În cadrul manifestării cultural-științifice „Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe” a avut loc miercuri, 9 aprilie a.c., lansarea volumului „Mass-media, despre dăinuirea românească în inima țării” coordonator dr Ioan Lăcătușu, ediție îngrijită de prof. univ. dr. Corneliu-Mihail Lungu, dr. Mihai Nicolae, dr. Magdalena Albu și Erich-Mihail Broanăr, apărut la Editurile Eurocarpatica Sfântu Gheorghe și Ștefadina București, în anul 2024.
La lansarea care a avut loc la Centrul de Documentare „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, volumul a fost prezentat de drd. Tatiana Scurtu.
„Problematica mass-media în viața publică a Arcului Intracarpatic, în istorie și contemporaneitate a constituit și constituie o preocupare constantă a sociologului, arhivistului, publicistului și editorului Ioan Lăcătușu, ca parte componentă a activității de cercetare a istoriei și a culturii românești din inima țării.
Volumul de față prezintă, concis și convingător, aspecte referitoare la înfăptuirea strategiei de dăinuire românească în mediul multietnic și multiconfesional specific județelor Covasna și Harghita și implicarea cercetătorului și liderului civic Ioan Lăcătușu, în această anevoioasă și responsabilă activitate cultural-științifică și civică. În paginile cărții, sunt redate aspecte din activitatea specialiștilor de la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, aflat în subordinea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, și a celor de la Centrul European de Studii Covasna-Harghita – o asociație cultural-științifică, funcționând sub egida Academiei Române –, privind monitorizarea modului în care a fost și este reflectată, în presa locală și centrală, realitatea complexă din județele Covasna și Harghita, singurele județe din România, în care românii sunt numeric minoritari.
Studiile referitoare la problematica presei din Arcul Intracarpatic, purtând semnătura dr. Ioan Lăcătușu, au fost grupate astfel:
a) studii referitoare la presa în limba română și maghiară;
b) articole referitoare la publicistica românească, din Arcul Intracarpatic;
c) studii și articole referitoare la publicistica maghiară, din Arcul Intracarpatic.
Problematica mass-media din județele Covasna și Harghita a fost prezentată de Ioan Lăcătușu, în cadrul unor manifestări științifice. Paralel cu activitatea culturală, științifică și publicistică, coordonatorul volumului și colegii săi din societatea civilă a județelor Covasna, Harghita și Mureș au desfășurat o luptă continuă de stopare a proiectelor autonomiste și separatiste, promovate de UDMR, cu sprijinul Budapestei.
În volumul de față, Ioan Lăcătușu, împreună cu îngrijitorii ediției, dintre numeroasele articole, știri, reportaje, documentare, apărute în presa scrisă de limbă română, în mass-media audio-vizuale și mediul on-line, a selectat peste 200 de materiale de presă, grupate în următoarele capitole:
- BISERICA ORTODOXĂ ȘI STATUL ROMÂN – PILONI AI DĂINUIRII ROMÂNEȘTI ÎN ARCUL INTRACARPATIC;
- ROMÂNII DIN JUDEȚELE COVASNA ȘI HARGHITA ȘI INSTITUȚIILE LOR IDENTITARE;
ASPECTE ALE SOLIDARITĂȚII ROMÂNILOR DE PRETUDINDENI, CU ROMÂNII DIN ARCUL INTRACARPATIC; - GEOPOLITICĂ ȘI CONVIEȚUIRE INTERETNICĂ, ÎN JUDEȚELE COVASNA ȘI HARGHITA.
Această grupare tematică a vastului material documentar prezentat permite o mai bună înțelegere a climatului conviețuirii interetnice din zonă și, pe această bază, o apreciere obiectivă a eforturilor întreprinse de liderii societății civile românești și ai mediului academic, pentru a asigura dăinuirea românească, într-un mediu intolerant față de alteritate.
Materialele de presă cuprinse în volumul de față, împreună cu cele 12 anexe, referitoare la contribuția sociologului, arhivistului și publicistului Ioan Lăcătușu și a colaboratorilor săi la dăinuirea românească în inima țării, au fost prezentate în spațiul public de către numeroase agenții de presă.
Cele mai multe materiale referitoare la activitatea instituțiilor culturale din Arcul Intracarpatic, în perioada 2014-2024, sunt semnate de Oana Mălina Negrea (corespondentul pentru județul Covasna al Agenției Agerpres, al Radio România Actualități și Radio Târgu Mureș) – peste 120 de articole, Ana-Alina Ciorici-Costache (Mesagerul de Covasna) – aproape 100 de articole, urmate de Mihai Trifoi (Mesagerul de Covasna), Mihai Groza (Informația Harghitei), Iulia Drăghici (Observatorul de Covasna), Gina Ștefan (corespondentul pentru județul Harghita al Agenției Agerpres), Eugen Popescu (Agenția RGN), Doru Decebal Feldiorean, Vasile Stancu și Constantin Secară (Condeiul ardelean), Luminița Florica Cornea, Erich-Mihail Broanăr (Grai Românesc), Ioan Popescu-Longin, Irina Airinei, Ioan Sabău-Pop, Florentina Teacă, Florin Bengean, Ilie Șandru, Vasile Gotea, Maria Peligrad, Rodica Pârvan.
Majoritatea redactorilor din presa de limbă română locală sunt şi corespondenţi locali ai publicaţiilor centrale, ai principalelor agenţii de ştiri şi ai unor posturi de radio şi televiziune regionale şi centrale. Se disting, prin notorietate, Angela Bârsan (TVR Actualităţi şi Radio România Actualităţi), Oana Negrea (AGERPRES şi Radio România Actualităţi), Dana Mezei (Realitatea TV), Gina Ştefan (AGERPRES, pentru judeţul Harghita).
Cercetarea istoriei, culturii, civilizației și spiritualității românești din județele Covasna și Harghita a constituit și constituie principala preocupare a Omului de spirit românesc Ioan Lăcătușu, a instituțiilor și asociațiilor pe care le-a condus și a principalilor colaboratori ai săi. Un indicator relevant este reprezentat de numărul de cărți redactate singur și în colaborare, ediții îngrijite, coordonate, editate etc.
Presa locală și centrală, atât în limba română, cât și în limba maghiară, a prezentat pe larg cărțile și publicațiile redactate de Ioan Lăcătușu și colaboratorii săi. Este de menționat faptul că dr. Ioan Lăcătușu, împreună cu partenerii și colaboratorii săi, a publicat 303 volume de istorie, sociologie, demografie, etnografie, arhivistică, publicistică, memorialistică, după cum urmează: 15 volume de autor, 25 de volume în colaborare, 54 de volume îngrijite, 77 de volume la care s-a redactat studiu introductiv, argument, prefață, postfaţă, 90 de volume la care a fost editor, coordonator, contributor, consultant, redactor, lector, și 42 de volume de publicistică.
Lansarea și prezentarea majorității acestor volume, recenziile și premiile de care s-au bucurat, postarea lor pe platforma Bibliotecii Digitale Eurocarpatica, toate acestea au constituit subiectul pentru numeroase materiale de presă, multe redate și în volumul de față.
Această modalitate inspirată, de dublă valorificare editorială, are marele avantaj că, în timp, oferă cititorului interesat posibilitatea parcurgerii paginilor unor volume așezate ordonat într-o bibliotecă, în locul unor colecții de ziare, imposibil altfel de păstrat într-o bibliotecă personală. Apoi, lectura textelor unor cărți, ordonate tematic sau cronologic, permite cunoașterea problematicii abordate în toată complexitatea ei, a concepției și viziunii macro-sociale a publicistului asupra temelor abordate”.
Maria Crețu-Graur