Volumul „Contribuții documentare privind istoria românilor transilvăneni”,  apărut recent la Editura „Eurocarpatica”, sub semnăturile dr. Ioan Lăcătuşu și prof. Vasile Stancu, va fi lansat miercuri, 15 februarie, la Sfântu Gheorghe.

Lucrarea, realizată sub egida Centrului European de Studii Covasna-Harghita, face parte din colecția „Centeranul Marii Uniri (1918-2018)” și, potrivit autorilor, prezintă, în peste 440 de pagini, o parte a contribuţiilor documentare privind istoria românilor transilvăneni, din perioada secolelor XVI-XXI, evidenţiind aspecte inedite sau eludate, în unele cazuri, de istoria oficială naţională sau cea maghiară.

„Cercetarea istoriei, culturii și spiritualității românești din sud-estul Transilvaniei constituie un obiectiv prioritar al Centrului Ecleziastic de Documentare <<Mitropolit Nicolae Colan>>, Centrului European de Studii Covasna-Harghita, instituțiilor și asociațiilor culturale partenere – Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Centrul Cultural Toplița precum și al asociațiilor culturale membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș. Cercetările pe această temă, au fost înlesnite de introducerea în spațiul public a unor noi fonduri arhivistice aflate în păstrarea Arhivelor Naționale, de organizarea a numeroase manifestări cultural-științifice (sesiuni de comunicări, simpozioane, colocvii, dezbateri etc.) și de creșterea numărului aparițiilor editoriale pe teme de istorie locală, regională și națională, etnografie, demografie, sociologie, cultură etc. Un gând de recunoștință se cuvine a-l adresa arhiviștilor din cadrul Arhivelor Naționale Covasna care, în decursul anilor, au asigurat traducerea documentelor din limbile latină, germană și maghiară. Studiile cuprinse în acest volum, în succesiune cronologică, prezintă o parte a contribuţiilor documentare privind istoria românilor transilvăneni, din perioada secolelor XVI-XXI, evidenţiind aspecte inedite sau eludate, în unele cazuri, de istoria oficială naţională sau cea maghiară. Ele au fost prezentate în cadrul unor sesiuni de comunicări științifice organizate în ţară și au fost publicate în cuprinsul unor reviste de specialitate sau a unor volume colective, specificate la începutul fiecărui material. Tematica abordată este diversă având în vedere accesul la documentele istorice, contextul politic al epocii studiate, complexitatea relaţiilor sociale, cultural-spirituale şi etnice care s-au stabilit în spaţiul transilvan şi evoluţia specifică a poporului român în perioada supusă cercetărilor.” – au transmis autorii, în prefața lucrării.

Potrivit acestora, un loc important în cuprinsul volumului este destinat valorificării informațiilor cuprinse în inventarele fondurilor arhivistice deținute de Arhivele Naționale Covasna, referitoare la referitoare la: momente din istoria actualului judeţ Mureş (1526-1906); păstoritul transhumant din sud-estul Transilvaniei practicat în Moldova şi Ţara Românească; fluxurile migratorii dintre Transilvania şi Moldova în perioada sec. XVII-XIX; Pandemiile din Ţările Române în secolele XVII-XIX; atribuţiile locuitorilor din Breţcu şi Târgu Secuiesc privind întreţinerea şi folosirea Pasului Oituz în secolele XVII-XIX; documente din secolele XVI-XIX emise de Domnii Ţărilor Române sau referitoare la aceştia; sarea şi contrabanda cu sare în Scaunul Kezdi (Tg. Secuiesc), la începutul sec. XIX; Deda – aspecte demografice (1850-2011); noi contribuţii privind cunoaşterea unor realităţi basarabene din perioada interbelică.

O altă temă tratează locul şi rolul unor personalități românești, în mod deosebit a celor din sud-estul Transilvaniei, care au adus contribuții importante la păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor ardeleni. Tema privind aspecte ale conviețuirii interetnice româno-maghiare din Arcul Intracarpatic, este detaliată prin informațiile aduse în cuprinsul articole precum: „Secuii şi relaţiile cu românii în presa de altădată”; „Proiectul interbelic de reromânizare a secuizaţilor din fostele scaune secuieşti”; „Mărturii documentare despre românii din judeţul Treiscaune refugiaţi şi expulzaţi în urma Dictatului de la Viena”; „Problematica Dictatului de la Viena şi consecinţele sale asupra românilor, o prioritate a cercetării Centrului European de Studii Covasna-Harghita.”

Volumul cuprinde și studii și articole care redau câteva pagini de istorie, cultură și spiritualitate a românilor din sud-estul Transilvaniei. Lansarea acestuia va avea loc miercuri, 15 februarie (a.c.), începând cu ora 16,00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe.

Lucrarea va fi prezentată de prof. Corina Bărăgan-Sporea și prof. Mircea Bodnari.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail