Aniversarea a 156 de ani de la înființarea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA) a fost marcată, marți, la Sfântu Gheorghe, printr-o suită de manifestări. Activități aniversare se derulează în această perioadă în mai multe localități din țară, sub genericul „Zilele Asociațiunii Astra”.

La Sfântu Gheorghe, programul a fost organizat de Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita.

Evenimentul a debutat cu depunerea unei coroane de flori la Monumentul „ASTRA” situat în fața blocului în care a funcționat Banca Națională a României, sucursala Covasna, în str. Kőrösi Csoma Sándor, Sfântu Gheorghe. „Monumentul a fost ridicat cu ani în urmă, prin grija consilierilor și deputaților de atunci, Ioan Solomon și Petre Străchinaru, a Ligii cultural creștine <<Andrei Șaguna>> și a Despărțământului <<Astra>> Covasna – Harghita.”- a spus dr. Ioan Lăcătușu, arhivist, implicat în derularea programului aniversar, alături de vicepreședinta Despărțământului „Astra” – Despărțământul Covasna – Harghita, Maria Crețu-Graur.

„După înfăptuirea Marii Uniri, în contextul în care românii și-au schimbat statutul de cetățean în relația cu autoritățile locale, ținând cont de importanța Asociațiunii, românii din Sfântu Gheorghe au făcut un credit bancar și și-au cumpărat sediul Despărțământului Trei Scaune al Asociațiunii <<Astra>>, pe locul unde este monumental astăzi, în centrul orașului. Clădirea a rezistat intoleranței anilor de după Dictatul de la Viena și a rămas pentru scopuri publice, până la acțiunea de sistematizare a zonei când s-a construit blocul în care a funcționat Banca Națională, sucursala Covasna. De aceea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan Selejan, azi mitropolit al Banatului, noi am inițiat un monument în cinstea personalităților astriste locale. Meritul principal revine  profesorului Petre Străchinaru și avocatului Ioan Solomon – membri în conducerea Ligii Cultural –Creștine <<Andrei Șaguna>> și a Despărțământului <<ASTRA>> Covasna – Harghita, care, după ce  au depășit greutățile și reținerile autorităților locale, au realizat un monument la un nivel profesionist, cu o semnificație simbolică deosebită. Monumentul, privit de aproape reprezintă o carte pironită, reprezentând destinul culturii românești în acest spațiu.”- a spus dr. Ioan Lăcătușu.

Întoarcere în trecut…

 După depunerea de coroane, a urmat o conferință cu tema „Asociațiunea ASTRA și Marea Unire”, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, în cadrul căreia s-a realizat o întoarcere în trecut și, totodată, s-au stabilit acțiuni pentru viitor.

„Conferința și-a propus ca obiectiv să facă o trecere în revistă a ceea ce a însemnat activitatea asociaţiunii <<Astra>> în fostul județ Trei Scaune și în județele vecine din fostele Scaune secuiești, asociațiune care a fostprezentă aici în Arcul Carpatic, încă de la înființarea sa, în anul 1861. Am prezentat, pe scurt, personalitățile astriste locale, proiectele, manifestările, prezența lor în viața publică, toate desfășurate într-un context intern mai puțin favorabil promovării culturii române. De aceea, este cu atât mai valoroasă, și de apreciat această capacitate a liderilor a astriști de acum peste 100 de ani, care adaptându-se la cerințele vremurilor, sesizând semnalele timpului de atunci, au reușit cu demnitate cu curaj, cu echilibru, cu diplomație, dar, în același timp, cu fermitate, să își manifeste și să își realizeze obiectivele proprii. În final, ne-am referit la învățămintele pe care putem noi să le tragem din experiența înaintașilor, nevoia de a actualize dezideratele la realitățile vremii de astăzi. În acest context, am subliniat necesitatea ca Despărțământul <<Astra>> Covasna – Harghita, alături de celelalte segmente ale societății civile românești, să se gândească la  proiecte, manifestări și acțiuni concrete specifice din viitorul program pentru marcarea Centenarului Marii Uniri. ” – a spus dr. Ioan Lăcătușu.

