Astăzi (duminică- n.red.) când la Centrul Episcopal al Eparhiei Covasna-Harghita a avut loc fericitul eveniment de intronizare a noului Episcop I.P.S.S ANDREI FĂGĂRĂŞANUL, suntem cuprinşi de aduceri aminte a evenimentelor dătătoare de lumină şi de împliniri, în satele Buzăului Ardelean.
Şi evenimentul de azi (duminică- n.red.) este unul ce credem că este plin de lumină şi pentru noi buzăienii care pe 2 februarie 2015, la marele Praznic al ÎNTÂMPINĂRII DOMNULUI, am avut privilegiul vizitei Î.P.S.S. Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului LAURENŢIU STREZA, la Sita Buzăului.
. .
Despărţământul-ASTRA Buzăul Ardelean evocă acum alt eveniment de acum 118 ani, din februarie 1897, expresie a împlinirii visului fierbinte al locuitorilor satului Barcani de a avea biserica construită în sat, o filie a celei din comuna Sita Buzăului, în protopopiatul Breţcu, Trei Scaune. Ridicarea bisericii din Barcani se înscria în linia susţinută de Asociaţiunea Transilvană ASTRA, de sprijinire a religiei şi naţionalităţii românilor din sud estul Transilvaniei.
Cotidianul Mitropoliei de la Sibiu, „Telegraful Român”, la 16 februarie 1897, cu referire la acest eveniment relata: ,,ziua de 2/14 Februariu a. c. pentru creştinii din comuna bisericească gr. or. Sitabuzeu şi din comunele învecinate, dar în deosebi pentru creştinii din cătunul Barcan, ….o dorinţă fierbinte a lor de mult nutrită, deşi cu mari necazuri, strădanii şi opinteli, dar sub conducerea înţeleaptă a neobositului lor paroh” au reuşit să ajungă la liman şi în numele lor gazetarul spune: ,, ne umple inima de bucurie, simţim o adevărată mângăere, când prin norii grei şi întunecoşi străbate câteodată sorele”.
„Telegraful român” arăta bucuria şi entuziasmul creştinilor din satele vecine şi în special, a celor din cătunul ,,Barcan” care şi-au văzut casa de rugăciuni clădită şi chiar sfinţită.
Actul sfinţirii l-a săvârşit delegatul autorizat al ….,,Excelenţei Sale Înalt Preasânţitului Domn archiepiscop şi metropolit Miron Romanul, Preaonoratul domn protopop tractual actual Dumitru Coltofean, cu 9 preoţi cooperatori şi mai mulţi învăţători, cantori toţi din Treiscaune”.
Jurnalul Mitropoliei prezintă starea de efervescenţă deosebită din văile Buzăului, în faţa marelui eveniment pe care creştinii zonei îl puteau întâlnii poate o dată în viaţă, dar ne spune şi că ,, Au mai participat şi un însemnat număr de fruntaşi şi inteligenţă de naţionalitate maghiară din marea comună Zagon”.
O informaţie deosebită ce arată raporturile etnice dintre români şi unguri. Serviciul divin s-a ţinut între orele 9 a.m şi 1p.m, după tipicul ceremonial specific momentului. Parohul din Sita Buzăului, Ioan Dima, a răspuns Onoratului Protopop în numele creştinilor care s-au răspândit apoi pe la casele lor, iar pentru preoţime şi ,,inteliginţa” maghiară s-a dat masă. Masa a fost cu mai multe ,,toaste” adresate atât preoţimii cât şi participanţilor maghiari.
În vremurile grele de sfârşit de secol XlX, pentru românii din monarhia bicefală, cei din Barcani, Protopopiatul Breţcu, cu strădanie reuşesc să clădească biserică în localitate, făcând ca zilele reci de februarie să fie fiebinţi şi pline de lumină.
Serviciul religios la Barcani îl făcea biserica din Sita Buzăului. Din anul 1902, biserica din Barcani nu mai este filie a celei din Sita, căci are primul preot titular, Gheorghe Burlea.
Vrednicul preot, pentru românismul lui a suferit represalii şi arestări de la regimul maghiar, între anii 1914-1918, iar pentru încrederea şi preţuirea în preotul lor credincioşii l-au ales în anul 1918, în organele civile şi militare implicate în realizarea Unirii cu România.
Despărţământul – ASTRA Buzăul Ardelean aduce acum un respectos omagiu vrednicilor înaintaşi care, prin credinţă şi vrednicie au păstrat identitatea naţională a neamului.
Preşedite Desp. ASTRA Buzăul Ardelean
Corina Sporea Baragan