Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a decis ca, de Zilele Sfântu Gheorghe 2018, să mute Scena Comunității din fața magazinului Șugaș, în curtea Liceului de Artă „Plugor Sandor”, unde se vor desfășura doar programe cultural-artistice ale copiilor din diverse unități de învățământ. Astfel, participanții la această sărbătoare a orașului sunt privați de posibilitatea de a urmări acele spectacole muzicale diverse care s-au desfășurat pe această scenă la edițiile precedente, printre care și cele de cântece și dansuri populare românești. Precizăm că în Piața Sfântu Gheorghe – în fața magazinului Șugaș, organizatorii au cuprins în program montarea unui „podium” pe care vor evolua trupe de muzică stradală, în fiecare dintre cele 3 zile de la sfârșit de săptămână, și vor organiza „Street Food Festival”.
Luând act de această hotărâre a Primăriei Sfântu Gheorghe, care a fost luată fără ca reprezentanții O.N.G.-urilor românești care s-au ocupat de organizarea programelor de folclor românesc, de-a lungul anilor, să fie consultați, Despărțământul Covasna-Harghita al Astrei a decis să boicoteze evenimentul, prin neparticiparea cu programele propuse să aibă loc în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe 2018
Ce părere aveți despre ambele hotărâri: a Primăriei Sf. Gheorghe și a Despărțământului Covasna- Harghta al ASTREI?
George (40 ani) – Arhitect: Ideea este proastă de la început cu amplasarea scenei în curtea școlii. Cred că nu este un exemplu bun pentru elevii care învață acolo, să intre în curte tot felul de…consumatori. Și ideea de spectacol este ca să se desfășoare la vedere, în centru, unde accesul este mai ușor pentru toți. Școala e școală, bâlciul e bâlci. Ideea de școală nu prea se leagă cu ce se întamplă de Zilele Sfântu Gheorghe. Cât este piața aia de mare din centru…. se găsea un loc pe undeva…
Nicolaie Cucu – viceprimarul comunei Vâlcele: Eu personal nu pot să înțeleg de unde vine atâta răutate din partea unora care sunt puși să aibă grijă de la cel mai mic, la cel mai bătrân, indiferent de nație. Eu îi stimez pe cei care sunt naționaliști, indiferent că sunt români sa maghiari. Să își iubească țara în care s-au născut, deopotrivă – așa este normal. Pot să vă dau nenumărate exemple de oameni cu capul pe umeri, care nu doresc vrajbă și care doresc binele acestui județ. (…) Putem să sărbătorim foarte frumos Paștele împreună, români, maghiari, romi, dar când se implică politica în viața comunității, apare vrajba. (…) Cu ce încurca scena aceea, că tot se cântau trei cântece ungurești și unul românesc (…) Dacă ești primar, ești primar pentru 75% maghiari, dar și pentru 25% români.
Ionuț (28 ani) – contabil: Personal, nu mă afectează decizia Primăriei de a muta scena comunității din fața magazinului Sugas. Însă eu sunt doar un caz și particip în fiecare an doar la concertele de la scena principală. Sunt mulți oameni în oraș care și-ar dori să participe și la genul acesta de evenimente, nu doar la concertele rock în maghiară. Recunosc, însă, că nu îmi plăcea nici ideea de a avea primul contact – în buricul orașului – cu muzică și dansuri populare, care mi se par mai potrivite pentru alte categorii de vârstă, nu pentru tineri. Să fim serioși, câți tineri participă la astfel de evenimente, dacă nu au rude în rândul dansatorilor (frați, surori) sau nu sunt duși de mână de părinți?
Zoltan (33 ani) -taximetrist: Nu e normal ceea ce fac organizatorii, scena trebuia să rămână acolo unde a fost ani de zile. Mai mult, eu zic că nu ar trebui să aducă atât de multe formații străine, pe foarte mulți bani, când noi avem trupe locale, și de folclor, care ar putea face spectacol, pe bani mai puțini, dacă tot nu sunt bani la buget.
Ioana (39 ani) – casieră: Cred că au trecut 30 de ani de democrație și încă nu există respect între etnii. Iar primarul nu ratează ocazia de a ne umili și arăta că se consideră stăpân. Pe lângă toate acestea, cred că acceptă foarte greu ideile altora. Cred că un artist de rangul doamnei care trebuia să cânte de Zilele Sfântu Gheorghe nu poate fi ținut după gard. Dar nu sunt de acord cu boicotarea, deși nu văd o soluție pentru asta. Cred ca Despărțământul Covasna-Harghita al Astrei a dat dovadă de demnitate. Pur și simplu nu îți poți bate joc de invitații tăi, explicându-le că li s-a întâmplat una ca asta pentru că organizatorii nu au avut timp, bani sau chef să invite și interpreți din Ungaria. Asta este problema lor. Și nu cred că trebuie să cântăm românește numai dacă se cântă și ungurește.
Florin (39 ani) – comerciant: Sincer nu mă mai interesează ce au făcut sau vor face de acum încolo cu organizarea zilelor orașului. Au adus pe cine au vrut, vor aduce în continuare ce vor vrea. Sunt prea nesimțiți în toate domeniile pentru a merita efortul unei discuții. Totul este o minciună. Își văd numai interesul. Nu mai merg de foarte mulți ani la aceste activități. Sunt român 100% și nu mă simt la fel când sunt zilele orașului. Mai bine plec în altă parte decât să stau aici. Dacă au voință, să se pună și în locul cetățenilor să vadă cum este starea lor atunci când doresc să asculte o muzică sau să vadă anumite lucruri și nu se poate din diferite motive.
Eszter (57 ani) -vânzatoare: Din păcate programele pregătite de Zilele Sf. Gheorghe nu se adresează și celor de vârsta noastră. Nu știu dacă mă credeți, dar eu mă duceam în centru doar ca să văd meșteșugarii și, când treceam prin fața scenei de la Șugaș mă opream să urmăresc programul artistic. Eu stau și mă întreb: cum au gândit că omul umblă toată ziua în atâtea locuri, și către curtea Muzeului Secuiesc care este atât de departe, ca să vadă ceva spectacol? Acum că-mi spuneți că se mută scena din centru, în curte la Liceul de Artă, cine credeți că va merge acolo? Nimeni.
Mihai (35 ani) – inginer: Păcat, dar asta e. Partea adevărată e că aceste zile sunt doar o chestie pur comercială și financiară. Despre mutarea scenei…nu știu ce sa zic…Este un compromis pe care îl fac amândouă comunitățile până la urmă. Eu zic să nu ne stresăm prea tare. Sunt alte probleme mult mai mari. Nu o să fie foarte mult loc la scena B dar, cum ziceam este un compromis pentru toți.
Ionela (37 ani) – cosmeticiană: Este o altă ocazie de a ignora populația română și de a ne priva de ce este mai frumos.
Andrei (40 ani) – jurist: Decizia de boicot ne privează de momentele artistice, nu mutarea scenei!!! Se pare că „artiștii” țineau de fapt la amplasament, nu la actul artistic în sine!
Mircea Diaconu – directorul Comisariatului Județean Pentru Protecția Consumatorilor Covasna: „Am aflat că au mutat scena într-o curte. Eu deja m-am obișnuit cu acțiuni din acestea iredentiste și șovine. De la an la an, în loc să își facă U.D.M.R.-ul o viziune complexă de stabilitate și armonie în care să trăim cu toții, parcă din ce în ce se sădește tot mai multă ură. E regretabil ce se întâmplă. Pentru aruncarea în derizoriu a activităților ce se desfășurau pe Scena Comunității, consider boicotarea Zilelor Sfântu Gheorghe (de către Despărțământul Covasna-Harghita al Astrei – n. red.) o idee bună.
Jozsef (42 ani)- antreprenor: Eu doar atât vreau să le transmit celor de la Primărie: Zilele Sfântu Gheorghe ar trebui să fie despre și pentru locuitorii orașului, indiferent că sunt români, maghiari, romi. Cei de la Primărie și în primul rând primarul Antal trebuie să înțeleagă acest lucru!