Acesta a subliniat că este imperios necesar ca activitatea începută de astriști în urmă cu peste un secol, pentru asigurarea dăinuirii culturii și identității românești, să continue, în forme actualizate și să răspundă provocărilor și priorităților de astăzi.

„Va trebui să realizăm dezideratele noastre identitare într-un mediu multiethnic și pluriconfesional, nu împotriva concetățenilor maghiari, ci dimpotrivă, împreună cu ei,  în contextual normalizării climatului de conviețuire interetnică.

Noi ne vom continua activitatea de promovare a culturii  românești, pe cele trei  planuri: acțiuni realizate prin forte proprii, proiecte de stimulare a solidarității românilor din țară și din diaspora, și, bineînțeles, intensificarea demersuri adresate autorităților publice locale și centrale, pentru sprijinirea noastră identitară. Afirmăm și de această dată: dacă cei care vremelnic conduc astăzi România, nu se vor apleca asupra acestor dorințe îndreptățite ale noastre, potrivit prognozelor demografice,  peste 100 de ani cei care vor veni după noi, vor vorbi la timpul trecut despre prezența românească în această parte de țară, ceea ce nu este de dorit. Repet, suntem în inima României. Dacă inima țării este bolnavă, și țara este bolnavă. În acest context,  am conceput  conferința de astăzi, ca pe un nou semnal de alarmă, modest, echilibrat, dar ferm, având  convingerea că în final,  acest nou semnal  va fi  auzit de către cei care trebuie să audă.”  – a declarat, marți, dr. Ioan Lăcătușu.

 

Vicepreședinta Despărțământului „ASTRA” – Covasna-Harghita, Maria Crețu-Graur, a subliniat, la rândul său, că „flacăra” astristă trebuie să rămână aprinsă, în această parte de țară:

„Când ești urmaș  al elitei  intelectuale a românilor transilvăneni, dintre care i-aș aminti pe   Andrei ȘagunaGeorge BarițTimotei Cipariu, Miron CristeaVasile GoldișOnisifor GhibuOctavian Goga,  ai o mare responsabilitate în toate acțiunile pe care le întreprinzi, dar mai ales ai responsabilitatea ducerii mai departe a ceea ce aceștia au înfăptuit.  Așa cum a spus și domnul Lăcătușu, dacă înaintașii noștri, în condiții mult mai grele decât cele de astăzi, au găsit resursele necesare pentru a face tot ce este posibil pentru dăinuirea culturii poporului român din Transilvania, noi, cei din zilele noastre, nu putem să ne lăsăm mai prejos, deși nu ne este ușor.  Prin intermediul Asociațiunii ASTRA avem posibilitatea, dar mai ales datoria să facem  ceva durabil pentru cultura românilor din județele Covasna și Harghita! Mi-a rămas în minte un citat pe care l-am auzit recent, în cadrul unui simpozion, din care am putea trage învățăminte: << Am văzut popoare dăinuind fără cetăți, dar niciodată fără cultură>>”-  a declarat Maria Crețu-Graur.

Aceasta a spus că își dorește să atragă cât mai mulți tineri în Asociațiunea „ASTRA”. „Căutăm soluții ca să atragem un număr cât mai mare de tineri, la activitățile noastre. Ei sunt prezentul, dar mai ales viitorul, și este important ca ei să se implice cât mai mult în tot ceea ce înseamnă  cunoașterea și promovarea culturii românești. (…) Sunt mulțumită, oarecum,  că anul acesta   am reușit să realizăm anumite activități cu și pentru tineri, am reușit să atragem câțiva voluntari din rândul tinerilor, care au fost alături de noi.”- a spus Maria Crețu –Graur, vicepreședinta Despărțământului „ASTRA” – Covasna-Harghita.

 

Ana Ciorici Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail