Zeci de hectare de culturi agricole din judeţul Covasna au fost distruse de porcii mistreţi  şi de urşi, pagubele fiind în curs de evaluare.

Potrivit conducerii Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, animalele sălbatice au distrus în acest an aproape 100 de hectare de culturi de porumb, grâu, ovăz, cartofi, sfeclă de zahăr şi floarea soarelui, cele mai afectate localităţi fiind Ozun, Cernat, Turia, Băţani, Aita Mare şi Valea Crişului. Urşii au pătruns şi în mai multe gospodării din Reci, Cernat, Zagon, Zăbala, Covasna şi Comandău, unde au distrus 66 de pomi fructiferi şi 7 stupi de albine. De asemenea, au omorât mai multe animale domestice, respectiv 14 ovine, 10 bovine, 7 porci, 4 curcani, 21 de găini şi 4 iepuri.

Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat  ieri, pentru AGERPRES, că şi lupii au pricinuit pagube însemnate, atacând mai multe stâne şi gospodării din localităţile Vârghiş, Băţani, Ghidfalău, Ojdula şi Ozun şi ucigând aproape 70 de oi.

Cetăţenii care au suferit pierderi din cauza mistreţilor nu vor putea fi despăgubiţi de stat având în vedere că, spre deosebire de lupi şi de urşi, această specie de animale nu este protejată prin lege.

Potrivit statisticilor, în judeţul Covasna trăiesc câteva sute de exemplare de mistreţi, lupi şi urşi bruni, iar autorităţile atrag atenţia persoanelor care fac drumeţii în pădurile din zonă că trebuie să ia câteva măsuri minime de protecţie pentru a preîntâmpina atacurile acestor animale, respectiv să se deplaseze în grupuri mai mari, de 2-3 persoane, şi să-şi facă auzită în permanenţă prezenţa. Anul acesta, patru persoane din judeţul Covasna au fost atacate de urşi, dar au scăpat cu viaţă.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Goană pentru îndepărtarea urşilor, în stațiunea  Covasna

Asociaţia Cătruşa organizează astăzi, cu sprijinul autorităţilor locale din staţiunea Covasna, o goană pentru alungarea urşilor care s-au apropiat în ultima perioadă foarte mult de localitate şi pun în pericol vieţile şi bunurile oamenilor.

Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna menţionează, într-un comunicat de presă remis ieri AGERPRES, că la această acţiune vor lua parte circa 20 de persoane.

În ultima perioadă urşii au fost văzuţi plimbându-se pe străzile oraşului, inclusiv prin faţa Spitalului de Cardiologie din Voineşti-Covasna, unde vin la tratament câteva sute de pacienţi. Primarul staţiunii, Thiesz Janos, a declarat că a primit mai multe sesizări din partea localnicilor îngrijoraţi de această stare de fapt.

În judeţele Covasna, Harghita şi Vrancea trăieşte cea mai mare populaţie de urşi bruni din Europa, specie protejată de lege. Potrivit estimărilor făcute de specialişti, numai în judeţul Covasna sunt peste 600 de exemplare.

Anul acesta patru persoane din judeţul Covasna au fost atacate de urşi, dar au scăpat cu viaţă. Cel mai recent caz a fost înregistrat sâmbătă în satul Petriceni, comuna Sânzieni, unde doi localnici, în vârstă de 48, respectiv 59 de ani, au fost atacaţi de o ursoaică într-un lan de porumb, bărbaţii suferind mai multe răni la nivelul braţelor, picioarelor şi şold. Ambii sunt internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, starea lor fiind stabilă, a precizat conducerea instituţiei.

Ministrul Mediului, Korodi Attila, a declarat luni pentru AGERPRES, că situaţia creată de urşi este mult mai gravă decât în anii anteriori. „Ceea ce se întâmplă acum este mult mai grav decât ceea ce s-a semnalat anii trecuţi (…) Săptămâna trecută am transmis foarte clar prefecţilor din ţară cu privire la cotele de urşi pentru sezonul de vânătoare 2014-2015, pentru că este nevoie ca aceste cote, care echilibrează populaţia de urşi, să fie folosite pentru situaţiile care creează probleme şi conflicte între zona locuită sau agricolă şi habitatul natural. Sper ca prefecţii împreună cu APM-urile să informeze, cum am cerut, într-o săptămână şi autorităţile locale despre fiecare cotă alocată pentru fiecare gestionar de fond de vânătoare. Ca şi comunităţile locale să urmărească cum se utilizează aceste cote. Pentru că aceste cote sunt date, clar, pentru a preveni astfel de situaţii”, a declarat Korodi Attila. Potrivit acestuia, un grup de experţi lucrează la un pachet legislativ care să reglementeze modul în care se pot derula activităţi agricole, silvice sau de altă natură astfel încât să nu se ajungă la un conflict cu populaţia de urşi.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail