Pentru cei  aproape  1000 de creștini ortodocși prezenți  la Catedrala Ortodoxă „Sfântul Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ”– paraclis episcopal – din Sfântu Gheorghe,  ziua de duminică a fost o zi de mare sărbătoare în care au participat  la slujba de sfințire a lucrărilor exterioare de întreținere a lăcașului de cult precum și la Sfânta Liturghie.

Slujba a fost oficiată de ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, PS Andrei Moldovan, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, PS Timotei, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, alături de preoți ai Episcopiei Covasnei și Harghitei.

După ce au fost sfințite lucrările exterioare și a avut loc Sfânta Liturghie, la final, au fost ținute scurte cuvântări, atât de câtre înalții prelați, cât și de autoritățile locale.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a încurajat credincioșii să-și păstreze identitatea, credința și iubirea față de neam și tradiție. „Biserica este o școală, în care noi învățăm în fiecare duminică și la fiecare sărbătoare, prin mesajul Sfintei Evanghelii învățăm cum trebuie să trăim. Când părăsim biserica, trebuie să luăm cu noi mesajul Dumnezeiesc, explicat de preotul slujitor și să încercăm să-l transpunem în viață. Să vedem ce rol are el pentru noi, pentru viața noastră.” – a  spus  Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza.

În cuvântarea sa, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a povestit istoricul greu încercatei Catedrale și sacrifiul înaintașilor pentru ridicarea acestui sfânt  lăcaș de cult. „Părintele Mitropolit Nicolae Mladin, împreună cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sibiului, au hotărât ca toate parohiile din Ardeal să contribuie la ridicarea acestei catedrale și așa se face că, clerul și poporul transilvănean au ajutat, împreună cu Departamentul Cultelor, cum era atunci, prin grija Arhiepiscopiei Sibiului, și s-au terminat lucrările la 1983.”- a menționat înaltul prelat. La finalul cuvântării, PS Andrei i-a acordat doamnei preotese Ana Dumbravă, ajunsă la înaintata vârstă de 90 de ani, o diplomă de merit pentru activitatea sa, diploma urmând să ajungă la domnia sa. Totodată, acesta a adresat mulțumiri tuturor celor implicați în construirea și întreținerea Catedralei.

La slujba de duminică a fost prezent și prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, care, vizibil emoționat de puterea momentului a afirmat  că este o zi de sărbătoare pentru toți românii.

„Această Catedrală pe care o iubim și pe care o vrem cât mai frumoasă, nu este doar a noastră, ci așa cum ați auzit, este a întregului Ardeal. Este o zi binecuvântată, în care putem să ne bucurăm  de sfințirea lucrărilor din exteriorul catedralei.” – a menționat  Sebastian Cucu, în discursul său.

 

„Am venit cu inima deschisă!”

O prezență și o intervenție unică până în prezent, în Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, a fost cea a primarului  Antal Arpad.

„Am venit cu inima deschisă! Mă simt onorat că pot fi primar într-un oraș cu puțin peste 50 de mii de locuitori, unde s-au construit 14 biserici creștine, și sper că în curând, toate cele 14 biserici vor fi renovate. Este foarte important să avem oameni cu inima deschisă și cu credință în Dumnezeu.” – a afirmat Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a fost aplaudat de toți credincioșii ortodocși din Catedrală.

„ Am fost plăcut surprins de prezența primarului Antal Arpad la acest important moment din viața comunității românești din Sfântu Gheorghe, în condițiile în care eu nu-mi amintesc să mai fi participat la vreo altă sărbătoare, nici măcar la Ziua Națională. Noi sperăm să fie un început de normalitate din partea dumnealui față de comunitatea românească din oraș, care a apreciat prezența sa precum și discursul pe care l-a ținut, iar aplauzele pe care le-a primit la final să-i dea de gândit  și să-l facă să înțeleagă că  toate comunitățile etnice din oraș nu pot trăi decât în armonie, cu inimile deschise unii către alții și cu credință în Dumnezeu”- ne-a spus, vizibil emoționat, unul dintre participanții la sărbătoarea comunității românești ce a avut loc duminică, 4 noiembrie, la Sfântu Gheorghe.

 

Cosmin Teodor IOSUB

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail