În toamna anului 2004 Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”din Sfântu-Gheorghe  sărbătorea împlinirea a 85 de ani de la deschiderea cursurilor Şcolii Normale „REGINA MARIA” în actuala clădire principală a liceului. Pentru a sublinia importanţa aniversării, cadrele didactice şi elevii şcolii au organizat o suită bogată de manifestări cultural-artistice şi ştiinţifice dedicate acestui eveniment.


Este momentul să ne amintim câteva acţiuni cuprinse în programul festivităţilor ce au avut loc atunci: Simpozionul ştiinţific „Colegiul Naţional între tradiţie şi modernitate”, susţinut în amfiteatrul şcolii; concursul cu tema „Istoricul şcolii”; concursuri cultural-sportive, expoziţie de artă plastică şi activităţi cultural-artistice desfăşurate în sala de festivităţi etc. Toate aceste activităţi au antrenat şcoala într-o veritabilă competiţie a valorilor, contribuind la evidenţierea momentului aniversar programat în preajma sărbătorii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Organizatorii evenimentului au gândit pentru ziua de 8 noiembrie 2004 activităţi festive de mare solemnitate, care au dat un contur special istoriei moderne a acestei instituţii de învăţământ. În curtea liceului s-a dezvelit bustul domnitorului Mihai Viteazul, creaţie a sculptorului Pompiliu Pleşa. Bustul voievodului român se asociază astăzi cu imaginea emblematică a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe..

Tot atunci, în prezenţa Î.P.S. Ioan Selejean, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei,  s-a inaugurat Capela şcolii, actualul cabinet de religie pentru elevi, a cărui pictură murală a fost realizată de Sebastian Peţenchia, fost elev al CNMV.

S-a lansat „Anuarul liceului”, un număr omagial la care şi-a adus contribuţia  colectivul de cadre didactice din şcoală.

         ~ Arhangheli în toamnă. Şcoala-n sărbătoare!~ 

Se împlinesc anul acesta 95 de ani de la înfiinţarea  Şcoalii Normale „Regina Maria” şi  ne mai despart doar cinci ani până la sărbătorirea unui secol de existenţă a şcolii care şi-a atras, cu trecerea timpului, două spirite tutelare: o regină, iubită de toţi românii- şi un domnitor, simbol al unităţii şi neatârnării românilor din toată ţara.

Cele două figuri ilustre ale istoriei românilor te întâmpină astăzi la intrarea în corpul principal de clădire al şcolii. Opera artistică aparţine domnului Pompiliu Pleşa, profesor de arte plastice la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”. Busturile lucrate cu măiestrie  invită orice privitor să reflecteze asupra trecutului, să adreseze un gând de recunoştinţă acestor ctitori de istorie care au acţionat pentru împlinirea idealurilor scumpe ale poporului nostru.

Ecourile istoriei multiseculare se împletesc cu istoria modernă a şcolii care năzuieşte să se situeze printre instituţiile de învăţământ prestigioase, prestigiul ei asigurându-l menţinerea într-o ierarhie valorică naţională pe care o confirmă rezultatele obţinute la examenele finale, dar şi  prezenţa elevilor la concursurile şi olimpiadele şcolare pe discipline, succesele repurtate la aceste competiţii, de anvergură naţională şi internaţională, performanţele atinse de elevi în diverse domenii de cercetare, creativitatea şi sensibilitatea celor care au ales arta pentru a se exprima. Un palmares bogat pe care îl poartă cu mândrie în sufletul său fiecare tânăr care a trăit bucuria reuşitei. Absolvenţii Colegiului au motive îndreptăţite să îşi revendice succesul în carieră de la această sursă de cunoaştere pe care a asigurat-o şcoala urmată la Sfântu-Gheorghe, de care îi leagă amintiri frumoase, păstrând vie în memoria afectivă istoria ei trecută şi modernă.

În anul 2014, cu semnificaţii jubiliare pentru  şcoala noastră, colectivul de cadre didactice de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” a iniţiat un amplu concurs lansat în luna octombrie a.c.,  având drept scop încurajarea creativităţii elevilor din cele trei cicluri de învăţământ: primar, gimnazial şi liceal.

Intitulat generic „ARHANGHELI ÎN TOAMNĂ”, concursul şi-a propus să ilustreze prin creaţii de artă plastică şi literatură tema şcolii, a anotimpului, semnificaţia sărbătorii religioase Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil, promovând cele mai reuşite creaţii în cadrul unei expoziţii tematice intitulate „ŞCOALA ÎN SĂRBĂTOARE”, organizate în incinta şcolii. Lucrările premiate vor fi publicate într-o carte-album care să cuprindă cele mai reuşite creaţii ale tinerilor talentaţi din şcoala noastră.

 Jurizarea lucrărilor va avea loc în cursul acestei săptămâni, iar festivitatea de premiere se va organiza săptămâna viitoare, după întoarcerea celor mici din vacanţă,  în data de 10 noiembrie, la ora 13,00, în amfiteatrul liceului.

Juriul concursului este alcătuit dintr-un colectiv de cadre didactice de la cele trei cicluri de învăţământ şi din elevi cu preocupări artistice care nu participă cu lucrări la  concurs. Preşedinte de onoare al juriului va fi domnul profesor Pompiliu Pleşa, mentorul valoros care a format la tineri gustul pentru frumosul artistic, fiind pentru ei un model de profesionalism.

 Din comitetul de organizare a concursului fac parte Directorul Educativ al şcolii, profesor Maria Băilă, Consilierul Educativ, profesor Oana Păduraru şi Preşedintele Asociaţiei Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, profesor Mariana Ştefan.

Răspund de coordonarea activităţii la ciclul primar doamnele învăţătoare Camelia Onofrei şi Stela Matei, iar la ciclul gimnazial şi liceal profesoarele Nina Stănoescu şi Maria Stoica, responsabile ale proiectului educativ „ARHANGHELI ÎN TOAMNĂ”

Sunt invitaţi să vizioneze expoziţia amenajată şi să participe la festivitatea de premiere toţi cei care vor să fie alături de noi în aceste zile de sărbătoare a şcolii. Programul artistic pregătit de liceeni se alătură momentului de emulaţie spirituală pe care îl presupune un astfel de eveniment.

 Vă aşteptăm cu mult drag !

   

                                                                                                ORGANIZATORII

                COLEGIUL NATIONAL                            ASOCIAŢIA COLEGIULUI

 „MIHAI VITEAZUL”, SF.GHEORGHE           NAŢIONAL „MIHAI VITEAZUL”

Organizează programul:

                   “ARHANGHELI ÎN TOAMNĂ

                CONCURS DE CREATIE,

                 DE ZILELE SCOLII, 3-10 XI 2014

PROIECT EDUCAŢIONAL DE PROMOVARE A TINERELOR TALENTE

CONCURSUL DE CREAŢIE SE DESFĂŞOARĂ PE DOUĂ SECŢIUNI:

I. CREAŢIE PLASTICĂ -PICTURĂ, COLAJ, DESEN

II. CREAŢIE LITERARĂ – POEZIE, PROZĂ, ESEU

TEMA CONCURSULUI: Toamna văzută prin ochii copiilor; şcoala noastră- ieri şi azi; semnificaţia sărbătorii creştine Sf. Mihail şi Gavriil, tradiţii populare specifice

Se pot inscrie elevi  din ciclul primar – responsabili înv. Camelia Onofrei şi Stela Matei

Din ciclul gimnazial şi liceal  –  responsabili prof.  Maria Stoica (literatură)

                                                                                       şi Nina Stănoescu (artă plastică)

                          Termen de predare: 15 octombrie- 3 noiembrie

Din Regulamentul concursului :

  1. 1.      Se acordă premii şi menţiuni, pe categorii de vârstă şi criterii tematice
  2. 2.      Lucrările premiate vor figura în expoziţia tematică amenajată în incinta şcolii, în perioada 5 – 7 noiembrie şi vor fi publicate într-o carte- album

Notă:  Lucrările literare vor fi trimise în format electronic, la adresa de e-mail:

                          [email protected]

Redactarea: Font Times New Roman, size 12, style Clear Formating

                              Vă aşteptăm cu drag să participaţi şi vă dorim succes!

                                                   ORGANIZATORII

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail