De câte ori vi s-a întâmplat să mergeţi pe stradă şi la un moment dat să simţiţi o greutate în plus pe pantoful dumneavoastră? Cred ca fiecare dintre noi a „arestat” măcar o dată un cadou pe care câinii cu sau fără stăpân l-au lăsat strategic astfel încât noi să ne „bucurăm” de el. Ieri am stat de vorbă, ca în fiecare săptămână, cu cetăţeni ai judeţului, pentru a înţelege punctul lor de vedere. Iată ce au răspuns aceştia:

Taximetrist, 42 de ani, fost proprietar de câine

„Mă deranjeză, sigur, treaba asta. Într-o ţară civilizată nu se întămplă aşa, ca la noi, dar asta este. Cine are câine, ăla nu are aceeaşi părere. Am avut şi eu câine acum vreo 17 ani, dar nu era ca acum, cu amenzi şi taxe pentru colectare. Normal ar fi ca fiecare să strângă după câinele lui, pentru că o dată ce are câine,  are şi nişte obligaţii: aşa cum îi dă să mănânce, aşa trebuie să şi strângă, iar dacă nu strânge,  să fie amendat. Eu nu am auzit niciodată ca cineva să fie amendat din cauză că nu a strâns după câinele lui.”

Tractorist, 54 de ani, din Olteni

„Noi venim destul de des în oraş, dar nu am băgat de seamă dacă sunt sau nu resturi de la câini. Ştiţi cum e, în locurile unde nu prea circulă lumea, se vede, la drumul mare nu e mare mizeria. E foarte bine că s-a introdus taxa de 7 lei pentru fiecare câine, dar şi aşa nu prea se strânge. Oamenii duc câinele mai la dos, unde nu se vede, şi lasă acolo mizeria. Mi se pare corect să le dea şi amenzi. Cred că 7 lei de câte ori este prins, e o amendă bună.”

Csiszer Rozsa Katalin, 28 de ani, mamă a doi copii

„Banii pe care noi îi dăm ca să facă ei curăţenie, nu sunt folosiţi aşa cum trebuie. Asta este părerea mea, ca mamă, pentru că băiatul cel mare are aproape 2 ani şi când mergem pe stradă trebuie să am deosebită grijă să nu calce în fecalele câinilor. Totuşi, şi stăpânii câinilor ar trebui să aibă mai mare grijă de aşa ceva. Văd mai mulţi stăpâni că merg pe stradă cu punguţa şi adună când este nevoie, dar sunt şi unii care nu se ocupă cu aceste probleme. Mai este şi  problema câinilor abandonaţi, de care nu se ocupă nimeni. Tega ar trebui să strângă după ei, cred eu, dacă noi tot plătim aceşti bani, chiar şi pentru un copil de 3 luni, mi se pare normal să ia aceste probleme puţin mai în serios. Iar cu amenzile…cine vede şi cum poate să dovedească că nu strânge sau strânge? Da, există punguţele plasate în unele locuri, dar sunt oameni care le folosesc pentru gunoaiele lor. Deci, le adună de pe stradă, nu-şi cumpără saci menajeri pentru casă, şi le folosesc. Am auzit despre aşa ceva.”

Kone Erzsebet, 43 de ani, proprietar de magazin

„E foarte bine că m-aţi oprit pe mine, pentru că sunt foarte revoltată. Noi avem un căţel din octombrie şi mergem şi eu şi copiii şi soţul cu punguţa în buzunar, şi întreţinem noi zona aceasta. Am pus placaje, ieşim (din magazin, n.r.-), le spunem, oamenii se întors cu spatele, căţelul lasă ce trebuie să lase,  şi pleacă. Proprietarii ar  trebui educaţi, prin mai multe semne. Eu personal, în zona aceasta am încercat să menţin ordinea, deoarece mă gândesc şi la sănătatea copiilor, a noastră, a câinilor noştri cu care locuim, dar şi la estetica oraşului. Când observ pe cineva, ies imediat şi le spun. Mai sunt şi câini vagabonzi care murdăresc, dar nu chiar aşa mulţi. Am observat că sunt oameni în zonă care veneau aici, în faţa magazinului, dar de când le atrag atenţia s-au mutat mai în spate. Să nu mai vorbim de stadion. Ce e la stadion, e foarte trist. Dacă noi care ştim ce trebuie să facem, le arătăm şi altor oameni care nu au educaţia necesară, sigur vor învăţa, dacă au voinţă. (…) Ar trebui o amendă destul de mare. O amendă atât de mare încât să nu-şi mai permită să lase acolo mizeria. Nu am auzit până acum de nimeni care să fi fost amendat.”

În momentul de faţă, în jur de 500 de proprietari de patrupezi şi-au declarat animalele de companie la societatea de salubrizare Tega, conform informaţiile oferite de pagina de internet www.tega.ro, plătind o sumă lunară de 7 lei. Din această sumă, Tega oferă punguliţe de unică folosinţă pentru colectarea deşeurilor de la câine, loc special amenajat pentru depozitarea deşeurilor şi transportarea acestora la staţia de epurare.

Chiar dacă mulţi nu ştiu, există şi o amendă pentru cei care nu se conformează cu regulile impuse de către Consiliul Local, în baza H.C.L.nr. 241/2013. – Normele de bună gospodărire pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe. Actul normative  prevede o amendă de la 50 lei la 150 lei pentru persoanele fizice si de la 100 lei la 500 lei pentru persoanele juridice pentru  încalcarea prevederilor:  art. 34. Conform declaraţiei doamnei Maria Crişan, reprezentanta  departamentului Relaţii cu clienţii din cadrul societăţii Tega, până în momentul de faţă  “nu au fost cazuri cu amendă, identificarea proprietarilor de câini care nu colectează dejecţiile fiind  îngreunată  prin faptul că animalele  de companie   sunt lăsate  să circule liber, nesupravegheate.”

Rubrică realizată de Dan Maricela

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail