Proiectul „Lumea Basmelor în Ochi de copil”, iniţiat de Asociaţia Sophia Nyka din Sfântu Gheorghe, a ajuns la final.

Din dorinţa de a aduce bucurie şi lumină pe chipul copiilor din medii defavorizate, Asociaţia Sophia Nyka din Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) – Centrul de primire în regim de urgenţă Sfântu Gheorghe, Şcoala Specială din Sfântu Gheorghe, Liceul de Artă “Plugor Sandor” şi Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din municipiu, a iniţiat proiectul „Lumea Basmelor în ochi de copil”, în luna noiembrie a anului trecut.  Din rândul celor două licee s-au „cules” voluntari, atât de la secţia română cât şi de la secţia maghiară, care, până de curând i-au vizitat pe micuţii de la Şcoala Specială Sfântu Gheorghe şi de la Centrul de Primire în Sistem de Urgenţă, le-au spus poveşti şi s-au jucat cu aceştia.

Monica Blaj

Pentru a afla impresiile la finalul acestei activităţi, am vorbit cu liderul de proiect, care este totodată vicepreşedinta Asociaţiei Sophia Nyka, profesor Monica Blaj, care ne-a spus: „A fost o  experienţă de neuitat pentru toţi şi pentru fiecare licean voluntar implicat. De ce spun pentru toţi? Pentru că noi am trăit împreună  fiecare experienţă, fiecare vizită, regăsindu-ne în acelaşi sentiment de dragoste pentru aceşti copii, în aceeaşi privire întrebătoare,  atunci când vedeam nişte ochişori plânşi, în aceeaşi senzaţie de tristeţe imensă  când aflam  despre drama unuia dintre ei (…) Fiecare dintre voluntari  a avut propria experienţă cu copiii sau copilul căruia i-a spus poveşti sau s-a jucat”.

Şi voluntarii au dorit să-şi exprime impresiile, pe pagina de Facebook a proiectului:

Păcat că acest proiect s-a încheiat. Speram să mai ţină măcar un week-end sau două, sau încă multe luni, dar tot ce e frumos şi bine are un sfârşit. Am petrecut clipe minunate împreună cu ei, chiar dacă de fiecare dată când plecam de acolo simţeam o anumită tristeţe de neînchipuit. Am avut ocazia să ne jucăm cu ei (…) şi să le aducem o rază de iubire şi zâmbete în viaţa lor. Sper să ne mai vedem cu copiii şi să le aducem din nou un zâmbet pe chipurile lor”, a spus Arthur.

„A fost minunat să-mi petrec fiecare sâmbătă cu acei copilaşi. Aceşti copii ai nimănui, lăsaţi de către proprii părinţi, te învaţă să apreciezi ce ai şi să sari mereu în ajutorul celor ca ei. Aceşti copii au zâmbit şi s-au bucurat pentru simplul fapt că cineva le-a acordat atenţia necesară, pe care ar fi trebuit s-o aibă de la părinţi. Sunt foarte fericită ca m-am înscris voluntar la acest proiect, şi, dacă s-ar începe un proiect asemănător, m-aş înscrie cu mare drag!”, a spus Luminiţa.

Tinerii voluntari, implicaţi trup şi suflet

Potrivit liderului de proiect, numărul celor implicaţi a fost peste aşteptări. „La începutul acestui proiect, atunci când îmi adunam voluntarii, le-am spus tuturor să se gândească bine şi să se implice numai dacă se regăsesc în acest tip de proiect, şi doar dacă simt că au ceva de dăruit unor suflete chinuite. Cine nu, să aştepte un alt gen de proiect unde ei se vor regăsi,  pentru că, nimic nu poate fi făcut cu succes, dacă nu crezi cu adevărat în ceea ce faci. Am avut o surpriză  foarte plăcută atunci când numărul voluntarilor a depăşit aşteptările mele. Trebuie să recunosc că i-am subestimat pe liceenii  noştri.  Nu credeam că mai există  atâta  dăruire pentru semenii noştri!  După ce  am văzut entuziasmul cu care veneau vizită de vizită, bucuria cu care s-au implicat, mi-am dat seama că au un suflet  de aur. Aşa că nu o să-i numesc voluntari, ci o să-i numesc Suflete de Aur”, a spus Monica Blaj.

Aceasta a dorit să mulţumească tuturor partenerilor implicaţi in Proiect, pentru deschiderea şi bucuria cu care au colaborat: DGASPC Covasna, Şcoala Specială Sf. Gheorghe, Centrul de Primire în Sistem de Urgenţă, Asociaţia HELP, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Liceul de Artă „Plugor Sandor” Sf. Gheorghe, cât şi tinerilor voluntari.

„Am ajuns la finele acestui proiect deosebit, cu intenţia să-l reluam peste ceva timp, şi, sper eu, că ni se vor alătura şi alţi voluntari care au ceva de dăruit de acolo…din suflet!”, a încheiat Monica Blaj.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail