A intrat în tradiție, deja, ca la sfârșitul lunii august să aibă loc, timp de două zile, Sărbătoarea Bărcănenilor care a ajuns la a IX-a ediție.
Sute de persoane, fii sau fiice ale satului, locuitori ai județului sau oaspeți din depărtări au participat la evenimentul ce a avut loc sâmbătă și duminică, în zona Lughet din localitate, Sărbătoarea Bărcănenilor fiind una dintre manifestările cele mai așteptate din comună care oferă un prilej de întâlnire și de socializare, dar și de încărcare cu bucuria adusă de programele culturale și recreative pregătite de organizatori.
Evenimentul organizat de Primăria Barcani, alături de Căminul Cultural, Școala, Parohia și societăți comeciale din comună, a debutat sâmbătă cu câteva competiții: un concurs de tracțiune animală și un concurs de motociclism și probă de rezistență pe teren variat – „Autorolf Enduro Adventure”. A avut loc și manifestarea „Oina din bătrâni”- organizată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și adresată iubitorilor oinei.
„Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a onorat și în acest an invitația venită din partea Primăriei comunei Barcani, din județul Covasna, de a organiza un meci demostrativ de oină în cadrul evenimentului <<Sărbătoarea bărcănenilor>>, din data de 26 august 2017.
În cadrul aceleiași sărbători locale am pregătit o expoziția de fotografie <<Oina din bătrâni>>, în care am expus fotografii de la fiecare eveniment la care echipa muzeul nostru a participat, începând cu anul 2012.
Mulțumim pentru sprijinul acordat Școlii Gimnaziale Barcani, reprezentată de domnul director Cătălin Petcu și de domnul profesor de sport Marius Murea, precum și copiilor participanți la joc pentru implicare și interesul manifestat. Astfel tradiția și tainele unui vechi sport românesc merg mai departe.
Jocul de oină demonstrativ a avut loc pe terenul de sport din localitatea Barcani. După meciul demonstrativ a avut loc un concurs de aruncat mingea de oină.
Evenimentul a fost filmat partial de televiziunea <<Neptun TV>>.
Mulțumim primăriei comunei Barcani pentru invitație!” – au transmis reprezentanții Muzeului.
Tot sâmbătă, a putut fi vizitată o expoziție de animale.
În aceeași zi a avut loc premierea celor care au participat la concursurile amintite, dar și premierea copiilor care au obținut rezultate școlare frumoase în anul școlar trecut. A urmat, apoi, un spectacol susținut de Ansamblul „Râciuleanca” din Republica Moldova dar și de Ansamblul „Florile Zagonului” din Zagon, după care cei prezenți au trăit bucuria de-a fi împreună la balul de seară ce a ținut până aproape de zorii zilei de duminică.
„Ce-ai fost ieri, să fii și mâine, /Nu uita ce ești române!”
Foaie vedere foi de cimbru, /Măi române să fii mândru, /Poartă-ți bucuria-n sân / Fii mândru că ești român.// Măi române cât trăiești / Pământul să ți-l sfințești/ Că stau risipiți sub glie /Toți străbunii în vecie.//C-au luptat prin foc și pară /S-avem azi frumoase țară./ Ce-ai fost ieri, să fii și mâine, /Nu uita ce ești române!”
Prin tot ceea ce fac, locuitorii comunei Barcani o demonstrează în fiecare zi și la fiecare ediție a Sărbătorii Bărcănenilor că nu uită nicio clipă că sunt români, purtându-și bucuria în sân și, totodată, sfănțindu-și glia în care „stau risipiți” străbunii lor.
Ca de fiecare dată, programul zilei de diminică a început cu o slujbă religioasă oficiată de preoții parohi din zonă împreună cu protopopul Florin Tohănean. Alături de primarii din Zona Buzaielor- Leca Băncilă din Întorsura Buzăului, Nicolae Stoica din Sita Buzăului, Bogdan Barbu din Dobârlău, Ilie Nicolae din Boroșneu, și de parlamentarii covăsneni Gheorghe Baciu și Octavian Goga, au dat curs invitației de-a fi prezenți la această minunată sărbătoare a bărcănenilor și primarul comunei Zagon, Kis Iosif, precum și cel al comunei Ghidfalău, Berde Jozsef.
Odată finalizată partea oficială a evenimentului, a început distracția. Programul artistic pregătit pentru ziua de duminică, susținut de artiști din zonă dar și de interpreții Aurel Tămaș, Adrian Petrescu, Ionuț Langa, Ioana Dârstar, Florin Filip, Cornelia Catanga și Aurel Moldoveanu, și de invitați din Republica Moldova, a adunat pe platoul din zona Lughet sute de persoane care s-au bucurat de această frumoasă zi de sărbătoare a comunei Barcani.
Surpriza pregătită de organizatori a constat în prezența pe scenă, alături de cele două eleve prezentatoare ale programului artistic, a inegalabilului prezentator Octavian Ursulescu care, după cum ne-a mărturisit, s-a aflat pentru prima dată pe meleaguri bărcănene. „Nu am fost niciodată la Barcani, o să revin cu plăcere dacă mă mai invită dl primar Marin pentru că e o bucurie să văd această oază de românism curat, adevărat, neostentativ, pe care dânsul l-a promovat aici; dovadă că au fost și câțiva primari invitați de etnie maghiară și m-am bucurat foarte mult, așa trebuie să fie înțelegerea dintre români și maghiari și toate naționalitățile conlocuitoare, și iată că și din acest punct de vedere Barcaniul poate fi un exemplu. Vedetele mari invitate la acest autentic festival de două zile dovedesc o implicare foarte serioasă inclusiv financiară a Cosiliului local, un efort pentru ca oamenii să fie fericiți în aceste două zile cu Aurel Tămaș, cu Aurel Moldoveanu, cu marele muzician Adrian Petrescu, prim oboist la Filrmonica din București, cu Cornelia Catanga și Aurel Pădureanu, cu Ionuț Langa și cu o serie de ansambluri locale foarte, foarte bune. Eu m-am bucurat să fiu aici.”- a declarat Octavian Ursulescu, pentru Mesagerul de Covasna.
Adresându-se celor prezenți, prezentatoarele programului artistic de duminică au spus, printre altele: „Vă mulțumim că și anul acesta ați ales să fiți alături de noi. Asta înseamnă că ați așteptat cu nerăbdare această zi frumoasă de august, ultima duminică din luna, pentru a revedea artiști locali și nu numai, care ne vor încânta cu cântecele și dansurile lor (…). Totodată înseamnă că și de această dată veți aprecia eforturile făcute din dragoste pentru dumneavoastră bărcănenii și pentru această localitate, de o mână de organizatori inimoși, care și-au pus la bătaie toată priceperea, banii și clipele de odihnă pentru reușita acestei sărbători. Pentru că DA este o mare sărbătoare! Așa cum am mai spus și în alți ani, Dumnezeu a hotărât că aici unde pământul se unește cu cerul să dea naștere acestui loc minunat din inima țării, unde ne-am strâns de nouă ani încoace pentru a cinsti și a ne cinsti pe toți cei care au dat naștere acestei sărbărtori și celor cărora ne umplu an de an inima de bucurie și voie bună. Această sărbătoare trebuie să trezească ce avem mai bun în noi, să atingă latura noastră sensibilă și să ne întoarcă spre frumos, spre cultură, spre bine. Să ne facă să mulțumim Lui Dumnezeu în fiecare seară pentru că suntem sănătoși și pentru că locuim în această comună pe care o are mereu sub ocrotire. Să ne facă să apreciem valorile ce le avem și să ascultăm cu atenție scumpele noastre cânturi populare, să admirăm jocul frumos al artiștilor care se vor perinda pe scenă. Oaspeții din depărtări și fiii satului Barcani și-au dat mâna și anul acesta pentru a vă cinsti nevoințele de peste an și pentru a vă spune să fiți alături de noi, vă iubim și vă dorim vizionare plăcută! LA MULȚI ANI, BARCANI!”
Timp de câteva ore bune, publicul a ascultat cu atenție „scumpele noastre cânturi populare” și-au admirat jocul frumos al artiștilor care s-au perindat pe scenă, respectiv: Grupul vocal „Pădurenii” al Căminului Cultural Barcani care a purtat un inedit dialog muzical cu grupul vocal „Siteanca” din Sita Buzăului; Ansamblul „Cununa Carpaților” Întorsura Buzăului, Ansamblul „Obârșia Lotrului” din Voineasa, interpreții de muzică populară Ioana Dârstar și Florin Filip, Ansamblul „Râciuleanca” din Republica Moldova și invitații de onoare Aurel Tămaș, Cornelia Catanga, Aurel Pădureanu, Ionuț Langa și Aurel Moldoveanu.
O surpriză minunată și mult așteptată de publicul prezent la Sărbătoarea Bărcănenilor a fost recitalul susținut de Adrian Petrescu, prim oboist la Filarmonica „George Enescu”. Fiecare notă a oboiului său „fermecat” a atins sufletele ce au vibrat la fiecare piesă interpretată de marele artist ce-și are originile în Întorsura Buzăului. „Ca întorsurean sunt mândru că sunt născut în această zonă superbă, și ca vecin al bărcănenilor am venit cu tot sufletul și cu toată plăcerea aici, la Dvs.”- a spus Adrian Petrescu
Primarul Gheorghe Marin: „Sunt foarte mulțumit!”
Contactat telefonic, pentru a ne spune ce gânduri și sentimente îl încearcă după derularea ediției a IX-a a Sărbătorii Bărcănenilor, primarul comunei, Gheorghe Marin, a declarat: „Mă simt…obosit, dar sunt foarte mulțumit! Ediția aceasta a ieșit mai bine decât cea de anul trecut! A fost lume multă, mai multă decât anul trecut; oamenii au fost mulțumiți, a fost frumos, spectacolul- reușit; concursurile de sâmbătă – reușite; totul a fost frumos!”
Ediția de anul viitor, cea de-a X-a va avea un program special, dedicat, totodată, Centenarului Marii Uniri: „Ediția de anul viitor va fi cea de-a X-a, va fi Centenarul și vrem să venim cu ceva nou, cu activități noi!”- a spus primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin.
Maria Creţu-Graur
Ana Ciorici Costache