Foto: Mesagerul de Covasna

Autoritățílor locale le-a fost întotdeauna dificil să mulțumească pe toată lumea în ceea ce privește hotărârile asumate. Opinii diferite există în orice societate, acesta fiind de fapt mecanismul prin care lucrurile pot evolua: exprimarea opiniilor, argumentat și eventual propunerea de soluții.

Primarul municipiului, Antal Árpád András, a declarat  recent, într-o conferință de presă,  că în urma studiilor efectuate de către angajații Primăriei Sfântu Gheorghe s-a constatat că dubițele ocupă foarte multe locuri de parcare în zone rezidențiale. Astfel, va introduce în dezbatere publică un proiect de hotărâre locală prin care se va interzice parcarea dubelor și a camioanelor de mici dimensiuni, iar cei care nu se vor conforma, vor risca amenzi contravenționale. Acestei noi reglementări vor trebui să se supună atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice, care nu vor mai avea voie să își parcheze dubițele în zonele rezidențiale. Ce părere aveți despre această măsură? Cetățeni din Sfântu Gheorghe au răspuns:

Dan (coordonator transporturi)

Părerea mea este că aceasta este o idee tâmpită și nelegală atâta timp cât ai voie să circuli în orașe cu mașini de până în 3.5 tone, trebuie undeva să le și parchezi. În al doilea rând, dacă am o Dacia Dokker sau un  Logan MCV de marfă, este considerat autoutilitară ușoară până în 3.5 tone. Atunci ce fac? Nu mai am voie să îl parchez în fața blocului? Cred că sunt multe alte probleme mai importante de rezolvat în comunitate decât dubele din oraș. În al treilea rând, poate ca ar trebui să fie pe masa domnului primar problema trotuarelor, mai exact pe strada Păiș David, unde au început să se pună borduri noi că…probabil așa e contractul însă nu avem trotuar…

Cristian (psiholog)

Sunt de acord cu declarația primarului. Nu sunt locuri de parcare suficiente nici pentru mașinile particulare. Particularii ar putea închiria loc de parcare pentru dubă…

Valentina (agent comercial)

Foarte bine! S-au obișnuit să vină cu mașinile de serviciu acasă, le e mai comod, în jurul blocului în care stau sunt cel puțin cinci, de distribuție, de transport persoane, venise cineva și cu o mică rulotă la un moment dat… O dubiță ocupă spațiu cât pentru 2-3 mașini mici… După ce că n-avem parcări suficiente, mai mutăm și mașinile de serviciu, care teoretic ar trebui să stea în garajele/curțile firmelor, în oraș… Ce mai urmează?! Șoferii de TIR?!

Ștefan Marius (motostivuitorist)

Cum să interzică parcarea dubelor și a camionetelor de mici dimensiuni în zona rezidențială? Atunci să le dea o altă opțiune. Să facă parcări. E simplu. Și dacă sunt firme mici cu una sau două dube, iar sediul este chiar apartamentul în care locuiesc? Nu e vina firmelor ce dețin dube, cât a primarului, respectiv a consiliului local, care nu caută soluții reale. Eu cred că este mare nevoie de parcări, pentru că nici mașinile mici nu au unde parca, chiar dacă nu vin dubele în parcările de pe lângă blocuri.

George (jurist)

Eu cred că este o măsură foarte bună și abia aștept să fie pusă în aplicare. Și m-aș bucura ca și mașinile mici ale firmelor să aibă același regim. Întotdeauna acestea ocupă cele mai bune locuri, iar foarte de dimineață bârâie motoarele că pleacă în cursă. Chiar este deranjant…Dacă dubele aparțin persoanelor fizice, asta este – le parchează că acolo locuiesc. Dar firmele ar trebui să își țină mașinile la sediul firmei că de obicei au spațiu suficient. Fabricile, firmele de transport, de curierat, etc. chiar au multe mașini în parcările rezidențiale.

