Cei mai activi voluntari ai Crucii Roșii, filiala municipiului Sfântu Gheorghe, au fost premiați, în acest sfârșit de săptămână, în cadrul Galei Voluntarilor 2016.

Celor mai activi dintre voluntari le-au fost recunoscute meritele, în funcție de orele de voluntariat efectuate în decursul acestui an, în cadrul Galei Voluntarilor 2016. Astfel, anul acesta, titlul „Voluntarul Anului 2016” i-a fost acordat tinerei Boldizsár Kriszta Helén pentru cele 423 de ore de voluntariat în folosul orașului nostru, locurile II și III revenindu-le voluntarilor Balázs Vilmos și Pitlák Szabolcs Hunor, care au reușit să efectueze 392, respectiv  352 de ore de voluntariat.

Potrivit informațiilor oferite de coordonatoarea voluntarilor Crucii Roșii – filiala Sf. Gheorghe, Opra Zsófia-Szende, anul acesta au fost efectuate un număr total de 8.831 ore și 10 minute de voluntariat la nivelul orașului Sfântu Gheorghe, adică nici mai mult, nici mai puțin de 368 de zile lucrate non-stop în folosul comunității. Pe lângă titlurile obținute, locurile I, II și III au fost medaliate cu aur, argint și bronz.

„Anul 2016 a fost numit de către voluntari „Anul Realizărilor”, lucru pe care l-am și atins prin rezultatele nostre. Am predat patru proiecte de tineret, ne-am alăturat unui număr de șase programe noi, am felicitat programul „The Duke of Edinburgh’s International Romanian Award”, și am fost prezenți și în cadrul programului Youth Educational Program (YEP). Programele DOFE și YEP sunt coordonate de către Asociația Turulmadar, dar am colaborat și cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna, în premieră, la tabăra de la Pădureni unde, spre exemplu, am asigurat acordarea primului ajutor. Anul 2016 a fost primul an în care, împreună cu voluntarii, în luna februarie am făcut o strategie, ale cărei obiective am reușit să le și atingem. Am fost prezenți și invitați în 15 programe noi, unde am acordat primul ajutor, și am fost prezenți și într-o tabără internațională în Austria. Cu ajutorul Crucii Roșii Române, un voluntar de-al nostru și încă unul din București au depus un proiect pe care l-au câștigat și au fost prezenți la Tabăra denumită „Friendship”. Am fost prezenți în două tabere naționale: în Tabăra națională de dezastre, organizată la Bacău, și am fost prezenți la Hunedoara, în Tabăra națională de prim ajutor, unde au fost trimiști câte doi voluntari din județul nostru. Într-un an am fost prezenți de peste 50 de ori la acțiuni, ceea ce însemană că de 50 de ori am încercat să dăm voce programului de voluntariat. Am avut 22 de parteneri, instituții care s-au alăturat programului nostru de voluntariat.” – a declarat Opra Zsófia-Szende.

Voluntarii au desemnat „Cel mai bun coordonator”

Surpriza serii a venit chiar din partea voluntarilor Crucii Roșii, filiala Sfântu Gheorghe, care au decis să îi acorde celei care în ultimii doi ani s-a implicat activ și a lucrat cu dăruire alături de voluntrii organizației, titlul de „cel mai bun coordonator al voluntarilor”.

„Am fost surprinsă la final, pentru că m-au ales „cel mai bun coordonator”. Pentru mine înseamnă mai mult decât o muncă faptul că pot coordona voluntarii, pentru mine este un stil de viață. Niciodată nu simt că lucrez, sau că lucrez în plus, chiar îmi place ceea ce fac, deci pot spune că sunt foarte norocoasă. Ceea ce fac este și o pasiune, și face parte din viața mea. Îmi place foarte mult să lucrez cu tineri, cu oameni, să mentorez, să stau de vorbă cu ei. Sunt foarte bucuroasă să văd rezultate, văd că am devenit o familie, iar legătura dintre noi este mult mai strânsă decât cea dintre un coordonator și un voluntar, pentru că suntem și prieteni, iar acesta, cred, este cel mai important lucru. (…) Sunt foarte bucuroasă, chiar nu m-am așteptat la premiul primit, mie îmi place foarte mult să ofer eu, iar asta a fost o surpriză. De doi ani coordonez voluntarii Crucii Roșii, și pot spune că de când sunt aici m-am schimbat, atât eu ca om, cât și stilul meu de viață. (…) Mesajul meu către tinerii care încă nu au încercat să facă voluntariat este să încerce. Niciodată nu este prea târziu, iar voluntariatul este o posibilitate foarte bună să acumulezi experiență, o experiență foarte valoroasă.” – ne-a declarat Opra Zsófia-Szende.

Premii pentru toți membrii organizației

În cadrul Galei au fost premiați și responsabilii cu programele din cadrul organizației. Astfel, Konrád András-László a fost felicitat pentru prezentările de prim ajutor organizate la nivelul liceelor; Bedőházi Róbert pentru programul social „De la tineri, pentru tineri!”; Deregus Ildikó a fost felicitată pentru statutul de „a doua mamă a grupului de voluntari”; iar Fazakas Botond, cel care a fost desemnat în cadrul Galei de anul trecut „Voluntarul anului 2015”, a fost de această dată premiat pentru activitatea desfășurată ca asistent voluntar, fiind prezent la diferite acțiuni de acordare a primului ajutor de bază. De asemenea, voluntarul Fákó Hunor a fost felicitat pentru activitățile organizate în preajma Crăciunului (colinde și cântece); iar Izsák Arnold pentru conceperea pliantelor și afișelor în cadrul diferitelor acțiuni. Nu a fost uitat nici șoferul care asigură transportul membrilor organizației la diversele acțiuni, Kovács Kálmán, care de asemenea a fost felicitat în cadrul Galei.

Pentru activitățile desfășurate în cadrul programului YEP 2016, au fost premiați cu diplome de merit voluntarii Konrád András-László; Bedőházi Róbert; Boldizsár Kriszta; Pitlák Szabolcs-Hunor; și Eördögh Beáta, iar pentru cele desfășurate în cadrul programului DOFE, voluntarii Bokor Hilda; Badi Csengelle; Döme Anita; Eördögh Beáta și Kiss Kincső. Și celor mai tineri dintre voluntari le-au fost recunoscute meritele, astfel Papp Nimród; Iordache László; și Kelemen Ákos, toți cu vârste de 14 ani, au fost felicitați pentru activitățile derulate în cadrul organizației pe durata anului 2016: „Suntem foarte mândri de ei pentru faptul că, deși sunt atât de tineri, vin din proprie inițiativă.”, a precizat coordonatoarea voluntarilor. Totodată, voluntarii Pitlák Szabolcs-Hunor; Balázs Vilmos și Kovacs Kalman au fost premiați și pentru munca fizică depusă în cadrul organizației.

„Toată lumea a primit certificate și diplome de merit, au primit cadouri din partea organizației, iar după Gală am avut o petrecere, unde am cântat colinde de Crăciun. A fost foarte frumos.” – a mai declarat Opra Zsófia-Szende.

„Nu suntem responsabili doar pentru ceea ce facem, suntem responsabili și pentru ceea ce nu facem!”

Despre importanța de a fi voluntar, coordonatorul Opra Zsófia-Szende ne-a vorbit cu mândrie. Aceasta este de părere că fiecare dintre noi ar trebui să încercăm măcar o dată în viață să facem lucruri altruiste, și că lumea poate deveni una mai bună atunci când schimbarea se produce întâi în interiorul nostru: „Cred că suntem responsabili pentru comunitatea în care trăim. Am și citat rândurile unui scriitor antic, pe care îl apreciez foarte mult, și care spune că <<Nu suntem responsabili doar penrtru ceea ce facem, suntem responsabili și pentru ceea ce nu facem>>. Nu este adevărat că nu putem, chiar putem! Trebuie să facem lucrurile din inimă, lumea se poate schimba dacă începem să producem schimbarea chiar din noi și să venim cu inițiative, pentru că dacă așteptăm să facă altcineva, poate că niciodată nu se va întâmpla schimbarea. Crucea Roșie și programul de voluntariat sunt niște exemple foarte bune, chiar poți să atingi rezultate foarte bune dacă faci lucruri din inimă, fără să aștepți lucruri materiale în schimb.”

La ora actuală, la nivelul orașului Sfântu Gheorghe activează un număr de 88 de tineri voluntari, în cadrul organizației Crucea Roșie.

Ioana Ardeleanu

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail