Recent, Asociaţia Distroficilor Muscular din România (ADMR) a trimis Prefecturii judeţului Covasna un memoriu prin care solicită redeschiderea Centrului de Patologie Neuromusculară ,,Dr. Radu Horia” din Vâlcele. Gestul nu a rămas fără răspuns.

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, Prefectul judeţului, Codrin Munteanu, a declarat că a fost constituită deja o comisie care să elaboreze un material ce urmează a fi trimis la Ministerul Sănătăţii: „În baza unui memoriu al Asociaţiei Distroficilor Musculari, am constituit o comisie care să verifice şi să întocmească un material cu privire la ce anume este mai bine pentru aceşti oameni bolnavi. Dacă pretindem că suntem o societate civilă şi un stat civilizat, trebuie să dovedim acest lucru prin felul în care avem grijă de semenii noştri care au astfel de probleme. Şi pentru că avem semnale de la pacienţi că sunt nemulţumiţi, am vrut să vedem dacă este în interesul pacienţilor să rămână la Spitalul de la Întorsura Buzăului, sau dacă este în interesul pacienţilor să se întoarcă înapoi în Vâlcele, deoarece cred că ceea ce trebuie să primeze într-o decizie de acest gen este interesul pacienţilor şi nu alte interese”, a declarat prefectul Codrin Munteanu.

Prefectul Codrin Munteanu

Acesta a mai spus că se doreşte rea­lizarea unei „radiografii” corecte a acestei situaţii: „Noi nu ne dorim să luăm o decizie – spitalul să rămână la Întorsura Buzăului, sau să se întoarcă la Vâlcele. Nu aceasta este ideea. Ne dorim să facem o radiografie corectă a acestei problematici, pe baza memoriului Asociaţiei Distro­ficilor Musculari, care să se finalizeze cu nişte concluzii, concluzii care să cores­pundă interesului pacienţilor, interesul cadrelor medicale. De asemenea, în corpul de lucru noi avem şi logistica instituţiei prefectului, corp de control etc, dar şi reprezentanţi din partea Asociaţiei, ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), din partea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) şi reprezentanţi ai sindicatelor cadrelor medicale, ai SANITAS. Vrem să avem părerile tuturor, să avem acceptul unanim al tuturor celor implicaţi în această problemă. Vrem un material care să reflecte şi starea de fapt şi care să pună în valoare care dintre cele două posibilităţi asigură cel mai bine satis­facerea nevoilor acestor oameni”.

Prefectul a menţionat că, din primele verificări, rezultă că această mutare a pacienţilor nu a avut în vedere interesul pacienţilor: „S-a desfiinţat Centrul Na­ţional de Patologie, care se ocupa de tratamentul distroficilor, deci s-a pierdut o instituţie unică unde existau posibilităţi de cercetare, şi am transformat-o într-o simplă secţie a unui spital de Cardiologie (…) am pierdut unicul centru de patologie din ţară. Este adevărat că el nu funcţiona nici înainte la parametri foarte ştiinţifici, dar avea premisele ca acolo să se facă şi cercetări în domeniu (…) Părintele ştiinţei medicale în materie, doctorul Radu Horia, nu a ales întâmplător Vâlcele, datorită climei, apei minerale, etc. Dacă ar fi fost Întorsura o zonă foarte bună, mergea la Întorsura direct”.

Potrivit acestuia, şi din punct de vedere al nevoilor imediate ale pacienţilor există minusuri: „La Întorsura Buzăului, pa­cienţii imobilizaţi în scaun nu pot face duş, baie, pentru că deşi spitalul este nou şi pare foarte modern, în momentul în care eşti în cărucior, situaţia nu mai este atât de frumoasă, chiar dacă spitalul este nou, pentru că uşile sunt mai înguste decât căruciorul. Şi acei oameni au două alternative: ori stau nespălaţi, ori se roagă de cineva de acolo să îi ia în braţe. La Vâlcele, chiar dacă era un singur duş pe etaj, mergeau cu căruciorul şi puteau face duş şi ei”.

În momentul de faţă persoanele cu distrofii musculare sunt tratate la Spitalul din Întorsura Buzăului.

Asociaţia Distroficilor Muscular subli­niază că, în ultimul an, unii membri au murit din cauza lipsei de asistenţă medicală: „Statisticile arată 35.000 de cazuri înregistrate cu distrofii musculare (…) În secţia de Neurologie din Întorsura Buzăului pot fi internaţi doar 45 de pacienţi pe serie, asta înseamnă aproximativ 540 de pacienţi pe an (…) Este cunoscut faptul că Distroficii Muscular nu sunt internaţi în alte spitale care deţin specialişti în terapii de întreţinere, dar şi mai grav, acestora li se refuză internarea şi în spitalele de medicină generală”, se arată în memoriul trimis Prefecturii.

„Posibilitate de mutare înapoi la Vâlcele, în acest moment, nu există”

Prefectul Codrin Munteanu a declarat că, în acest moment, nu există şanse ca pacienţii să se poată întoarce la Vâlcele: „Posibilitate de mutare înapoi la Vâlcele, în acest moment, nu există, pentru că acea clădire a fost devalizată. În acest moment este nevoie de o investiţie pe care nu o pot spune… e o sumă foarte, foarte mare (…) Cert este că pacienţii nu pot fi mutaţi înapoi fără bani foarte, foarte mulţi. Şi puteau fi aduşi dacă aceste stricăciuni nu ar fi avut loc. Noi verificăm procese verbale de predare, de inventariere. Deci, în acest moment se poate pune problema să faci o clădire nouă, decât să o repari pe aceea”, a declarat prefectul.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail