Începând cu data de 2 octombrie, Poşta Română a început distribuirea primei tranşe de 19.576 de carduri naţionale de sănătate. Părerile asiguraților despre noile carduri sunt destul de împărţite : unii sunt de părere că datele personale vor sta la dispoziţia hackerilor astfel, alţii se îngrijorează că nu vor putea reţine codul pin, iar o altă categorie este mulţumită de deciziile celor de la guvernare, sperând că prin această măsură să se reducă fraudele din sistemul sanitar. După ce am discutat cu câteva persoane din sistem despre introducerea acestor carduri, a venit rândul locuitorilor oraşului Sântu Gheorghe să opineze în legătură cu noile gadgeturi impuse de Ministerul Sănătăţii. Iată ce au răspuns aceştia:
Ţâgâdlaş Emilia, 52 de ani, pensionară
„L-am primit. Nu ştiu ce să fac cu el, dar o să merg la medicul de familie să văd. Nu ştiu, cred că e mult mai bine, pentru că nu ne mai dă de lucru după un act sau altul. Eu aşa văd, că nu mi-a zis nimeni nimic. Probabil că la internări, la spital, sau la doctor, ai cu ce dovedi că plăteşti asigurarea. Te găseşte mult mai uşor.Trebuie să merg la medicul de familie să ne explice.”
Condrea Edit, pensionară
„Am primit cardul. Nici nu ştiu ce să spun, nu prea ştiu la ce foloseşte. E cum a fost cu carnetul de sănătate. Vedem cum va fi când îl vom folosi. Cred că e o investiţie bună, nu prea o să ne încurce.”
David Ileana, pensionară
„Am primit cardul, dar încă nu e nimic cu el pentru că nu sunt aparate de citit. Când vin aparatele, atunci vedem. Ştiţi, e în loc de carnetul ală albastru, mic. E bun şi acesta, dar în străinătate au şi poză. Da, dacă este o poză pe card, este mai clar, atunci nu poate falsifica nimeni. Cardul acesta cu pin este ca la bancă. Ai un număr pe care să nu-l poată falsifica nimeni. Eu, aşa cred, că este mai bun, pentru că aşa este şi în Germania şi în alte ţări.”
P. Gheorghe, pensionar
„Cu cardurile astea de sănătate trebuie să mergem la medicul de familie şi acolo ne explică mai multe. Încă nu ştiu la ce foloseşte, dar scrie pe scrisoare. Aşa a spus medicul, că peste vreo două săptămâni să mergem la el, şi acolo ne aranjează. El spune că trebuie un cod, şi doctorul rezolvă tot.”
Beţa Marinica, 49 de ani, şomer
„Ştiu la ce se folosesc, dar nu ştiu cât e de bună investiţia. Oricând te duci la medic, degeaba îţi dă compensat, când te duci la farmacie tot trebuie să plătim totul. Cardurile le araţi la medic, să ai toate datele, dacă păţeşti ceva. Ai grupa sanguină, toate. Mi se pare că e bine să scrie dacă eşti donator de organe. Dacă poţi, să ajuţi pe cineva când nu mai eşti.”
Locuitoare a oraşului Sfântu Gheorghe
„Deocamdată, am înţeles că din ianuarie se pot folosi. Om vedea. (…) E normal să existe o evidenţă la nivel naţional de asiguraţi. Să sperăm că e benefic. Să se facă ceva care să fie în folosul şi al asiguratului şi al celor care asigură. Eu cred că este în interesul asiguratului, pentru că probabil există nişte studii făcute. Şi-au dat şi ei seama că trebuie o altfel de evidenţă. Destul de multe ocolişuri, nu de către asiguraţi, ci de către cei care mânuiesc instrumentele astea de lucru. Probabil şi din această cauză s-a luat această măsură. Să sperăm că e ok. Vom vedea când intrăm pe linie dreaptă, de folosire. Oricum, asiguratul tot trebuie să-şi plătească asigurarea, pentru că altfel nu e asigurat, chiar dacă ai carnetul. Evidenţa este de aşa natură că îşi dau seama dacă ai card dar nu e valabil. Şi ei au făcut emiterea de carduri, după o evidenţă la o anumită dată, dar e posibil ca între timp să se mai schimbe situaţia.”
Matias Joszef, 62 de ani, pensionar
„Nu am nicio părere pentru că nu l-am primit încă. Am înţeles că cititoare de carduri încă nu sunt. Eu zic că dacă se opreşte furtul, atunci e o investiţe cu cap. (…) Eu sunt norocos că medicul de familie este pe scară şi nu trebuie să aştept la cozi foarte mult.”
Cardurile de sănătate conţin informaţii precum numele şi prenumele asiguratului, data naşterii, CNP-ul, datele de identificare a medicului de familie, şi o serie de informaţii salvate pe cipul cardului doar cu acordul scris al posesorului: grupa sangvină şi RH-ul, consimţământul pentru donarea de organe, diagnostice medicale cu risc vital şi bolile cronice de care suferă posesorul cardului.
Maricela Dan