Început  în urmă cu peste o săptămână,  programul Zilelor Sfântu Gheorghe, ce a cuprins o mulțime de activități culturale, artistice, sportive, şi economice, s-a încheiat ieri seara.

Manifestările dedicate patronului spiritual al municipiului Sfântu Gheorghe, ajunse la cea de-a XXIV-a ediție, s-au desfășurat și anul acesta pe parcursul a mai multe zile, în mai multe locații.

Acestea au fost deschise cu „Săptămâna culturală” ce a debutat în 24 aprilie, săptămână în cadrul căreia au putut fi urmărite spectacole și programe cultural-artistice deosebite.

Festivitate de deschidere, vineri

Deschiderea oficială a „Zilelor Sfântu Gheorghe” și a târgului organizat cu acest prilej a avut loc vinerea aceasta, cu o paradă festivă la care a participat de fanfara de tineret „Kovats Andras” din Reci, dar și cu defilarea cu un balaur uriaş.

În discursul susținut la festivitatea de deschidere a Zilelor Sfântu Gheorghe, administratorul public al municipiului, Czimbalmos Csaba a evocat târgurile tradiţionale de la începutul secolului trecut, dedicate patronului spiritual al orașului. Czimbalmos Csaba a precizat că, de-a lungul anilor, atât târgul, cât şi întregul eveniment organizat pentru sărbătorirea Sfântului Gheorghe s-a transformat în permanenţă, pentru a corespunde nevoilor, opiniilor, experienţelor cumulate, dar şi modei predominante.

Tot vineri a avut loc și deschiderea oficială a „Curții de tineret” (fostul Cort de Tineret), unde și anul acesta, tinerii români și maghiari au petrecut împreună. Acolo, s-au derulat programele pentru tineret pregătite de Asociațiile de Tineret „Ecou” și „Harit” , în colaborare cu mai multe organizații și parteneri.

Prezent la festivitatea de deschidere, primarul orașului, Antal Arpad, le-a transmis tinerilor prezenți un sfat și o rugăminte:

„Sfatul meu, acum, către voi, este să vă folosiți de faptul că trăiți într-un oraș unde aveți șansa să cunoașteți cultura și limba celui de lângă voi și să fiți alături de noi, ca împreună, peste 6 ani să fim (nr. –Sfântu Gheorghe să fie) Capitala Europeană a culturii, asta este rugămintea mea, să participați activ la acest proces și vă doresc să aveți zile frumoase, să fiți activi, să iubiți și să fiți fericiți!”

Programe derulate în „Curtea tinerilor”

Activitățile au început însă de joi în Curtea Tinerilor. Atunci, au avut loc mai multe programe pregătite de asociația „EMI”.  Zilele următoare, manifestările de acolo s-au derulat conform anumitor tematici. Astfel, vineri a fost ziua dedicată jocului, sâmbătă a fost dedicată tradiției, iar duminică a fost ziua dedicată artei.

„Sunt foarte încântat că de la an la an suntem mai mulţi voluntari tineri, care duc deja celebra coadă verde a Balaurului şi sperăm să transmitem un mesaj din ce în ce mai puternic că tinerii români şi maghiari  vor, pot, şi-şi doresc să se distreze împreună. Eu cred că rău voitori sunt tot timpul. Ce mă interesează acum este că în momentul de faţă avem cea mai mare curte, cea mai mare scenă din toţi cei 8 ani de când organizăm şi mă bucură că avem formaţii foarte importante care vin. Nici nu am fi visat atunci când am început, în două corturi mici separate, să avem trupa <<Bere Gratis >> invitată. Este fabulos ceea ce se întâmplă. Cred că miile de oameni care au participat până acum şi ştiu ce se întâmplă aici, o să arate destul de clar succesul Curţii”, a declarat pentru <<Mesagerul de Covasna>>, Mădălin Guruianu, coordonator proiecte în cadrul Asociaţiei de Tineret <<Ecou>>.

Pe parcursul acelor zile, în Curtea Tinerilor au avut loc numeroase activități, printre care: Memorialul de şah  „Mihai Diţu”, concursul „Treasurehunt” (trad. engl- „căutare de comori”), concursul de talente „Saint George Got Talent”, o expoziție de fotografii, un curs de prim ajutor. Cei prezenți au putut să participe și la diverse jocuri, dar și la programul „Biblioteca Vie” – în cadrul căruia, în acest an au fost invitaţi artişti plastici, actori şi muzicieni.

Acolo s-au derulat și concerte, dar și întâlniri ale trupelor și artiștilor cu fanii și sesiuni de autografe. Astfel, printre invitații care au fost prezenți în Curtea Tinerilor s-a numărat și trupa „Bere Gratis”, dar și Flavius, tânărul din Întorsura Buzăului, baterist al formației „Phoenix”.

Pe aceeași scenă a urcat și invitatul special din Oltenia, Ion Crețeanu, căruia i s-a alăturat și profesorul Miltiade Nenoiu, președinte al Uniunii Muzicienilor și Interpreților din România (UNIMIR).

„(…) Despre Ion Crețeanu se pot spune multe. Eu am să încep să spun lucrurile care nu se spun de obicei sau care nu s-au spus. Ion Crețeanu este o ființă unică. Unic îi este repertoriul. Singur își alege melodiile din străvechi cântece românești, unele redescoperite de domnia sa, altele parcă i-au ieșit în cale singure și dânsul le poartă peste tot, pentru că muzica este o sublimă artă a metacomunicării. Nu ai nevoie de cuvinte, nu ai nevoie de mai mult ca să emoționezi, deci muzica se transmite prin emoție. De aceea, dânsul are rezultate copleșitoare în toate țările lumii pe unde a călcat și sunt foarte multe (…). Când l-am auzit prima dată și l-am cunoscut, l-am și invitat să fie membru al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România, ceea ce este onorant, pentru că este „crema” muzicală a țării acolo, avem doar cinci compartimente, printre care și folclorul, la care țin în mod deosebit(…)”, a spus președintele UNIMIR, maestrul Miltiade Nenoiu, în deschiderea spectacolului maestrului Ion Crețeanu.

Pe scena amplasată în Curtea Tinerilor au urcat și coruri – precum „Harmonia” și alte trei coruri din județ și astfel, acolo a avut loc și prima întâlnire a Corurilor de Tineret.  Pe lângă acestea, în Curte au avut loc și alte activități.

Programul „Zilelor Sfântu Gheorghe” a fost unul bogat, activitățile derulându-se în mai multe locații.

Concerte, concerte

Astfel, nu au lipsit concertele. Printre invitații care au încântat publicul la sfârșit de săptămână s-au numărat Ştefan Bănică jr., formaţiile 3 Sud-Est şi „Bere Gratis”, trupa britanică „Uriah Heep”, dar și trupe locale.

Englezii de la Uriah Heep au oferit şi un moment dedicat presei, prin care au motivat această primă vizită în micul oraş covăsnean. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută cu doar câteva ore înaintea concertului de pe scena Roşie, cei cinci membri – Mick Box, Phil Lanzon, Bernie Shaw, Russell Gilbrook şi Davey Rimmer – care formează legendara trupă de rock’n’roll cu 45 de ani de istorie în faţa publicului, au spus că până la momentul invitaţiei nu au auzit de Sfântu Gheorghe, chiar dacă au mai păşit pe teritoriul ţării noastre în trecut. „Aceasta nu este prima oară când ne aflăm în România; am fost de mai multe ori, dar este prima oară când am auzit despre Sfântu Gheorghe. Sperăm să avem şi o mică surpriză faţă de ultima dată când am cântat în România. Vom schimba scenografia, vom avea melodii noi, dar şi cântece clasice mult iubite de-asemenea, ca să-i facem pe toţi fericiţi. Este foarte greu să acoperim 45 de ani de rock’n’roll într-o singură noapte. Cu cât mergem înainte, cu atât de greu este, dar ar trebui să avem şi nişte surprize”, a spus Phil Lanzon.

Legătura cu România s-a făcut în urmă cu câţiva ani când trupa românească „Iris” a cântat „Lady in black” alături de celebra trupa engleză. Potrivit celor spuse de Phil Lnzon, şi astăzi legăturile cu trupa „Iris”, dar mai ales cu fostul solist Cristian Minculescu, sunt păstrate.

Întrebaţi care au fost motivele care i-a determinat să concerteze pentru publicul din Estul Europei, mai ales în anii 1970, Mick Box a spus: „În anii ‘70 oamenii nu puteau veni către muzică, aşa că aduceam noi muzica către ei. Am fost în multe ţări din Estul Europei deoarece am vrut să mergem mai departe către oameni, pentru că în majoritatea cazurilor cântam în America şi în celelalte ţări ale Europei. Şi am făcut-o. Am investit muzică în aceste ţări şi am devenit parte din folclorul lor, ceea ce este fantastic. De aceea am tot revenit.”

Cât despre succesul şi preţul celebrităţii pe care trupa o plăteşte, membrii acesteia au spus la unison că nu banii sunt motivaţia, ci muzica şi faptul că o pot duce mai aproape de oameni. „Este parte din viaţa ta, parte din corpul tău. Este cel mai bun job din lume. Atâta timp cât eşti creativ şi ţi-ai păstrat publicul care este doritor să vină să te vadă şi să-şi cumpere produsele, de ce să te opreşti? Nu tu te retragi din afacere, ci afacerea se retrage din tine. Noi avem norocul să avem un public în 58 de ţări, aşa că nu ne uităm către final, ci către următorul proiect. Care este preţul plătit pentru celebritate? Nu cred că există aşa ceva. Cred că dacă te uiţi la preţul celebrităţii, atunci îţi iei 4 gărzi de corp ca să te faci important, sau poţi să intri într-un bar să bei ceva alături de toţi ceilalţi. Totul depinde unde vrei tu să te poziţionezi. Noi nu suntem aşa. Avem un ego pe scenă, dar odată ce am coborât suntem la fel ca ceilalţi oameni. Nu trăim cu ea. Mulţi trăiesc cu ea şi cred că sunt o vedete 24/7, dar nu este aşa.”

 

Ștefan Bănică: „La  spectacolele noastre vin oameni de toate vârstele și ăsta mi se pare cel mai mare elogiu  pe care-l poate primi un artist din partea publicului”

Piața din centrul orașului a fost neîncăpătoare, ieri seară, când pe scenă a urcat Ștefan Bănică jr. însoțit de trupa lui. Localnici sau oameni sosiți din tot  județul  dar și din Brașov, români și maghiari, copii, tineri, adulți, cu toții au cântat și au dansat pe muzica lui Ștefan.  „Un public extraordinar de cald și de primitor. Am văzut multă puștime, părinți,  frați, surori și chiar bunici.  În general, la  spectacolele noastre vin oameni de toate vârstele și ăsta mi se pare cel mai mare elogiu  pe care-l poate primi un artist din partea publicului. (…) După părerea mea, adolescența este cea mai frumoasă perioadă din viața unui om, unii o trăiesc acum, alții sunt prea mici, alții am trăit-o cândva, dar să nu uităm un lucru: întotdeauna această vârstă să vă dea putere și să aveți senzația că visele voastre sunt undeva aici și le puteți atinge cu mâinile” a spus Ștefan Bănică jr. Acesta a declarat că   își dorește  să mai revină la Sfântu Gheorghe și cu teatrul, și cu muzica. „Deocamdată jucăm la Festivalul de teatru de la Brașov. Pentru cei din Sfântu Gheorghe care vor să ne vadă, îi așteptăm  cu o comedie romantică clasică „ Desculț în parc”- prima piesă regizată de mine- care se va juca în data de 14 mai a.c. la teatrul din Brașov” a menționat artistul, pentru „Mesagerul de Covasna”.

Spectacole susținute de ansambluri folclorice

Iubitorii cântecului și jocului popular nu au fost uitați. Pe scenele amplasate de organizatori au urcat și ansambluri folclorice din județ și nu numai, care au prezentat un program deosebit, ce a ajuns la sufletele celor din public, după cum am aflat: „Când aud astfel de muzică, sunt topit, îmi ajunge la suflet”, ne-a mărturisit un spectator, care ne-a spus că a venit din Târgu Mureș și care a mai declarat: ”Este senzațional faptul că pe scenele amplasate regăsim și formații românești și formații maghiare. Așa ar trebui să fie în fiecare zonă a țării. Așa se cunosc oamenii, în astfel de situații. Oamenii sunt uniți, colaborează frumos și se naște o legătură de prietenie”.

Expoziție de turism activ

Din program nu au lipsit nici expozițiile. Spre exemplu, la Expo Turism Activ, au participat expozanţi din ţară şi străinătate.

„Expo Turism Activ” s-a desfășurat la acest sfârșit de săptămână, în centrul orașului, în organizarea Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, printre parteneri numărându-se Consiliul Județean Covasna, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Agenția de turism Transilvania Turist Service (TTS), Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (Asimcov) și organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe.

După cum sugerează și numele său, evenimentul a fost dedicat turismului activ – ce combină recreerea, aventura, cunoașterea și care necesită implicarea fizică, dar și psihică a turistului. Printre activitățile specifice acestui tip de turism se numără: parapanta,  ciclismul, echitația, drumețiile montane, tiroliana,  caiac, canoe,  rafting, ski  nautic, ski,  snowboard și nu numai.

Evenimentul a reunit expozanți din județ, din oraşele înfrăţite din Ungaria, dar și reprezentanți din partea Oficiului Naţional de Turism al Ungariei, care a participat cu un stand separat.

 

 

„Această expoziție de turism activ a fost organizată, nu întâmplător, ci pentru că noi am identificat trei direcții importante care prezintă potențial de dezvoltare în județ. Acestea ar fi: IT-ul, turismul și agricultura ecologică. Această expoziție este organizată pentru popularizarea turismului, a turismului activ și pentru că dorim să prezentăm potențialul județului Covasna, iar, pe de altă parte, dorim să îi prezentăm pe partenerii noștri deja tradiționali, din județele și orașele înfrățite cu județul Covasna și orașul Sfântu Gheorghe”, a declarat președintele CCI Covasna, Edler Andras.

Meşterii populari au fost mulţumiţi de vânzare, în ciuda vremii capricioase

Dacă anul trecut conducerea oraşului a eliminat o parte din tarabele cu produse importate din China  pentru a oferi locuitorilor o  sărbătoare mai de calitate, anul acesta primarul a spus că nu mai acceptă prezenţa niciunui comerciant de genul acesta, chiar dacă acest lucru înseamnă un minus în bugetul  de organizare a festivalului.  Astfel, locuitorii au putut admira şi achiziţiona  produse unicate, tradiţionale, fabricate de mână de către artizani autohtoni. Chiar dacă vremea nu a fost cea mai bună, artiştii s-au declarat mulţumiţi de vânzări, dar şi de ideea edililor de a le facilita vânzarea produselor prin eliminarea tarabelor cu produse de duzină.

„Lucrurile mele sunt unicate, iar oamenii le caută, pentru că pe lângă faptul că sunt frumoase, sunt și foarte practice. Din 1878 lucrez în os, în timpul meu liber și mi-am propus să fac ceva folositor, nu numai de decor. Eu transform o banală solniță într-o mică operă de artă sculptată în os. Prețurile pornesc de la 3 lei, pentru un pandantiv și pot ajunge la 800 de lei pentru un ceas din corn de cerb, dar toate sunt lucrate de mână, nu importate din China. După cum vedeți, toate sunt semnate de mine. În Sfântu Gheorghe mai sunt oameni care caută unicate. Sunt şi persoane care mă caută şi le trimit prin ramburs”, a spus domnul Szilveszter, sculptor în os din Odorheiu Secuiesc, prezent la târgul meșteșugarilor.

La ediţia de anul acesta şi-au făcut curaj să participe chiar şi nou-veniţi în oraş, cu produse inedite şi la preţuri accesibile. Este cazul şi doamnei Kurstan Erzsebet din Odorheiu Secuiesc. Aceasta spune că s-a simţit foarte bine la Sfântu Gheorghe şi a promis că va reveni cu decoraţiunile din iută vopsită manual. „Acum este prima dată când vin la Sfântu Gheorghe şi mă simt foarte bine. Produsele mele au fost apreciate de toată lumea, şi chiar am şi vândut. Eu lucrez în macrame şi împletesc cu mâna iuta. Eu o vopsesc în diferite culori pentru a face decoraţiuni pentru casă. Să ştiţi că oamenii caută astfel de decoraţiuni, chiar şi pentru locuinţele moderne. Preţurile variază între 10 lei şi 300 de lei.  Am auzit că până acum au fost şi alte lucruri ce nu trebuia să fie, dar mă bucur că anul acesta Primăria a decis să promoveze produsele de mână mai mult. Am fost şi la Iaşi, şi la Satu Mare, dar nu prea mult, pentru că am clienţii mei acasă, la Odorheiu Secuiesc, pentru care lucrez cel mai mult”, a spus aceasta.

Pe lângă vestitele turte dulci colorate care mai de care mai frumoase, şi coloratele bomboane pe băţ făcute în casă, am găsit pe tarabe ciocolată făcută manual cu tot felul de arome exotice, dar şi produse din carne.  Vremea a fost cea care a stat în calea succesului total al comercianţilor, dar chiar şi aşa vânzările au fost mulţumitoare, au spus aceștia. „Vânzarea merge aşa şi aşa din cauza vremii. Mâine, sperăm că dacă vine soarele vor fi mai mulţi cumpărători. De 4 ani fac ciocolată, după o reţetă elveţiană. La Sfântu Gheorghe am venit cu sortimente mai tradiţionaliste de ciocolată, adică cu portocală, zmeură sau afine, pentru că aşa este şi cererea pieţei în această zonă”, producător de ciocolată de casă din Odorheiu Secuiesc.

Melinda, meşter popular şi artist bijutier swarovski a spus pentru „Mesagerul de Covasna”, că ideea edililor cu interzicerea tarabelor cu produse de duzină este de apreciat, însă este de părere că pentru ediţiile viitoare aceştia s-ar putea gândi la eliminarea taxei de închiriere a meselor destinate meşterilor populari, aşa cum se întâmplă în alte oraşe. „Au mers foarte bine vânzările. Oamenii au ieşit chiar dacă a plouat. Eu particip de vreo 5 ani la Zilele Sfântu Gheorghe. Este un lucru bun că Primăria a eliminat anul acesta mesele cu produse de duzină importate din China, dar ceea ce nu-mi place este că pentru meşterii populari nu a oferit gratis mesele, ca în alte oraşe. Nu putem să facem în Sfântu Gheorghe, iar în altă parte se poate. Am plătit 100 de lei, dar pentru noi înseamnă ceva”, a spus aceasta.

O altă idee lăudată: mutarea parcului de distracţii pe malul Oltului

Chiar dacă pentru vânzătorii de distracţii mutarea parcului de distracţii pe malul Oltului nu s-a dovedit cea mai productivă idee a edililor, părinţii au spus că a fost una dintre cele mai inspirate alegeri pe care organizatorii au luat-o.

„Este foarte bine că nu au mai lăsat toate maşinuţele acelea aici, în buricul târgului. Vrei să te simţi bine, să mănânci liniştit ceva, să te plimbi, să admiri tarabele şi copilul trage de tine în toate părţile să se dea în toate jucăriile. Nu mereu ai bani şi cred că mutarea lor lângă Olt a fost cea mai inspirată idee. Noi am fost şi până acolo într-o zi, copilul s-a dat o dată, după care restul zilelor ne-am putut vedea de plimbare liniştiţi. Nu am cheltuit foarte mult, ceea ce este foarte bine, a spus Delia, mama unei fetiţe.

Totuşi, ce mici nu au dus lipsă de distracţii, Primăria organizând un Orăşel al copiilor. Intrarea s-a făcut pe baza unei figurine origami pliate la faţa locului, iar cei mici au avut de ales între zeci de activităţi creative şi recreative precum pregătirea unor prăjituri, pictură pe faţă, modelaj în lut, arheologie, jocuri de concentrare, atelier de frizerie şi multe altele.

„Noi suntem de la Muzeul Secuiesc al Ciucului şi mi se pare o iniţiativă foarte bună de a aduce toţi copiii într-un spaţiu special dedicat activităţilor creative şi recreative. Programul este divers. Muzeul nostru prezintă două expoziţii proprii: cea de etnografie şi cea de istorie a cetăţii Miko. Toate activităţile noastre manuale se leagă de aceste două expoziţii. De exemplu, copiii pot face din lut ştampila lui Ferencz Hidvegy Miko, cel care a construit cetatea Miko din Miercurea-Ciuc. Înainte de amiază am avut un program intitulat drumul lânii, unde copiii au putut vedea cum se prelucrează lâna şi au putut realiza diferite ornamente pe care le-au şi luat acasă”, a explicat Jeno Eniko, educator muzeal.