Janos Attila (contabil)

În anumite zone aceste dube împiedică vizibilitatea atât pentru participanții la trafic cât și pentru pietoni, dar nu se poate face o discriminare deoarece proprietarii acestor autovehicule (persoane fizice sau juridice) plătesc taxe ca toți ceilalți, având astfel aceleași drepturi. Ergo…indiferent de motivarea domnului primar, interzicerea parcării acestor categorii de autovehicule în zone rezidențiale este un abuz și sunt sigur că toate amenzile ce se vor aplica vor fi anulate în instanță.

Mihai (consilier juridic)

Depinde ce întelege prin dubițe… Dubele de marfă și camioanele mici nu ar trebui parcate totuși în zone rezidențiale. Nici să parcăm camioane între blocuri…Puțini au, însă, dubițe mașini personale. Acelea ar merge. Cam atât însă.

Adrian (instructor auto)

De regulă aparțin unor persoane juridice, caz în care ar trebui staționate la sediul societăților. Există însă și dube care se încadrează la categoria autoturisme, deci vor fi probabil și excepții.

Silviu (șofer profesionist)

Această propunere este o absurditate și o discriminare față de deținătorii de utilitare: mai întâi trebuia să se facă un studiu despre câte persoane își cumpără loc de parcare în fața locuințelor de domiciliu și pe parcursul zilei sunt plecați cu mașina la serviciu, unde mai ocupa un loc. Aici poate o fi o problemă, în sensul că acel posesor de autovehicul are două locuri ocupate într-o singură zi. Apoi să se amenajeze locuri speciale pentru utilitare, că doar impozitul auto oricum este mai mare la o utilitară, iar în ceea ce privește lucrul ocupat de o utilitară nu este mai mare ca pentru un autoturism normal. Să facă un alt fel de studiu angajații primăriei că aceasta nu este o soluție a lipsei de parcări, sau știu eu ce au vrut ei sa născocească. Dar să nu uite aceiași angajați că drumurile oraș sunt rupte după acesta iarnă –  dacă trebuie să mergi de la Penny până la ieșirea spre Ilieni sau Vâlcele zici că ai ieșit cu barca, nu cu mașina, pe drum.

 

Claudia (operator)

Propunerea primarului este acceptabilă, dar să se și găsească locuri de parcare pentru ele în alte părți

Andrei (funcționar public)

Pe de o parte îi dau dreptate primarului. Dubițele și mari și mici sunt mai poluante. Și e același lucru, ori parcate, ori neparcate. În ceea ce privește locurile de parcare, unde este problema…Trebuie găsite și alte soluții nu doar eliminarea dubițele din oraș și automat de pe locurile de parcare

Ramona (inginer)

Păi e ok propunerea, dacă dubițele sunt de marfă și aparțin firmelor. Șoferii vin cu ele acasă și uite așa ocupă două locuri de parcare. Dacă luăm în calcul mașina personală și cea de serviciu, sunt blocate încă două locuri, la cum parchează. Persoanele fizice, însă, trebuie să aibă voie să își parcheze dubele pe aceste străzi. Asta e absurd. Trebuie făcută diferența între livratorii de pâine,de exemplu, și alții. Că lor nu le pasă că vin cu măgăoaia și ocupă toată parcarea.

Florin (proiectant)

Ideea e că sunt de acord să nu mai parcheze dubițele în zonele rezidențiale. Nimeni. Ar trebui amenajare niște parcări speciale, sau să facă în așa fel încât să fie locuri, ori să facă parcări supraetajate. Astfel, nu ar mai fi nici o mașină pe stradă. Nici mașinile mici de firmă nu ar trebui lăsate să parcheze peste noapte în zonele rezidențiale.

***

În concluzie, așa cum era de așteptat, părerile sunt împărțite și foarte variate. Rămâne de văzut care va fi varianta finală a Hotărârii Consiliului Local și în ce măsură aceasta se va dovedi eficientă.

Oana-Mihaela Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail