La Biblioteca Orășenească Întorsura Buzăului a fost lansată, vineri, colecția „România – Marea Unire – 1918 – 2018” ce cuprinde o serie de 160 de volume, coordonată de profesorul Ioan Scurtu.
Sala bibliotecii a devenit neîncăpătoare, la eveniment participând reprezentanți ai administrației locale, profesori, elevi, muzeografi și simplii cetățeni.
Lansarea colecției a fost una interactivă; astfel, alături de prezentatori, au fost ținute scurte cuvântări de către participanții din sală.
„Ce constant eu astăzi, că ne lipsește fundamental, este ideea de recunoștință, să recunoaștem că cei din spatele nostru, care prin jertfa și efortul lor ne-au adus aici, sunt uitați. (..) Acestea sunt cărțile de căpătâi ale neamului, nu numai 1918, deși preponderent focalizează demersul spre Marea Unire. Pentru mine, 1918 are două semnificații: una de recunoaștere și cealaltă de viitor. Ne-am adunat dar n-am fost la înălțimea momentului.” – a afirmat în cadrul evenimentului, Leca Băncilă, primarul orașului Întorsura Buzăului.
Într-o scurtă intervenție, profesorul Ioan Brie Tohănean a povestit o amintire din copilăria sa, făcând o comparație cu prezentul și afirmând că „dacă ar fi cărți interzise, cu siguranță, din curiozitate, le-ar fi citit fiecare copil”.
„Aveam vreo 11 ani, poate nici atât, când am găsit cărțile părinților ascunse între grinzile casei, căutând niște pisoi. Erau ascunse din ’36, le-am găsit prin ’61, iar curiozitatea m-a împins să le citesc. În cartea aceea se făcea pentru copii o educație patriotică teribilă, era un ciclu de poezii a lui Petre Dulfu. (…) Atunci când am găsit cărțile, era luna mai. Bunica mea scosese o pânză și o pusese pe iarbă, iar eu le citeam aceste poezii colegelor mele; tata venind, eu le citeam cu voce tare, m-a bătut atunci, pentru că putea cineva să reclame că avem cărți interzise. Nu le-am stricat, am adus cărțile la Întorsura. Ideea de patriotism se construiește și părinții trebuie să aibă un rol.” – a spus prof. Ioan Brie Tohănean.
Colecția rămâne în biblioteca orașului, iar cei ce doresc să obțină informații din aceste cărți, le vor putea împrumuta.
În cursul aceleiași zile, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) a organizat, la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, expoziția „Formarea şi activitatea Gărzilor Naţionale în zona Trei Scaune, Ciuc şi Odorhei, desemnarea delegaţilor şi participarea la Marea Adunare de la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918”, proiect din cadrul Programului Național Centenarul Marii Uniri.
Aceasta conține documente și fotografii, precum şi componente informaţionale privind realizarea unității naționale și activităţile premergătoare actului istoric de la 1 Decembrie 1918, formarea Gărzilor naţionale române din zona Covasna-Harghita de azi (fostele Comitate Trei Scaune, Ciuc și Odorhei), desemnarea delegaților din zonă la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, organele puterii de stat și legislative provizorii din Transilvania și reprezentanți din zona Ciuc, Odorhei și Trei Scaune etc.
Expoziția a fost organizată în colaborare cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Muzeul Bisericii ,,Sf. Nicolae” – „Prima Școala Românească” din Brașov, Primăria Întorsura Buzăului și Liceul Teoretic ,,Mircea Eliade” .
La eveniment au fost prezenți elevi, cadre didcatice și reprezentanți ai MNCR. În cadrul vernisajului, reprezentanții muzeului au ținut un scurt moment de istorie, pentru toți cei prezenți. Prezentarea făcută de aceștia a fost una interactivă, care i-a captivat pe participanți. Documentele prezentate în cadrul expoziției au avut ca sursă Arhivele Naționale din București, Arhivele Naționale Covasna, Arhivele Naționale Brașov, Mureș și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
În cadrul evenimentului au fost prezentate atât fapte istorice, cât și documente vechi de 100 de ani. Totodată, muzeograful Ana Dobreanu a oferit o serie de explicații foarte importante: „Gărzile naționale erau subordonate Consiliilor Naționale pe lângă care se creau și, în același timp, ele trebuiau să se conformeze și ordinului comandantului Gărzii Centrale. Ele au funcționat până la sfârșitul lunii martie 1919, cănd, atât Gărzile Naționale, cât și Consiliile Naționale și-au încetat activitatea și, în locul lor, au fost instituite organe de pază, ordine și siguranță.”
În decursul acestei prezentări, directorul MNCR, Valeriu Cavruc, a oferit și el o lecție de istorie tuturor celor prezenți. Astfel, acesta a explicat cum au fost formate localitățiile din fostele comitate în care s-au constituit Gărzi Naționale locale, precizând că scopul principal al proiectului este să indentifice, să localizeze și să enumere aceste fapte istorice.
La sfârșitul evenimentului, reprezentanții Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni au prezentat un videoclip cuprins în Proiectul cultural „Marile bătălii ale Primului Război Mondial din trecătorile Carpaților de Curbură. Teledetecție și arheologie aeriană” – proiect, din cadrul Programului Național Centenarul Marii Uniri, realizat de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni.
Nicole – Antoanela ȘERBAN