Ne apropiem cu paşi repezi către finalul anului 2014 şi, inevitabil, începerea anului 2015. Pentru cei mai mulţi dintre noi, este un alt an, în care vom încerca să facem lucrurile pe care nu am reuşit să le ducem la bun sfârşit până acum, dar pentru cei mici, în special elevii din clasele I-IV, începutul anului viitor vine cu o mare schimbare.

Dacă până acum tableta, laptopul sau computerul erau nişte obiecte magice la care aveau voie să stea sau să se joace doar o anumită perioadă de timp dintr-o zi sau chiar o săptămână, din 15 martie anul viitor, cei mici vor învăţa de pe tablete chiar la şcoală. Reacţiile părinţilor cu privire la hotărârea Ministerului Educaţiei Naţionale sunt normale, în condiţiile în care acasă apelează la o sumedenie de artificii prin care să îi ţină pe copii departe de aceste gadgeturi. Totuşi, cadrele didactice sunt de părere că tabletele îi vor ajuta pe copii să înveţe mai uşor, tocmai din acelaşi considerent, şi anume că cei mici au deja noţiuni despre ce înseamnă internet şi computer, încă de la vârste mici, fiind o metodă atrăgătoare pentru a asimila informaţii noi.

Despre acest subiect delicat am stat de vorbă cu câteva persoane din judeţ, pentru a afla cât de împărţite sunt părerile. Iată ce au răspuns:

 

Gruman Rozalia, directorul Şcolii Gimnaziale Ady Endre” din Sfântu Gheorghe

„Acum contează din ce perspectivă privim lucrurile. Putem să privim pozitiv ori negativ. Noi ne poziţionăm pe partea pozitivă, ca să spun aşa. Presupunând că fiecare copil are acasă cel puţin un calculator sau laptop, sau o tabletă, ceea ce este o realitate, sau dacă nu are, are posibilitate prin programul de 200 de euro să-şi procure un calculator, deci eliminăm ideea că nu fiecare copil dispune de calculator. În cazul acesta fiecare copil are şansa de a folosi acasă aceste CD-uri, implicit manualele. Ideal ar fi ca în şcoală, sub îndrumarea învăţătorului să le folosească, însă noi am găsit modalitatea, adică ne-am gândit, pentru că deocamdată nu operăm cu aceste manuale electronice, ne-am gândit la varianta că în aceste clase există un calculator al învăţătorului, acesta va prezenta, exersa cu elevii pe acel calculator, sau se poate intra în cabinetul de informatică unde, măcar o dată pe săptămână, elevii vor lucra pe aceste manuale digitale. Deci, cam acestea ar fi posibilităţile noastre. Nu este o idee rea, însă finalizarea este foarte departe pentru că nu dispunem de echipamente, de softuri. Ca idee, este una foarte bine venită, fiindcă acele manuale vechi sunt depăşite şi interesul copiilor deja este îndreptat către informatică şi ceva atractiv pe calculator.”

Adina Moisii, fost preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Covasna

„La clasele mici nu mi se pare un lucru folositor. Cititul este foarte important şi prin acest lucru se vrea, probabil să se scape de cărţi ca să fie mai uşor ghizdanul. Nu aş fi de acord cu aşa ceva nici la clasele mici, nici la cele mari. Până la urmă, cartea este importantă, nu tableta.”

Nicoleta Pătrânjel, mama a doi şcolari

„Nu am o părere foarte bună. Nu sunt de accord cu introducerea manualelor electronice pentru că nu ajută cu absolut nimic. Cu ce îi ajută pe copii? Le strică ochii, nu o să mai pună mâna pe o carte. Mi se pare o prostie pentru că şi aşa stăm cu ochii în calculator. Când mai deschid o carte? Ar trebui să se dea de la Guvern. Ce face copilul în situaţia în care părintele nu are posibilitatea să îi cumpere? Ce fac copiii care nu au internet acasă, nu au calculator? Nu suntem în ţara în care toată lumea îşi permite o tabletă. După ce că lumea este praf, introducem tabletele, ca să ce? Să mai ia cineva nişte bani. Ar trebui să dea manualele la timp, nu să bage tablete. Să meargă pe vechiul sistem, pe manual, pe cărţi. Înteleg că suntem într-un secol când se pune  accent pe tehnologie, dar cred că e cam mult pentru copii.

Chiar dacă este ghiozdanul mai greu, pentru că, într-adevăr sunt multe cărţi, există varianta ca manualele să fie lăsate la dulăpior.”

Gabriela N., mama a doi şcolari

„Familiile care nu-şi permit,  ce o să facă? Nu ştiu dacă o să se dea tabletele de la Guvern.

În plus, mă deranjează că nu îi lasă să scrie… Sau nu îi mai încurajează, odată cu introducerea tabletelor. O să îi termine cu totul. Cel mai bine e să citească de pe cărţi, nu de pe tabletă. Ce să facă pe tabletă? Ori sunt eu depăşită, ori nu ştiu. Mă deranjează pentru că o să se rupă de tot de ceea e însemnă citire de pe foi. Şi aşa stau cu nasul numai în calculator, ori de câte ori au ocazia. Nu este bine!”

Gyorgy V., pensionar

„Vă daţi seama cât a evoluat tehnologia asta? Nu spun că pe vremea mea era altfel, că este şi normal să evoluăm, dar nu ştiu dacă măsura este bună la copii aşa mici. Cred că mai bine încercau la cei mai mari, că şi aşa ei ştiu să folosească deja internetul şi calculatorul. Nici nu ştiu ce să zic. Am nepoţi, dar sunt mari. Şi ei au folosit calculatorul când au fost la şcoală şi cred că i-a ajutat. Mai contează şi ce fac pe calculator, că dacă umblă aiurea pe internet sau se joacă, atunci nu e bine.”

Potrivit Mediafax, ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea a declarat că toţi cei aproximativ 220.000 de elevi din clasa a III-a vor primi tablelete în luna martie 2015. Valoarea estimativă a licitaţiei petru cele trei clase se situează în jurul sumei de 60 milioane de euro, pentru fiecare clasă fiind nevoie de 20 de milioane de euro. Potrivit acestuia, 85% din bani urmând să fie acoperiţi din fonduri europene, fiind necesare în jur de 500.000 de tablete pentru clasele a II-a, a III-a şi a IV-a. Casele a II-a şi a IV-a vor primi materialele didactice electronice spre sfârşitul primului semestru.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail