Sfârșitul de iulie la Tulgheș a fost pe cât de torid, pe atât de bogat în evenimente.
A XI-a ediție a festivalului ,,ROATA STELELOR” s-a desfășurat duminică, 30 iulie, într-o atmosferă de prietenie și veselie, cu atât mai mult cu cât pentru prima oară după trei ani în care ploaia ne-a udat, am avut parte de o zi cu soare.
În cursul dimineții, după ce copiii au fost împărtășiți de către Preasfințitul Andrei al Covasnei și Harghitei, și, după ce s-a închis în mod oficial Școala de Vară, la biserică, lumea s-a îndreptat spre Școala Gimnazială Tulgheș, unde au început să sosească oaspeții invitați să participe la festival.
Am pornit în parada portului național la orele 13,15 și am făcut popas artistic în fața Primăriei Tulgheș unde, în acompaniamentul tarafului nostru din Tulgheș , fiecare formație a prezentat câte un joc specific zonei din care venea. Ne-am continuat apoi drumul spre baza sportivă din localitate unde s-a desfășurat evenimentul.
Deschiderea oficială a fost făcută de Dl. Viceprimar Gheorghe Bordea, după intonarea Imnului Național. În continuare a vorbit d-na Andreea Diana Tănăsescu, reprezentanta ,,LA BLOUSE ROUMAINE”, care era venită pentru evenimentul ,,IAacademIA” al cărui simpozion a avut loc luni, 31 iulie, în sala de conferințe a Muzeului Sătesc Tulgheș, dar care a ţinut neapărat să fie prezentă în ziua festivalului în mijlocul nostru, să cunoască tulgheşenii la ei acasă.
Nu mică ne-a fost surpriza și bucuria când, după deschiderea oficială a festivalului, am fost invitată să primesc, din partea Asociației ,,Cele mai frumoase sate Românești”, Diploma cu Titlul ,,COMORILE ROMÂNIEI” atribuit nouă ,,Ansamblului Artistic de Amatori ,,PLAIURI TULGHEŞENE”. Diploma ne-a fost adusă şi înmânată de D-na Cristina Timariu. Ne-am simit onoraţi şi mândri !
Iată că tradiţiile şi portul strămoşesc tulgheşan, pentru care ansamblul nostru a fost numit şi ,,MUZEU VIU” în aprilie a.c. la Sf.Gheorghe, au fost din nou evidenţiate în mod public aici, acasă, în mijlocul alor noştri, cum nu de multe ori se întâmplă. Mulţumim draga noastră pentru momentul ales!
După atâtea momente emoţionante, startul a fost dat şi jocurile populare au început să răsune până departe .
Pădurea răspundea cu foşnetul ei ducând ecoul veseliei în înaltul cerului.
Prezentatoarea noastră – cea investită cu rolul de gazdă a festivalului, D-ra Prof. Floarea Topoliceanu, a invitat artiştii pe scenă.
Primii au fost cei de la Şcoala Gimnazială Tulgheş ,,Junii Tulgheşului” coordonaţi de Dl. Ovidiu Moldovan. Le-au urmat prietenii noştri buni din judeţul Bacău, Ansamblul ,,LA PORŢILE NEAMULUI” condus de D-na Atomulese Liliana. În acest ansamblu a fost un foarte tânăr şi foarte bun violonist, Domoş Robert, care ne-a încântat cu piesele lui foarte pătrunzătoare. După ei au urcat pe scenă cei de la Remetea, cu formaţia ,,SIRULO Neptanccsoport”, alţi buni prieteni care nu lipsesc ori de câte ori îi invităm. Formaţia din Sărmaş, condusă de D-na Corina Goga, ne-a uimit cu dansurile lor frumoase, mai ales că cei care formau echipa erau foarte micuţi. Împreună cu ei a venit să ne cânte şi să ne încânte solista Platon Liliana. După ei au urcat pe scenă vecinii şi bunii noştri prieteni din Corbu, cu formaţia ,,FLORICICA”, şi ei foarte mici şi foarte frumoşi. Borsecul, cu formaţia ,,POIANA ZÂNELOR”, au urcat pe scenă şi, spre surpriza noastră, au inceput cu ,,Alunelul” jucat şi cântat româneşte, ei având între membrii trupei şi copii români îmbrăcaţi în strai românesc. Alături de celelalte jocuri maghiare cu care au continuat, ne-au bucurat cu dansul sticlei (pe cap) , acest dans dificil pe care îl aşteptăm cu nerăbdare în fiecare an. Au urcat apoi, cu dansurile lor iuţi şi antrenate, nemţenii de la Pângăraţi ,,MUGURAŞII NEAMŢULUI”, conordonaţi de Ştefan Marc – bun şi vechi colaborator al nostru. Programul lor a cuprins mai multe suite, dar am avut parte şi de patru soliste foarte bune de la ei: Ştot Elena Jessy, Ciorobîtcă Ştefania, Tântilă Nicoleta şi Ana –Lavinia Bordea.
În încheierea festivalului, aşa cum era normal, au urcat gazdele, Anamblul Artistic de Amatori ,,PLAIURI TULGHEŞENE” . Pentru început au cântat solistele ansamblului: Maria Ursu, Bege Kinga, Georgeta Ursu şi Andreea Olariu. A urmat în încheiere suita noastră tradiţională din 13 jocuri locale care a dat şi numele acestui festival ,,ROATA STELELOR”.
Organizatorii acestui festival au fost: ASOC. PRO TULGHEŞ, PRIMĂRIA TULGHEŞ, CĂMINUL CULTURAL TULGHEŞ în colaborare cu ŞCOALA GIMNAZIALĂ TULGHEŞ.
Fiecare ansamblu, solist şi coordonator a fost recompensat cu însemnele festivalului.
Luni, 31 Iulie, Ansamblul Artistic de Amatori ,,PLAIURI TULGHEŞENE” a participat şi la Simpozionul ,, IAacademIA” cu un moment folcloric .
Iată cum cultura şi tradiţiile strămoşeşti continuă să ne adune, să ne ţină la un loc, să ne cunoaştem şi să ne redescoperim.
Aşteptăm cu nerăbdare anul viitor să punem în practică idei noi născute din aceste tradiţii milenare.
Lăcrămioara Pop, Tulgheş