De ieri şi până vineri, la Arcuş se desfăşoară un workshop privind problemele documentării artei publice din România, fiind făcut un studiu pe tabăra de la Arcuş.
Workshopul este organizat de către Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Centrul de Cultură Arcuş.
Directorul Centrului de Cultură Arcuş. Kopacz Attila a explicat că este vorba despre un proiect comun, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
„Este vorba de un trainning. La Arcuş s-au organizat tabere de creaţie, de sculptură, din 1974 până în 1979, inclusiv în ‘80, unde s-au făcut în jur de 78 de sculpturi mari. Majoritatea sunt din lemn, câteva din bronz şi câteva din piatră. Acestea au fost numai la Arcuş, dar în toată România au mai fost organizate tabere de sculptură unde s-a produs un număr de lucrări. După 30-40 de ani, aproape nimeni nu se mai ocupă de aceste lucrări, deşi foarte mulţi autori sunt nume grele în creaţia artistică românească, europeană. Şi s-a venit cu o iniţiativă, ca aceste parcuri de sculpturi să fie undeva documentate, inventariate, arhivate, studiate (…)”, a declarat directorul Kopacz Attila. Astfel, se va începe cu tabăra de sculptură de la Arcuş. Colaboratorii Muzeului Naţional de Artă Contemporană, care sunt specialişti în domeniu, vor susţine până vineri un workshop la Arcuş.
„Cum noi avem parcul de sculptură la Arcuş, am zis să începem de aici. Şi acum, specialişti din domeniu vor veni să discute despre metodologia de arhivare, inventariere a operelor de artă şi vor face şi un fel de simulare pe parcul de sculptură de la Arcuş, ca să arate ce înseamnă să cauţi cine a făcut lucrările, când, şi aşa mai departe”, a mai spus directorul Centrului de Cultură Arcuş.
Ana Alina Costache