Locuitorii comunei Zăbala ce îşi au gospodăriile de-a lungul pârâului Pava pot respira uşuraţi şi pot sta liniştiţi, de-acum înainte, deoarece gospodăriile lor nu mai sunt în pericol de a fi inundate la fiecare cădere mai importantă de precipitaţii. Iar liniştea le este asigurată de finalizarea lucrărilor de regularizare a pârâului Pava, care au fost recepţionate în cursul acestei săptămâni.
Din datele tehnice cu privire la acest proiect reiese că în perioada august 2011, data începerii investiţiei, până în luna decembrie 2012 au fost realizate următoarele lucrări: reprofilarea albiei pe o lungime de 3.091 metri, defrişări pe suprafaţa de 12.364 mp, montarea de ziduri de sprijin din beton pe o lungime de 1.917 metri, construirea de drum tehnologic pe 3.000 mp precum şi placarea a 702 metri de ziduri. Lucrările de regularizare a pârâului Pava, în valoare de 1.820.847 lei, au fost realizate cu bani de la buget şi din fondul pentru mediu.
Potrivit primarului comunei Zăbala, Adam Atilla, realizarea acestei investiţii a cărui obiectiv este acela de a reduce riscul de inundaţii, va da o siguranţă acelor localnici care au avut de suferit de pe urma revărsării pârâului Pava, în anii din urmă. Adam Atilla a apreciat, în mod deosebit, prezenţa la recepţia lucrărilor a prefectului judeţului Covasna, Dumitru Marinescu. Acesta a declarat că de mai bine de 15 ani, „de pe vremea d-lui Gheorghe Tatu”, niciun prefect covăsnean nu a mai pus piciorul în comuna Zăbala, deşi, potrivit edilului, „prefecţii ar trebui să petreacă mai mult timp în localităţile judeţului, pentru a cunoaşte realităţile din teren”.
Prefectul Dumitru Marinescu a declarat că reducerea riscului de inundaţii în această comună a fost unul dintre obiectivele prioritare ale administraţiei locale.
Potrivit Agerpres, managerul judeţului Covasna, Kovacs Odon, a declarat că o altă investiţie importantă este în curs de derulare în zona Baraolt, unde se lucrează pe un tronson de aproximativ 18 kilometri între Baraolt şi Biborţeni, până la confluenţa cu Râul Olt. Kovacs Odon, care a fost până nu demult directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Covasna, a mai spus că una dintre priorităţile acestui an o reprezintă lucrările de pe pârâul Caşin, pe un tronson de aproape 17 kilometri de la Valea Seacă până la revărsarea în Râul Negru, care vor contribui la protejarea de inundaţii a localităţilor Sânzieni şi Târgu Secuiesc. Acesta a menţionat că lucrarea urmează să intre în licitaţie şi e posibil ca proiectul să demareze în primăvara acestui an.
Anul trecut s-au realizat lucrări de regularizare şi pe râul Olt şi râul Negru, iar anul acesta se vor face terasamente pe afluenţi, respectiv pe pâraiele Dobârlău, Valea Satului, Cernat şi Turia.
Maria Graur