O echipă formată din zece jandarmi montani cu experienţă va escalada, în cursul acestui an, mai mulţi munţi din ţară şi din străinătate pentru a marca momente istorice importante ale Primului Război Mondial şi ale Marii Uniri.
Proiectul „O echipă. Un steag. Un ideal”, prin care a fost constituită Echipa Naţională Montană, a fost lansat, luni, la Sinaia, acesta incluzând desfăşurarea, pe parcursul acestui an, a unor acţiuni care presupun, printre altele, ascensiunea mai multor munţi, depuneri de coroane la monumente ale eroilor şi afişarea de plăcuţe comemorative.
Locotenentul Dragoş Pîrvu de la Serviciul de Comunicare al Jandarmeriei Române a declarat, pentru AGERPRES, că cei zece jandarmi care constituie echipa montană au la activ mai multe acţiuni de escaladă şi concursuri atât în ţară, cât şi în străinătate, ei fiind foarte experimentaţi.
Potrivit sursei citate, ei şi-au propus ca, în cursul anului 2018, să atingă 14 formaţiuni muntoase din ţară, dar şi unele din străinătate, prima acţiune de escaladă pe care şi-au propus-o urmând să se desfăşoare, în funcţie de condiţiile meteo, marţi, pe Vârful Omu, pentru a marca Unirea Principatelor Române.
Pe Vârful Omu ar urma să fie arborat drapelul naţional, acţiunea marcând debutul activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului de celebrare a Centenarului Marii Unii, se arată într-un comunicat de presă al Jandarmeriei Române.
De asemenea, Echipa Naţională Montană şi-a propus să marcheze unirea Basarabiei cu România, printr-o ascensiune pe Vârful Ocolaşu Mare din Munţii Ceahlău, luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, prin ascensiunea şi parcurgerea crestei Munţilor Făgăraş şi arborarea drapelului pe vârfurile Moldoveanu, Negoiu, Viştea Mare şi Lespezi, bătălia de la Mărăşeşti, intrarea României în război, printr-o ascensiune pe vârful Elbrus din Munţii Caucaz şi depunerea unei coroane de flori la monumentul soldaţilor români căzuţi în luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial, luptele din Valea Jiului, unirea Bucovinei cu România şi Marea Unire, printr-o defilare de 1 Decembrie pe sub Arcul de Triumf şi arborarea drapelului naţional pe cel mai înalt vârf muntos din România, conform comunicatului citat.
AGERPRES