Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, în parteneriat cu Universitatea Valahia din Târgoviște, invită publicul larg la două evenimente dedicate istoriei și cercetării arheologice în inima naturii: o conferință publică cu tema „Vulcanii și activitatea umană din perioada Paleoliticului – studiu de caz cercetările arheologice din Cheile Vârghișului” și Ziua Porților Deschise la șantierul arheologic din Cheile Vârghișului.

 Potrivit organizatorilor, conferința este susținută de prof. univ. dr. habil. Cosac Marian, vineri, 25 iulie,  de la ora 19:00, la sediul Asociației Lumea Pierdută, Vârghiș, nr. 654, jud. Covasna (clădirea de lângă parcarea oficială din Cheile Vârghișului).

Dovezi ale existenței umane din ultimii 100 de mii de ani, în peșterile de la Vârghiș

Publicul va putea afla detalii inedite despre descoperirile realizate în peșterile din Cheile Vârghișului: unelte din piatră, cupru și bronz, fragmente ceramice, urme de locuire din Paleolitic până în epoca medievală, dar și resturi faunistice, care oferă indicii despre modul de viață al omului preistoric. Cercetările sunt realizate de o echipă multidisciplinară, formată din specialiști din țară și din străinătate.

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a transmis pe pagina sa de pe o rețea de socializare, un scurt rezumat al prelegerii:

„Începând cu vara anului 2014, o echipă de arheologi și cercetători științifici de la Universitatea Valahia din Târgoviște au inițiat campanii de săpături arheologice în peșterile din Cheile Vârghișului, în parteneriat cu instituții de prestigiu din țară și străinătate și câteva muzee. Echipa de cercetare este formată din profesori universitari, cercetători științifici, doctoranzi, masteranzi și studenți, atât din țară, cât și din străinătate.De-a lungul timpului, în peșterile de la Vârghiș s-au descoperit dovezi ale existenței umane din ultimii 100 de mii de ani, peșterile fiind locuite periodic de omul din Neanderthal, continuând după ultima erupție a vulcanului din vârful Ciomadu când s-a format lacul Sfânta Ana (acum 27 mii de ani), și până în sec. XIII-lea (epoca medievală). În cursul cercetărilor arheologice au fot descoperite numeroase unelte din piatră, din cupru și bronz, fragmente de vase ceramice, dar și resturile faunistice ale animalelor vânate de oamenii preistorici (erbivore și carnivore).

Cercetările desfășurate pe parcursul anilor au avut ca rezultat articole științifice valoroase, atât pe plan local, cât și pe plan internațional, datorită specialiștilor din diverse domenii care au participat la săpăturile arheologice: cunoscuți arheologi, geologi, antropologi, paleontologi etc.

În acest an, Universitatea Valahia din Târgoviște intenționează să facă o campanie amplă de salvgardare a patrimoniului arheologic descoperit în peșteri și, de aceea organizează pe lângă tabăra de arheologie, o lecție deschisă pentru a se face cunoscute descoperirile arheologice de aici, workshop-uri pentru copii și adulți. Mesajul cercetătorilor către publicul larg este unul educativ: trebuie să protejăm artefactele care se află la vedere, să nu vandalizăm peșterile și să înțelegem importanța istorică a pieselor și a ecosistemului existent aici.”- arată sursa menționată.

Ateliere, duminică: tehnici de vânătoare, minilaborator de geologie, printre activitățile de la Ziua Porților Deschise

Duminică, 27 iulie 2025, între orele 10:00–16:00, vizitatorii sunt invitați la Ziua Porților Deschise la șantierul arheologic, un eveniment destinat întregii familii.

Peștera Orban Balázs va putea fi vizitată cu ghidaj de specialitate, iar copiii (și nu numai) vor putea participa la ateliere interactive în limbile română, maghiară, engleză și germană: debitare de silex și tehnici de vânătoare din paleolitic, minilaborator de geologie, atelier „micul paleontolog”, au transmsis organizatorii. Participarea este gratuită.

Pentru mai multe detalii, cei interesați sunt invitați să îi contacteze pe reprezentanții MNCR, la numărul 0267/314139 / 0735561674 sau pe e-mail [email protected].

Ana -Alina Ciorici (Costache)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail