Volumul „Poveste din Voineștii Covasnei”, cel mai nou proiect editorial al covăsnencei Florentina Teacă, însoțit de lustrații grafice realizate de Alexandrina Cășunean Vlad, va fi lansat săptămâna viitoare.
Realizat printr-un proiect al Asociației GRIT, cu sprijinul Orașului Covasna și cu susținerea Centrului European de Studii Covasna –Harghita (ce funcționează sub egida Academiei Române), volumul semnat de Florentina Teacă prezintă întâmplări și personaje închipuite, dar inspirate din viața mocanilor din Voineștii Covasnei, culese cu timp în urmă, trecute prin sufletul autoarei și așternute pe hârtie. Astfel a rezultat o poveste pentru cei mici și cei mari, deopotrivă, o „Poveste din Voineștii Covasnei”.
„În anul 2016, mi s-a împlinit un vis, acela de a scrie o carte despre strămoșii noștri – <<Mocanii voineşteni, străjeri ai românismului în arcul carpatic transilvan>>, apărută la Editura <<Eurocarpatica>> din Sfântu Gheorghe, cu o prefață de Vasile Stancu. (…) În timp ce lucram la acel volum, mă gândeam la cei ce o vor citi și, mai ales, îmi doream ca nepoțelul meu să afle despre strămoșii lui, pe care nu a apucat să-i cunoască. Dar el avea șase anișori pe atunci, și am realizat că mulți ani vor mai trece până va înțelege ce am vrut eu să exprim în paginile cărții. A răsfoit-o, s-a uitat la poze și mi-a zis: <<Tuși, cartea asta e pentru oameni mari…>>. Acela a fost momentul în care am decis că trebuie să scriu ceva, cu același subiect, dar pe înțelesul copiilor. Iată că, după doi ani, ideea s-a transformat în faptă și așa a luat naștere proiectul <<Poveste din Voineștii Covasnei>>. După cum sugerează și numele, este…o poveste. O poveste cu personaje și întâmplări închipuite, așa cum sunt în povești. Numai că și oamenii și faptele din cărticică sunt urziți din realități care de multă vreme se întâmplă la noi, la mocanii din Voineștii Covasnei. Mereu a existat la noi un Ilie (personajul principal al cărții) care a trăit o copilărie frumoasă, care apoi a gustat din dulceața și din greul ciobăniei, care a luptat în vreun fel pentru românism, care a avut o viață zbuciumată și rodnică – așa suntem noi! ”- a explicat Florentina Teacă.
Demersului acesteia i s-a alăturat Alexandrina Cășunean – Vlad, o tânără mămică din orașul-stațiune, absolventă de Arte, care a realizat ilustrațiile grafice potrivite pentru a însoți rândurile scrise de Florentina Teacă. A rezultat, astfel, simbioza între literatură și grafică, în „Poveste din Voineștii Covasnei”.
Lansare de carte, însoțită de momente artistice
Volumul, apărut la Editura „Eurocarpatica”, va fi lansat săptămâna viitoare, joi, 11 octombrie, de la ora 17.00, la Casa orășenească de cultură din Covasna.
Printre invitații speciali ai evenimentului se numără dr. Ioan Lăcătușu, arhivist și reprezentant al editurii „Eurocarpatica” și al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, poeta Mihaela Aionesei – din Târgu Secuiesc și pictorul Matei Schinteie, din Covasna.
În cadrul evenimentului, cei prezenți vor putea urmări un program artistic susținut de Ansamblul „Românașul” din localitate, o expoziție cu desene care ilustrează cartea, realizate de Alexandrina Cășunean – Vlad.
Florentina Teacă este autoare a mai multe lucrări despre viața mocanilor din județ și despre traiul covăsnenilor, în general. „Sântilia: străvechi obicei pastoral românesc”, apărut la Editura „Eurocarpatica” din Sfântu Gheorghe, în 2014 și „Mocanii voineșteni, străjeri ai românismului în arcul carpatic transilvan”, apărut la aceeași editură, în 2016; albumele „Covasna, Voineşti: istorie şi cultură românească în imagini”, apărut la Editura „Eurocarpatica”, în 2014 și „Chipuri de demult din inima României: Voineștii Covasnei în imagini din secolul trecut”, apărut la Editura „Magic Print”, Onești, în 2015; „Mărturii ale continuităţii româneşti în Carpaţii de Curbură: Voineştii Covasnei în imagini şi cuvinte”, apărut la Editura „Ștefadina” din București în 2016 și „Mărturii fotografice: oameni și locuri din județul Covasna”, apărut la Editura Eurocarpatica, în 2017, sunt doar câteva dintre lucrările ce poartă semnătura Florentinei Teacă.
Ana Ciorici Costache