Începând de azi, joi, 10 aprilie a.c. şi până  sâmbătă, 12 aprilie 2014, inclusiv,  la Centrul Cultural  „Reduta din Brașov are loc o interesantă manifestare adresată cinefililor, publicului larg, la care poate participa oricine este interesat să urmărească producţii aristice ale ultimilor ani realizate în Franţa şi Germania.

 

                  O oportunitate pentru elevii şi studenţii de la limbi străine

 

   Mai cu seamă pentru elevii şi studenţii din Sf. Gheorghe, dar şi din alte localităţi ale judeţului Covasna ce urmează cursuri de limbi străine şi frecventează activităţile organizate de Alianţa Franceză (cu sediul  la Casa Baiulescu, de pe Bd. Eroilor nr. 33 Braşov) precum cele de la Centrul Cultural German (aflat pe  str. Lungă nr. 31) o asemenea oportunitate nu trebuie ratată.

                                                              

                                               Minifestival cinematografic

    Este vorba de acţiunea intitulată  „Zilele filmului german și francez”, cum la fel de bine putea fi numită  „Zilele filmului francez şi german”,  organizată de Centrul Cultural German și Alianța Franceză din municipiul de sub Tâmpa, instituţii  non-profit cu care cotidianul  „Mesagerul de Covasna” a început anul acesta o colaborare fructuoasă.

   Aşa după cum ne-au precizat organizatorii, peliculele care vor rula au  subtitrare în limba română şi sunt programate joi şi vineri de la orele 17,00 şi 19,30, iar  sâmbătă  este un orar mai cuprinzător, ce începe la 15,00.

                                                 Programul pe zile şi ore

     Dar iată programul micului  „festival” cinematografic care începe astăzi după- amiază la „Reduta”.

     Joi, de la ora 17,00  va fi proiectat filmul francez  „La fille du 14 Juillet” („Fata de pe 14 Iulie”) de Antonin Peretjako. Este o comedie realizată în 2013,  ce ţine  1 oră şi 28 minute, şi  care relatează  într-un registru umoristic  peripeţiile eroului principal, Hector. Acesta  o cunoşte  întâmplător la Luvru de Ziua Naţională a Franţei  pe tânăra Truquette, şi din acel moment un mai are altă preocupare decât să o seducă pe această fată ce îl obsedează.

   De la 19,30  intră în competiţie  filmul  german  „Poll”, color, cu durata de 139 minute, dedicat comemorarii Centenarului Primului Război Mondial.

    Iată pe scurt subiectul: După moartea mamei,  adolescenta Oda von Siering, în vârstă de numai 14 ani, se întoarce în Estonia la tatăl ei, unde trăiește ultimele zile înainte de izbucnirea Primului Război Mondial. Oda va ascunde un scriitor anarhist estonian de soldații ruși şi aşa începe povestea unei prime iubiri, care sfârșește tragic.

   Vineri va putea fi vizionată  pelicula germană   „Das Lied in mir” („Cântecul din mine”) de la orele 19,30 şi 21,00  realizată de Florian Cossen, color, 94 minute.

     … Acţiunea începe în timpul unei escale la Buenos Aires, unde o tânără nemţoaică, Maria Falkenmayer, aude întâmplător un cântec de leagăn  spaniol ce i pare cunoscut. Derutată, se întreabă de unde cunoaștea melodia, textul? În căutarea răspunsului, Maria va afla  treptat adevărul despre familia, originea și identitatea sa, despre care nu avusese habar.

   Sâmbătă în prima zi de weekend va  avea loc un mic regal cinematografic.  La ora 15,00 se proiectează  filmul de animaţie franco-belgian intitulat „Couleur de peau: miel” („Culoarea pielii – ca mierea”). Pelicula se referă la  soarta unuia dintre cei 200.000 de copii coreeni răspândiţi în toată lumea după Războiul din Coreea. Născut în 1965 la Seul şi adoptat în 1971 de o familie belgiană, micuţul Jung este unul dintre aceştia.

   Urmează  filmul german  „Das System – alles verstehen heißtalles verzeihen” („Sistemul- a înțelege totul înseamnă a ierta totul”) de la  17,00. Regia îi aparţine lui Marc Bauder,  durata 87 minute.

   Ni se istoriseşte  povestea lui Mike Hiller, un tânăr   surprins în timpul unui jaf  într-o vilă. Proprietarul  nu-l denunță la Poliţie, ci-l ia în mod surprinzător în… grija sa. Mike ar putea să facă o carieră într-o lume a lobby-știlor, escrocilor sau a  foștilor agenți secreți ai RDG-ului. Acest drum îl conduce spre povestea întunecată a familiei sale.

   Urmează  de la 19,30  comedia franceză „Du vent dans mes mollets”, de Carine Tardieu, proiecţia durând o oră jumătate.

    Aflată la mijloc, între părinţii care o copleşesc cu dragostea şi cu… mâncarea, Rachel, o fetiţă nostimă de  nouă anişori, numără minutele care o despart de libertate. Până în momentul în care drumul său se întretaie cu cel al întreprinzătoarei Valérie. Ce urmează, veţi vedea şi o să vă amuzaţi…

 

Intrarea – liberă


   Şi, în final, un amănunt important: intrarea în sala de proiecţie  este liberă. Detaliu important mai cu seamă pentru elevi, studenţi, pensionari, dar şi pentru toţi iubitorii celei de-a şaptea arte, ce vor să petreacă nişte momente agreabile în lumea mirifică a filmului şi să-şi perfecţioneze cunoştinţele de limbă străină în două dintre idiomurile de circulaţie internaţională.

      Vizionare plăcută şi felicitări  Centrului Cultural German și Alianței Franceze de la Braşov pentru frumoasa iniţiativă!

                                                                                               Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail