Astăzi mi-am propus să abordez un subiect, zic eu, interesant: diferenţa dintre Poliţia Română şi Poliţia Locală, din cauză că am tot auzit în jurul meu oameni care nu ştiau cine cu ce se ocupă, care este scopul fiecărei instituţii, dar mai ales, de ce sunt necesare amandouă. Am ales 5 persoane pentru rubrica de astăzi, pe care le-am  întrebat dacă ştiu care sunt diferenţele dintre cele două, dacă sunt mulţumiţi de cum îşi desfăşoară activitatea şi dacă ar exista loc de îmbunătăţiri. Iată ce au răspuns interlocutorii mei:

Szekely Zsolt, 38 de ani, muncitor în construcţii: „Habar nu am cu ce se ocupă Poliţia Locală. Nu ştiu ce să zic pentru că nu am avut nevoie de ei. Eu  sunt nemulţumit de Poliţia Rutieră pentru că la sensul giratoriu de la gară au mutat trecerea de pietoni de lângă benzinărie, aşa de jos. De ce? Ca să poată să amendeze oamenii care trec neregulamentar? Asta ţine de poliţia Rutieră; ei fac şi marcajele şi trecerile.”

Farkas Marcela, 70 de ani, pensionară:  „N-am treabă cu Poliţia, pentru că eu circul normal. Dacă sunt poliţişti în teritoriu, sau cum să zic, într-o anumită zonă, să aibă grijă! Să fie permanent pe zona aceea ca să vadă toate neregulile dacă se ceartă cineva, să observe tot ce trebuie observat. Înainte era aşa, şi-i vedeam des circulând pe bicicletă, dar acum nici nu ştiu cine răspunde de zona noastră. Nu ştiu de ce nu mai sunt ataţia poliţişti. O fi din lipsă de persoanl, eu ştiu? Se mai poate redistribui personalul, să nu stea în birou. Şi acolo se poate face munca puţin mai altfel.”

Anonim, 56 de ani, funcţionar public:  „Între Poliţia Locală şi Poliţia Română este o mare diferenţă: una este pregătirea, apoi comportamentul. Poliţia Locală se ocupă de tot ce ţine de edilitate: dezordine, animale şi alte şi alte. Eu nu sunt mulţumit de cum îşi fac treaba, pentru că sunt nişte bani daţi primăriei de către statul român, degeaba. Nu am de ce să fiu mulţumit. Le-aş sugera să-şi îmbunătăţească şi pregătirea şi domeniul de activitate. Cealaltă ramură îşi face treaba destul de bine.”

Balazs Emese, 28 de ani, concediu de creştere al copilului:  „Nu prea ştiu cu ce se ocupă, pentru că nu am avut treabă cu niciuna. Niciodată nu m-a interesat. Consider că Sântu Gheorghe este un oraş destul de liniştit, nu ştiu dacă din cauză că aşa sunt oamenii, sau că îşi face,poliţia treaba, dar ştiu că e liniştit.”

Kalman Domokos, 71 de ani, pensionar: „Habar n-am cu ce se ocupă, atâta ştiu că cei de la Poliţia Rutieră, cu aia se ocupă că măsoară viteza şi mă opresc  dacă am făcut ceva, dacă nu am făcut nimic,  nu mă opresc. Atâta ştiu. Ce activitate au ei sau ce nu au, habar nu am. Domniţă, ce să vă spun, nu depinde de noi, ar trebui să ştim mai multe, dar dacă ei nu difuzează informaţii, ce să facem? Ar trebui să ne informeze mai mult.”

Totuşi, dacă mai există persoane care nu au avut de-a face cu organele legii şi nu ştiu unde merg banii contribuabililor, am luat legătura cu directorul Poliţiei Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy Istvan,  pentru a face puţină lumină.

Din declaraţiile doamnului Hadnagy Istvan reiese că Poliţia Locală, care şi-a schimbat denumirea din Poliţia Comunitară, este formată din funcţionari publici nemilitarizaţi şi fără statut special. Aceştia, pentru a putea deveni agenţi de poliţie, au urmat un curs special la o instituţie de formare aparţinând Ministerului de Interne. În momentul de faţă există 38 de agenţi de poliţie, care veghează asupra ordinii şi liniştii publice în 3 schimburi.

„Poliţia Locală  se ocupă, în principal, cu menţinerea ordinii publice. Aici, ca şi la Poliţia Română sunt două activităţi mari: partea de circulaţie şi partea de ordine publică. În baza unor hotărâri ale Consiliului Local, respectiv anumite legi unde avem atribuţii de constatare a contravenţiilor, sancţionare şi la circulaţie,  există anumite contravenţii pe care le pot constata şi pot aplica sancţiuni. Diferenţa între cele două instituţii constă în atribuţii, Poliţia Română are şi alte atribuţii faţă de ce are Poliţia Locală. În unele cazuri,  în baza unor acte normative  putem să intervenim şi noi, şi să constatăm anumite contravenţii. Pe lângă aceasta,  ei au o activitate mai vastă: ei pot face cercetare penală. Noi nu ne ocupăm cu infracţiuni, dacă colegii mei constată o infracţiune suntem obligaţi să predăm făptuitorii la Poliţia Română pentru a efectua cercetările. Dânşii au o paletă a atribuţiilor mai vastă, pe când noi, acţionăm în baza hotărârilor de Consiliu Local, organizarea e puţin altfel.

Aşadar, în unele cazuri atribuţiile se găsesc la ambele instituţii dar fiecare are pe lângă acestea şi o parte care este specifică.

În majoritatea cazurilor eu cred că oamnii cunosc, pentru că apelează la noi cu probleme despre care ştiu că le putem rezolva. Probabil că sunt şi oameni care nu au avut nicio problemă ori solicitare cu Poliţia Română sau cu Poliţia Locală, dar sunt mulţi care apelează la noi pe numărul verde 0800-800.767 şi ştiu de ce apelează la noi”, a explicat directorul Poliţiei Locale Sfântu Gheorghe.

Rubrică relizată de Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail