După cum spunea Grigore Vieru, mai mult cu sufletul decât cu mintea, S-ar putea crede că întreaga natură a ostenit la zidirea Limbii Române.

 

Tot în acest sens, ne găsim responsabili să remediem, pe cât posibil, anumite greșeli gramaticale, de lexic sau de semantică pe care le facem cu știință, ori din prea multă lipsă de interes. Subiectul abordat astăzi în secțiunea VORBEȘTE ROMÂNEȘTE este, după cum indică titlul, problematica substantivului vis.

 

Care este varianta corectă? Vise sau visuri. Ei bine, ambele sunt corecte, dar în contexte diferite! Astfel, forma de plural diferă, după cum urmează:

 

  • Vise – corespunde visului nocturn, planului oniric.

VIS, (1) vise, (2,3) visuri, s. n. 1. Faptul de a visa; imagini și procese psihice care survin în fazele mai puțin profunde ale somnului. ◊ Carte de vise = carte care cuprinde semnificația profetică a visurilor. ◊ Loc. adj. De vis = propriu visului; extrem de frumos, de necrezut, ireal. ◊ Loc. adv. Ca prin vis = vag, confuz. ♦ Fig. Atmosferă, imagine, frumusețe ireală.

 

Spre exemplu, este corect folosită forma de vise în situații precum:

Somn ușor, vise plăcute!

Semnificația viselor nu mi se pare plauzibilă.

 

  • Visuri – se referă la țeluri, dorințe, idealuri.
  1. Reverie, meditație, visare. 3. Fig. Iluzie deșartă; aspirație irealizabilă. ♦ Dorință arzătoare. ◊ Expr. A-și vedea visul cu ochii = a-și (sau a i se) îndeplini cea mai arzătoare dorință, a-și (sau a i se) realiza tot ce și-a propus. – Lat. visum.

 

Spre exemplu, este corect folosită forma de visuri în situații precum:

Care sunt cele mai mărețe visuri pe care le ai?

Visurile pe care le aveam în copilărie vor deveni realitate.

 

Ești deranjat de o greșeală de lexic/semantică/gramaticală și dorești să e expunem? Așteptăm sugestiile tale pe pagina oficială de Facebook, @mesageruldecovasna, sau la adresa de mail [email protected].

Rubrică realizată de Adelina Gherasim

foto: www.adevarul.ro

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail