. . Țesături românești și maghiare având ca motive dominante păsările și florile, piese tradiționale care constituiau, în urmă cu un secol, zestrea fetelor din Sălaj, sunt prezentate în cadrul unei inedite expoziții vernisate miercuri la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
Potrivit organizatorilor, expoziția „Păsări și flori de pe valea Barcăului” valorifică cercetări etnografice de teren din zona Barcăului, într-un mediu multietnic — români și maghiari, fiind expuse piese din colecțiile particulare a două colecționare locale: Ligia Alexandra Bodea — țesături românești  și Posta Rosza — țesături maghiare. Sunt prezentate în mod special textile de interior, precum șterguri, lipideauă — cerceafuri, fețe de masă, fețe de pernă, țoale — cuverturi și păretare — textile decorative.
Camelia Burghele, etnograf în cadrul muzeului din Zalău, a precizat la vernisajul expoziției că ideea prezentării celor două colecții i-a venit în momentul în care a realizat că, deși era vorba de două culturi diferite, existau două elemente comune și obiectele tradiționale din lada de zestre — florile și păsările.
„Aceste obiecte au fost toate de folos și trebuiau să fie frumoase, pentru că alcătuiau zestrea fetei. Fetele începeau să coase la vârste mici. Au mers la păzit de gâște la câmp și acolo au început să învețe aceste cusături, pe care le-au văzut la mame și la bunici și au început să-și facă zestrea. Pentru că era destul de mult de făcut, începeau devreme și atunci și copiii au lucrat și când erau fete de măritat, zestrea trebuia să fie gata și trebuia să fie frumoasă. (…) Aceste lucrări nu s-au mai folosit din anii 1950 mai încoace. Oamenii nu le-au mai expus, dar le-au păstrat în dulap. Erau frumoase și nu le-au aruncat. Foarte bine au făcut pentru că acum copiii pot vedea lucruri de mai mult de 100 de ani”, a precizat, la rândul ei, Posta Rosza, colecționară din satul Nușfalău.
Ligia Bodea, ce-a de-a două colecționară, originară din localitatea Iaz, i-a îndemnat pe cei prezenți la vernisaj, în majoritate elevi din clasele primare, să vină în satul ei pentru a vedea întreaga colecție de obiecte tradiționale.
Vernisajul a fost urmat de de o dezbatere cu tema „Tradiție și modernitate pe Valea Barcăului”, la care au participat specialiștii din domeniu, elevii din proiectele educaționale și publicul prezent la vernisaj.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail