Peste 200 de covăsneni, iubitori ai tradițiilor și ai portului național au participat sâmbătă, 5 octombrie, la aV-a ediție a Balului costumului popular organizat de Fundația „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe.
Evenimentul a avut același scop fixat cu ani în urmă: de promovare a costumului popular, a cântecelor și dansurilor populare românești. Atingerea acestui scop, cu fiecare nouă ediție a Balului costumului popular, a fost lesne de observat de toți cei care au fost prezenți și la edițiile anterioare. Și asta ținând cont de faptul că dacă la balul din 2015 doar o mică parte dintre participanți erau îmbrăcați în costum popular sau purtând câte o ie sau o cămașă tradițională, de la an la an numărul celor care „au căutat în lada de zestre” de unde au scos la lumină vechi costume populare purtate de părinții sau bunicii lor, sau și-au achiziționat unele noi, a crescut. Așa se face că la balul de sâmbătă seara aproape toți participanții și-au etalat frumoasele costume provenite din diferite zone ale țării, unul mai frumos decât altul, puțini fiind aceia care nu au îmbrăcat costumul popular românesc.
Printre participanții îmbrăcați în costume populare s-au numărat și cei 30 de copiii din satul Băcel, comuna Chichiș, 20 dintre ei purtân
d costume populare noi care au fost realizate în cadrul unui proiect al Fundației „Mihai Viteazul”, finanțat de Secretariatul General al Guvernului.
„Pornind de la diversificarea manifestărilor organizate, conform statutului său, conducerea Fundației, acordă în continuare un interes deosebit organizării de manifestări care să promoveze cultura, identitatea națională și interesele românești în centrul țării, într-un județ ale cărui granițe reproduce o inimă: INIMA ROMÂNIEI. Ediția din acest an a fost dedicată o dată în plus satului tradițional românesc, așa cum a fost intitulat de Patriarhia Ortodoxă Română, și s-a îndreptat către lada de zestre a bunicilor noștri.”- a declarat președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad.
Expoziție de costume populare
Din prețioasa ladă de zestre a străbunilor au fost scoase costume populare de o frumusețe aparte, și prezentate, la fața locului, în cadrul unei expoziții realizate de către organizatori, cu sprijinul colecționarei Ionela Bran din Brașov. Astfel, în sala de bal, toți cei prezenți au putut admira cele 8 costume populare românești din mai multe zone ale țării, expuse pe manechine, precum și miniexpoziția de fotografii care înfățișau cămăşi bărbătești vechi din Curtea de Argeș, costum femeiesc din Sălaj, din 1920, precum și o frumoasă ie din Brăila, datând din anul 1940, ce era expusă alături de cea căreia i-a aparținut, nimeni alta decât mama doamnei Maria Peligrad.
Alături de port, cântecul și jocul popular au fost la loc de cinste
„Portul popular reprezintă
una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor, pe baza lui realizându-se numeroase cercetări ale genezei istorice, etapele principale de evoluție, formele contemporane și aria de răspândire. Cântecul popular este o bucățică din celula noastră. El este asemeni ciripitului păsărilor din satele noastre, ca murmurul apei care curge peste pietrele pâraielor de munte, ca sunetul frunzelor legănate leneș de vânt într-o seară caldă de vară. A intrat și a rămas în sufletele noastre, când ne bucurăm, când curg lacrimi din inima noastră, când participăm la mari evenimente colective, sau familiale. Dansul popular românesc, ca și dansurile altor popoare, este expresia unei comunități, îndrăgit de toate categoriile de vârstă și stare socială, având un aer sărbătoresc oriunde este practicat. Mișcările trupului, ale brațelor și picioarelor alături de cântecul popular și măiestria celor care au țesut și cusut costumul popular ne dă frumusețea și măreția folclorului românesc. este o mare mulțumire să creezi și să participi la organizarea unui eveniment care să aducă bucurie în sufletele celor din jur, știind că dansul și muzica unesc spiritele umane.”- a afirmat președinta Fundației, prof. Maria Peligrad.
Bucurie s-a văzut, într-adevăr, pe chipurile celor prezenți – de la cel mai mic, la cel mai mare.
Copilașii și tinerii din echipa de dansuri populare din satul Băcel, coordonați de pr. Gheorghe Floroiu și instructor coregraf Oana Luca, au dansat cu tot sufletul în deschiderea evenimentului. Aceștia au fost însoțiți de numeroși părinți și de prof. Szocs Eniko, directorul Școlii Gimnaziale Chichiș, școală la care este arondată și școala din Băcel.
Cu un program special de dansuri a încântat și a impresionat publicul și Ceata „Opincuța” a societății AFACOV SRL Sfântu Gheorghe, coordonator fiind domnul Constantin Gheorghincă, iar instructor de dans – Ion Gheorghe.
A urmat un minunat program de cântece populare susținut de artiști îndrăgiți, precum Cristian Fodor din Deva, Cora Munteanca din Miercurea – Ciuc, Lăcrămioara și Ștefan Pop din Tulgheș, tinerele și talentatele Ana – Maria Sandulea din Covasna, Elena – Laura Mironescu – din Brașov și Maria Istrate, tot din Brașov, pe muzica acestora și pe a formației „Rhytmic ”, participanții creând hore uriașe și dansând și veselindu-se cu toată inima.
„A fost cu adevărat o zi de sărbătoare în sufletele tuturor”
Balul a dovedit și de această dată că este un succes, el crescând an de an și devenind unul dintre cele mai așteptate evenimente ale toamnei. Nu o spunem doar noi, ci și alți participanți.
„Balul costumului popular este un eveniment important pentru noi și îl așteptăm cu nerăbdare în fiecare an! Această ediție a fost minunată! Cei mai mulți participanți aveau costume populare, unul mai frumos ca altul. Ne-am simțit tare bine! Interpreții de muzică populară, care au participat la această ediție, sunt foarte dragi sufletului nostru. Seara a început frumos cu minunații copilași din Băcel, iar prietenii noștri din grupul <<Opincuța>> au fost revelația serii!”, a declarat doamna Daniela Penciu, prof. învățământ primar, nelipsită de la evenimentele de acest fel, alături de familie și purtând un frumos costum popular.
„A fost o seară de neuitat atât pentru copii, cât și pentru părinții lor. Copiii au fost foarte bucuroși și fericiți pentru aprecierea și atenția acordată, iar părinții au spus că evenimentul a fost peste așteptările lor. S-au simțit mândri de la mic la mare și a fost cu adevărat o zi de sărbătoare în sufletele tuturor. Dumnezeu să vă țină în putere să mai organizați astfel de evenimente.”- a spus instructor coregraf Oana Luca, din Băcel.
Și în mediul online, pe rețelele de socializare au apărut reacții, după Bal, organizatorii și participanții fiind felicitați că au scos din lada de zestre comorile lăsate de înaintași:
„Ce frumos, ce emoționant și înălțător să încerci să reînvii și să păstrezi valoarea costumului popular,cel care a fost cândva îmbrăcămintea de zi cu zi! Felicitări tuturor organizatorilor și participanților! Adevărați români cu suflet mare!Respect!”- se arată la o postare a fotografiilor de la bal, pe o rețea de socializare. Nu puține au fost mesajele prin care organizatorilor li se mulțumește pentru crearea unui asemenea eveniment.
La rândul lor, organizatorii au transmis mulțumiri participanților și partenerilor acestui eveniment.„Mulțumiri participanților, artiștilor profesioniști și amatori, Secretariatului General al Guvernului și nu în ultimul rând d-nelor Maria Crețu-Graur și Alina Ciorici pentru redarea cu exactitate și la timp a tuturor acțiunilor Fundației, ca și prezența activă în societatea românească a Mesagerul de Covasna”- a transmis prof. ing Maria Peligrad, președinta Fundației „ Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe.
Ediția actuală a avut loc la sala de evenimente „Leonor Ballroom” din Sfântu Gheorghe, și a fost organizată cu sprijinul Guvernului României, prin Secretariatul General al Guvernului.
Fundația „Mihai Viteazul” s-a înființat în urmă cu 29 de ani, pe 20 septembrie 1990, organizând numeroase evenimente și acțiuni în scopul promovării valorilor culturale românești. În acord cu obiectivele propuse la înființare, fundaţia a reuşit să mobilizeze resurse umane şi materiale pentru realizarea unor manifestări de amploare care au devenit cunoscute în multe colţuri din ţară și chiar şi de către românii de peste hotare.
Ana Ciorici COSTACHE
Maria CREȚU-GRAUR