Iulian – economist: Nu este o decizie corectă de a se renunța la scena din fața complexului Șugaș, mai ales că nu s-a ținut cont de toți cei care in anii anteriori s-au ocupat de programele artistice de pe acestă scenă, iar în ceea ce privește noua locație, nu este corespunzatoare susținerii unui astfel de eveniment. Acest lucru nu trebuie să se termine așa că „am decis noi” , deoarece mai suntem și noi, restul de locuitori ai acestui oraș, care putem să avem parte de un program artistic în centrul orașului, unde așa este frumos să-ți inviți niște oaspeți, să ne prezinte un program artistic.
În caz că nu sunteți la curent cu acest subiect, vă punem la dispoziție următoarele link-uri:

VREM SCENA ÎNAPOI! Scena Comunității din fața Complexului „Șugaș” va fi amplasată în altă locație, la ediția actuală a Zilelor Sfântu Gheorghe

Boicotăm organizarea Zilelor Sfântu Gheorghe: Suspectați-ne de orice altceva, dar nu de lipsă de logică și, mai mult de atât, de prostie!

Despărţământul ASTRA boicotează „Zilele Sfântu Gheorghe”; Primăria acuză „tendinţa de etnicizare” a manifestării


https://mesageruldecovasna.ro/semn-de-protest-boicotam-programul-zilelor-sfantu-gheorghe-2018-pentru-ca-iar-s-decis-fara-se-tine-cont-de-noi-contribuabilii-romani/3D

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail