Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna organizează în data de 25 martie a.c., începând cu ora 10.00, la sediul  instituției, o sesiune de informare și conștientizare privind desfășurarea Campaniei pentru anul 2024 privind accidentele de muncă, viziune „zero accidente de muncă”.

Potrivit inspectorului șef al ITM Covasna, Ördög Lajos, obiectivele campaniei sunt următoarele:

  • Extinderea cunoștințelor privind modul de cercetare a accidentelor de muncă, atât în ceea ce îi privește pe angajatori, servicii externe de prevenire și protecție, etc. cât și în ceea ce îi privește pe inspectorii de muncă;
  • Identificarea corectă și eliminarea cauzelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale;
  • Creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile legate de accidentele de muncă și de bolile profesionale
  • Aplicarea corespunzătoare a legislației în vigoare.

Campania se desfăşoară în perioada 07.02.2024-31.07.2024.

„Protejarea persoanelor împotriva riscurilor privind securitatea și sănătatea în muncă este un element-cheie pentru asigurarea unor condiții de muncă decente și durabile pentru toți lucrătorii. Protecția securității și sănătății lucrătorilor, consacrată în tratate și în Carta drepturilor fundamentale, este unul dintre elementele-cheie ale unei economii a UE în serviciul cetățenilor.

Existența unor condiții de muncă sigure și sănătoase este o condiție prealabilă pentru o forță de muncă sănătoasă și productivă. Nimeni nu ar trebui să sufere de pe urma unor boli sau accidente legate de locul de muncă. Acesta este, de asemenea, un aspect important atât al sustenabilității, cât și al competitivității economiei UE.

În spațiul UE, sectoarele construcțiilor, transportului și depozitării, industriei prelucrătoare și agriculturii, silviculturii și pescuitului au reprezentat împreună aproximativ două treimi (63,1 %) din totalul accidentelor de muncă mortale și peste două cincimi (44,1 %) din totalul accidentelor de muncă cu incapacitate temporară de muncă din 2020. Pe lângă sănătate și bunăstare, există argumente economice solide pentru un nivel ridicat de protecție a lucrătorilor. Accidentele de muncă și bolile profesionale reprezintă un cost de peste 3,3 % din PIB pe an pentru economia UE.

Inspecţia Muncii, în calitatea sa de membru SLIC (Comitetul Înalților Funcționari Publici pentru Inspecția Muncii), are atribuţii şi responsabilităţi în participarea la toate acțiunile organizate de Comisia Europeană pentru realizarea schimbului de informaţii între specialiştii Statelor membre.

Această campanie își propune o viziune „zero accidente de muncă” și se desfășoară în cadrul strategiei UE privind sănătatea și securitatea la locul de muncă 2021-2027: «Securitatea și sănătatea în muncă într-o lume a muncii în schimbare »”, se menționează comunicat de presă transmis către Mesagerul de Covasna, de Inspectorat Teritorial de Muncă Covasna.

Maria Crețu-Graur

Foto: ITM Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail