O nouă investiție a Municipalității, care ar urma să fie gata anul viitor, ridică serioase semne de întrebare în rândul cetățenilor și trebuie să recunosc, nici pe mine nu m-a lăsat chiar rece inițiativa celor doi consilieri locali, Zsigmond József și Kelemen Szilárd, mai ales la auzul sumelor pe care Primăria Sfântu Gheorghe intenționează să le aloce din bugetul local. E drept, tinerii au nevoie de un spațiu doar al lor, unde să poată socializa în voie, pentru că nu cred că există persoană care să nu fi fost vreodată deranjată de vocile zgomotoase ale tinerilor, auzite la te miri ce ore în fața blocului, sau localnic sătul de mormanele de coji de semințe și mucuri de țigară (în unele cazuri), adunate la intrarea în bloc.
În ediția din 12 decembrie a.c. a ziarul nostru am publicat un material în care vorbeam despre „Eco-parc tineret”, spațiul tinerilor din Sfântu Gheorghe – o investiție care se ridică la aproximativ 200.000 de euro, ce va avea o suprafaţă utilă de 576,55 mp (pe str. 1 Decembrie 1918, pe spațiul verde de lângă blocul 18) și va dispune de acoperire Wi-Fi gratuită, dar și de o toaletă publică ale cărei costuri de construcție se ridică la 80.000 de euro. Am stat de vorbă oameni de diferite vârste, meserii și păreri, și iată ce a ieșit:
Oana B., 32 ani, specialist Resurse Umane
„Proiectul este îndrăzneț și potrivit pentru o țară care are o cultură a spațiilor publice. Sunt reticentă, însă, că va avea rezultatele visate de inițiatorii proiectului. 80.000 de euro e o sumă enormă pentru o toaletă publică. Poți construi o casă întreagă cu banii aceștia, cu tot cu utilități. Ca să fiu puțin cârcotașă, din 80.000 de euro, o mare parte se vor „spăla” intrând în anumite buzunare. Deci, dacă nu vor fi oferite și alte facilități, precum securizarea spațiului prin supraveghere video, o cișmea cu apă potabilă, asigurarea curățeniei (să nu uităm că suntem mari consumatori de semințe în spații publice), acoperișuri sau u
mbrele, eventual chiar niște hamace, atunci sunt doar niște bani oferiți cadou firmelor care se vor ocupa de amenajare.”
Andreea I., 32 de ani
„Mi se par prea mulți bani investiți în niște lucruri care nu merită. Cum să dai pe o toaletă publică atâția bani? Și acoperire Wi-Fi gratuită? Mă duc la WC să stau pe internet?! Sunt atâtea lucruri în care Primăria poate să investească banii aceștia.”
Irma Sz., clientă a unui salon de înfrumusețare
„Pentru ce trebuie o toaletă de 80 de mii de euro? Banii aceștia ar putea fi cheltuiți pe altceva, sunt foarte multe lucruri pentru care trebuiesc bani. De ani de zile numai și numai bani aruncați, băgați în buzunare și așa mai departe, asta fac, nimic altceva. Trebuie altceva făcut. De exemplu spitalul, acum este reînnoit, dar de schimbat foarte puține lucruri s-au schimbat. Așa că Primăria are unde să cheltuiască bani, dar nu pe o toaletă de 80 de mii de euro. Fac niște lucruri care nu merită bani.”
K.L., 59 de ani, locuitor al orașului
„E cam mult. Pentru tineret ar fi o investiție necesară, dar nu cu prețul acesta.”
Mihai A., inginer
„Cam cât trei apartamente aici, în Sfântu Gheorghe. (…) Mai bine ar termina șoseaua ocolitoare și ar finaliza lucrările începute pentru repararea drumurilor din oraș.”
Angela A., economist
„De ce nu? Eu nu văd nicio problemă ca tinerii să aibă un loc unde să se întâlnească, mi se pare în regulă. (…) Cât despre toaleta publică… într-un oraș civilizat trebuie să existe toalete civilizate, ca oamenii să nu își facă „nevoile” pe toate zidurile și prin toate tufișurile.”
Iulian I., director marketing
„Eu sunt de părere că un astfel de parc este bun, dar în ceea ce privește sumele cheluite pe unele lucruri din acest proiect, cred că sunt exagerate. Consider că din banii cheltuiți pentru construcția acelei toalete ar putea face o parcare etajată.”

Viitoarea locatie a Eco-Parc tineret.jpg

Viitoarea locatie a Eco-Parc tineret

Florin, 34 de ani, inginer
„O toaletă de 80.000 de euro ar trebui să fie de domeniul științifico-fantasticului – curățare automată, lumini inteligente, vase din porțelan și oglinzi din sticlă de Murano. E perfect că vrem să îi aducem pe tineri să socializeze, să le oferim spații să poată învăța, să se poată educa, să își exploreze talentele și să își exprime ideile, dar 80.000 de euro pentru o toaletă publică e scandalos de mult. Atât costă o casă. Cu banii ăștia se pot cumpăra două apartamente. Sunt curios cum va arăta această toaletă, dar … Poate nu va fi doar o toaletă.”
Georgeta M., 46 ani
Prețul este exorbitant. Iar pentru că acest eco-parc se face din bani de la bugetul local, adică din banii noștri, aștept ca cei de la primărie să ne informeze, în detaliu, cum s-a ajuns la o asemeanea valoare a proiectului, dar mai ales cum se poate ca o toaletă publică să coste 80.000 de euro, echivalntul a trei apartamente cu 2 camere în zone bune ale orașului. E timpul să se termine odată cu cheltuirea nejudicioasă a banului public.
Dragi cititori, vă invităm să ne comunicați opiniile dumneavoastră cu privire la acest proiect. Cum considerați inițiativa celor doi consilieri locali și ce părere aveți despre sumele care vor fi cheltuite pentru realizarea acestui proiect?
Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail