Ziua de ieri a fost o zi de sărbătoare la Covasna. O manifestare culturală specială a reunit iubitori şi păstrători ai tradiţiilor şi valorilor culturale româneşti. Este vorba despre Zilele „Justinian Teculescu”, manifestare de comemorare a primului Episcop militar al Armatei Române, Justinian Teculescu, organizată de Fundaţia Creştin Ortodoxă „Justinian Teculescu”, cu sprijinul Consiliului Local Covasna.

Astfel, părintele Măciucă Ovidiu a oficiat la ora 9,00 Sfânta Liturghie la Biserica „Înălţarea Domnului” din Voineşti, slujbă cu un profund caracter ceremonios.

„Aducerea aminte” printr-o slujire liturgică a prilejuit, pentru folosul comunităţii adunate, comemorarea marilor binefaceri săvârşite odinioară de către Dumnezeu pentru poporul Său. Adunarea euharistică devine astfel contemporană, într-un anume sens, cu evenimentele din istoria mântuirii, pentru ca ea să le retrăiască sau, mai degrabă, pentru ca Dumnezeu să le retrăiască în ea.

Toţi cei care au participat la Sfânta Liturghie s-au întâlnit apoi la Statuia lui Justinian Teculescu, unde, în semn de omagiu a fost depusă o coroană de flori. A urmat o slujbă de pomenire oficiată de părintele Măciucă Ovidiu, la mormântul lui Justinian Teculescu, manifestându-se astfel continuitatea ce trebuie să se stabilească între slujirea euharistică şi viaţa cotidiană a credincioşilor, a căror lege supremă este milostenia.

 

Colocviul cu tema „Teculescu în memoria colectivă”, a fost prima manifestare culturală desfăşurată în „Sala Unirea”, deschisă de Preşedintele  Fundaţiei Creştin Ortodoxă „Justinian Teculescu”, părintele Măciucă Ovidiu, care, cu inima plină de sentimente alese a binecuvântat locul şi participanţii. Cu fermitatea pe care i-a dat-o credinţa şi solemnitatea momentului, părintele ne-a amintit de învestirea protopopului Justinian Teculescu ca prim episcop al armatei la conducerea Clerului militar ortodox, pentru păstorirea noastră sufletească. Din cuvântarea sa am reţinut, cu precădere, îndemnul la slujirea celor trei virtuţii ale legii creştine: „Credinţa, Nădejdea şi Dragostea puse ca piatra cea din capul unghiului, pe temelia tare şi de secole probată a legii strămoşeşti.”

Născut în Voineşti, în această mirifică zonă ce leagă cele trei provincii româneşti, episcopul Justinian Teculescu face parte din triada ierarhilor născuţi pe meleagurile Eparhiei Covasnei şi Harghitei alături de celelalte două mari personalităţi ecleziastice, patriarhul Miron Cristea şi mitropolitul Nicolae Colan. Invitaţi de seamă printre care şi rude ale episcopul Justinian Teculescu – doamna Maria Panaiotu, nepoată, dl. Tudor Teculescu, nepot, împreună cu soţia, şi doamna Ileana Enea – dar şi un număr mare de voineşteni  au participat la manifestare, cinstind astfel memoria celui care şi-a închinat întreaga viaţă înaltelor idealuri  ale neamului românesc, pe care le-a slujit cu credinţă şi devotament. Prin misiunea şi activitatea neobositului ierarh, el rămâne un model pentru fiecare dintre noi, o personalitate marcantă a vieţii bisericeşti şi culturale româneşti, cunoscută şi recunoscută atât în ţară, cât şi în afara ei.

Memoria lui va fi veşnică în conştiinţa noastră, a tuturor.

Dana Şerban

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail