muzică de calitate, nu zgomotoasă, pentru cei care degustă vinul în serile respective- vineri, sâmbătă şi duminică. Formaţii amatoare şi profesioniste, care sunt, în mare parte, din Ardeal şi din Ungaria, sunt deja contactate”, a explicat directorul festivalului, Grubisics Levente.
Noutate: Cârciumă în ruină
Directorul festivalului a precizat că locaţia aşa-numitei „Paprika csárda” ce a fost introdusă anul trecut în cadrul programului din curtea muzeului, se va muta pe strada de vizavi de Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”.
„Anul trecut (…) cei care doreau să deguste mâncăruri tradiţionale ungureşti au putut alege din peste 20 de feluri, dar am considerat că din cauza acestei posibilităţi, numărul vizitatorilor s-a dublat, dar au intrat şi vizitatori care nu au venit pentru „spiritul” programelor din curtea Muzeului Naţional Secuiesc, ci doar pentru a mânca. Din această cauză, am luat decizia de a muta „Paprika csárda” pe strada paralelă cu strada unde a fost anul trecut, adică pe strada de vizavi de Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, unde ca noutate, se va organiza pentru prima dată o cârciumă în ruine, ce va funcţiona timp de de 3 zile – vineri, sâmbătă şi duminică (…) În Ungaria, la Budapesta, acest concept este la modă de câţiva ani. Adică, în clădiri care sunt de fapt clădiri ruinate, se face o cârciumă cu program zilnic”, a explicat Grubisics Levente.
Expoziţie „Lumea lui Kos Karoly, din 1912”
În cadrul programului din săptămâna culturală a Zilelor Sfântu Gheorghe va fi organizată o expoziţie care va prezenta cea mai importantă perioadă din viaţa arhitectului Kos Karoly. Vizitatorii vor putea vedea machete ale lucrărilor sale din 1912 şi, bineînţeles, desene.
În legătură cu această manifestare, directorul Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, domnul Vargha Mihály, a declarat: „Este un lucru cunoscut că, după Budapesta, ilustrul arhitect Kos Karoly are cele mai multe clădiri în Sfântu Gheorghe. Şi Muzeul Naţional Secuiesc este construit de dumnealui, de aceea noi am iniţiat anul jubiliar Kos Karoly, anul acesta. Am avut mai multe evenimente deja (…) şi-acum, de Zilele Sfântu Gheorghe va fi o expoziţie care, practic, prezintă cea mai importantă perioadă din viaţa lui Kos Karoly, cea mai fructuoasă. În 1912 a fost construită clădirea Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, clădirile grădinii zoologice din Budapesta şi casa de la Stana, de lângă Cluj, unde arhitectul a trăit şi a muncit”.
Directorul muzeului a precizat că va avea loc şi o prezentare de carte -„Kos Karoly şi Ţinutul Secuiesc”: „Edităm o carte intitulată „Kos Karoly şi Ţinutul Secuiesc”. Kos Karoly are foarte multe clădiri la Baraolt, la Băţani, în zona Casinului, şi, bineînţeles, Sfântu Gheorghe. (…) Foarte puţini ştiu că a proiectat un sediu impozant al primăriei, în zona unde e statuia lui Mihai Viteazul, spre clădirea bibliotecii, care nu s-a realizat din cauza primului război mondial şi apoi din cauza altor împrejurări”, a precizat directorul muzeului, Vargha Mihály.
Potrivit acestuia, în Sfântu Gheorghe Kos Karoly a proiectat aproximativ 14 clădiri. Dintre acestea, amintim doar clădirea Muzeului Naţional Secuiesc, clădirea liceului „Kos Karoly”, Palatul Copiilor.
Directorul Muzeului Naţional Secuiesc a menţionat că, în cursul acestui an, vor mai fi organizate evenimente dedicate lui Kos Karoly. Astfel, expoziţia ce va putea fi vizitată în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe va fi dusă şi la Bucureşti, la Centrul Cultural Maghiar. De asemenea, la vară, va fi prezentat un film documentar despre Kos Karoly, făcut de o echipă foarte bună din Budapesta.
Ana Alina Costache