Locuitorii conectaţi la viaţa culturală a oraşului

Prima ediţie „high class” a zilelor oraşului a fost deopotrivă şi prima ediţie în care Sfântu Gheorghe, în calitate de candidat la titlul de Capitală Europeană Culturală, a introdus activităţi culturale menite să conecteze cetăţenii cu oraşul.

Pe lângă momentele artistice nelipsite de atâţia ani la acest festival şi biblioteca vie – în care „cărţi” cunoscute în comunitate îşi deschid „paginile” în faţa cititorului – organizatorii au introdus pe lista de activităţi de cultură două activităţi tematice: „Adu un obiect personal” şi „Teatru de o persoană în câteva minute”. Cele două activităţi au fost foarte apreciate de cei care au îndrăznit să păşească în sfera necunoscutului şi au declarat că abia aşteaptă cea de-a doua ediţie a Zilelor Sfântu Gheorghe, pentru a vedea cu ce noutăţi vin organizatorii.

Nu au lipsit nici părerile contra

Chiar dacă s-a dovedit a fi una dintre cele mai reuşite ediţii ale Zilelor oraşului, nu au lipsit nici comentariile pe marginea organizării, produselor sau activităţilor propuse de edili, pentru acest an.

Printre cele mai comentate minusuri de anul acesta, s-a numărat imposibilitatea locuitorilor vorbitori de limba română de a participa la toate activităţile propuse anul acesta. „Îmi pare rău că nu s-au gândit să ne implice şi pe noi în totalitate la activităţile. Copilul nu ştie maghiară şi nu poate să joace jocul acesta (n.red.- Tatarittyom”), iar eu nu ştiu să-i explic pentru că sunt mult prea multe instrucţiuni”, a spus Edit.

De-asemenea, oamenii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că în pavilionul din faţa Casei cu Arcade s-au vândut, contrar celor spuse de edili, produse de import, care nu aveau nicio legătură între ele, cum ar fi articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, produse de curăţat, produse de îngrijire a corpului, dulciuri, produse din carne, servicii şi altele.

„În cortul din faţa parcului era plin de chinezării şi de produse cosmetice pe care nu le cunosc. Meşterii populari şi produsele pe care aceştia le aveau au fost frumoase, dar au fost cam aceiaşi care au fost şi anii trecuţi. Sau cel puţin produsele au fost aceleaşi, pentru că nu au fost altele pe care să nu le fi văzut deja. Mi s-a părut interesant cu reclama judeţului. Standul cu reclame de la Tuşnad, Malnaş, Şugaş Băi, dar nu am intrat să cer mai multe detalii pentru că pot afla orice de pe internet, dar ideea mi s-a părut binevenită. Să zic că am cheltuit puţin peste 100 de lei, în principiu pe mâncare şi băutură. De regulă nu cumpăr produse tradiţionale. Comparativ cu alţi ani, am cheltuit mai puţin, şi asta din cauza vremii”, au spus Alex şi Gabriela.

Dorim respect!!!

Deși plusurile „ Zilelor Sfântu Gheorghe 2015” merită apreciate, nu putem să trecem cu vederea unele aspecte ce pot părea  minore, dar nu sunt, la care organizatorii  trebuie  să mai lucreze, pentru ca toți participanții să fie mulțumiți.  Mai exact, și în acest an, unii prezentatori ai activităților  „au uitat” să se adreseze celor prezenți și în limba română. Un alt aspect neplăcut ne-a fost semnalat de către o doamnă (româncă-n.red.)  din Brașov care și-a dus copiii în orășelul copiilor, și care ne-a spus:  „În orășelul copiilor este foarte frumos, însă, spre surprinderea mea, copiilor nu li se vorbește în lb. română și nu li se explică în românește ceea ce trebuie să facă. Nu e corect din partea lor deoarece am achitat și noi contravaloarea caietului de programe, pentru a putea intra în parc, și mi se pare jignitor și intolerant acest tip de abordare”. Drept urmare, stimați organizatori, DORIM RESPECT!!!

Maricela Dan, Ana Alina Costache, Maria Graur

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail