Aproximativ 90 de femei din județ vor fi pregătite pentru meseria  de infirmier, printr-un proiect implementat de Asociația Caritas Alba Iulia – Asistență Medicală și Socială în parteneriat cu Asociația Four Change și Centrul Diecezan Caritas Iași.  Până vineri, 23 ianuarie (a.c.) se realizează înscrieri la aceste cursuri de calificare, în zona Covasna- Târgu Secuiesc.

Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă Medicală şi Socială implementează, în parteneriat cu Centrul Diacezan Caritas Iași şi Asociația Four Change, proiectul intitulat ”Calificarea Femeilor în meseria de infirmier. O șansă pentru servicii medicale si sociale de calitate”.

Potrivit informațiilor postate pe site-ul Asociației Caritas- Alba Iulia, www.caritas-ab.ro, proiectul, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 – Investește în oameni, are ca obiectiv general consolidarea principiului accesului egal pentru toți pe piața muncii și asigurarea accesului egal la ocupare pentru 865 de persoane din regiunile Centru, Vest și Nord-Est în vederea creșterii oportunităților de angajare ale femeilor în domeniul sănătății și social. Valoarea total eligibilă a proiectului este 5.881.056.90 RON, din care valoarea eligibilă a finanțării nerambursabile este de 5.763.435.76 RON.

Din grupul țintă fac parte 765 de femei, 20 de persoane angajate a autorităţilor publice centrale şi locale, 80 de persoane angajate a organizaţiilor societăţii civile. În cadrul proiectului, 765 de femei din 13 județe vor participa la calificarea ce va urma standardele ocupaționale pentru meseria de infimieră, nivel 2 calificare.

Reprezentanta Caritas Alba Iulia, doamna Hubbes Kinga, manager zonă județul Covasna, ne-a spus, ieri, că în cadrul acestui proiect, la nivelul județului nostru vor participa la acest curs de calificare aproximativ 90 de persoane.

„Deja sunt înscrise 79 de femei, 49 din Sfântu Gheorghe, 15 persoane din Târgu Secuiesc și 15 din Covasna. Persoanele înscrise sunt în mare parte angajate ale spitalelor din cele trei orașe. Pentru a participa la cursurile de calificare, persoanele interesate trebuie să se încadreze într-una dintre categoriile următoare: sunt femei din mediul rural care nu au calificarea necesară pentru a fi angajate ca infirmiere în cadrul serviciilor medicale sau socio-medicale furnizate în mediul rural; sunt femei care sunt angajate ca infirmiere, dar nu dețin calificarea necesară, ceea ce determină un risc major de pierdere a locului de muncă; sunt femei din mediul urban fără loc de muncă. În urma evaluării cunoștințelor dobândite, la finalizarea cursului participanții vor primi certificate de calificare, recunoscute la nivel național”, a explicat reprezentanta Caritas Alba Iulia, doamna Hubbes Kinga.

Potrivit acesteia, în zona Covasna-Târgu Secuiesc se mai primesc înscrieri până vineri, 23 ianuarie (a.c.).

. .

„La Sfântu Gheorghe avem deja în derulare două cursuri care au început în luna octombrie, iar în celelalte două orașe – Covasna și Târgu Secuiesc – cursurile vor începe în curând”, a mai spus reprezentanta Caritas Alba Iulia, managerul de zonă pe județul Covasna”.

Înscrierile se realizează la sediul Asociației Caritas Alba Iulia din Sfântu Gheorghe,  strada Kos Karoly nr.11, sau prin telefon, la numărul: 0733 553594.

Alte activități ale proiectului

Conform informațiilor postate pe site-ul Caritas- Alba Iulia, în cadrul proiectului vor fi efectuate 50 de vizite de informare în teritoriu în comunitățile aflate în regiunile Centru, Vest si Nord-Est; vor fi realizate 10 articole despre programele de calificare și impactul lor asupra femeilor, precum și un studiu privind segrearea profesioanală bazată pe egalitatea de șanse în ceea ce privește profesiile, cariera și veniturile în sectorul sănătate și asistență socială; vor fi aplicate 350 de chestionare -femeilor și angajatorilor din cele două domenii (sănătate și social).  De asemenea, în cadrul proiectului se vor realiza șase focus-grupuri și 20 de interviuri cu peste 100 actori locali și naționali din domeniul social, sănătate, privind egalitate de șanse pe piața muncii, realizate în cadrul studiului; se vor realiza 47 de sesiuni de formare (furnizate de 85 de formatori); vor fi furnizate 33.840 ore de formare (teoretice+practice) și va fi achiziționat instrumentar special (materiale sanitare, manechine pentru practică). Totodată, conform informațiilor postate pe site-ul www.caritas-ab, se va dezvolta prima asociație profesională pentru infirmiere (asociație ce va avea rolul de a promova drepturile femeilor calificate ca infirmiere și de a participa la dezbateri publice ce vizează legislația cu impact direct asupra drepturilor femeilor angajate ca infimiere. Se precizează că membrii fondatori ai asociației vor fi selectați din rândul femeilor participante la cursul de calificare în funcție de interesul de implicare pe termen mediu și lung în activitatea asociației).

Informații suplimentare pot fi obținute mergând la sediul Asociației Caritas Alba Iulia din Sfântu Gheorghe, strada Kos Karoly nr.11, sau accesând site-ul www.caritas-ab.ro.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail