Viziunea sistemică „Educația ne unește”, lansată de Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a fost dezbătută și de cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Romulus Cioflec”, din Araci și de la structurile aparținătoare – Vâlcele, Ariușd și Hetea.

„Documentul de poziție lansat propune structurarea rolului educației, implicit rolul sistemului național de învățământ, pe cinci valori fundamentale: încredere, echitate, solidaritate, eficacitate și autonomie, care să se regăsească în cinci principii: centrarea pe elev, flexibilitate, calitate măsurabilă, colaborare, subsidiaritate.”- anunța Ministerul Educației, cu ocazia lansării viziunii „Educația ne unește”.

Conform viziunii, „întotdeauna și peste tot au existat și există discuții cu referire la scopul și obiectivele educației, la ceea ce trebuie să se învețe și cum să se învețe. Guvernele multor țări înscriu în programele lor educația drept o prioritate absolută, iar Organizația Națiunilor Unite a inclus-o în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă centrale Agendei 2030. Din aceeași perspectivă a anului 2030, școala românească este în serviciul copilului, al familiei, al comunității și al societății. Serviciul public de educație din România se construiește pe cooperarea între toate sectoarele societății, cuprinde învățământul de stat și privat și are ca finalitate modelarea copilului într-un adult responsabil, integrat social și profesional, care simte că aparține, în egală măsura națiunii române si spațiului european, gândește și participă la dezvoltarea societății.”

Ministrul Educației a invitat toți factorii responsabili să participe la dezbaterea ideilor propuse de Ministerul Educației Naționale pentru consolidarea unei viziuni moderne asupra formării elevilor și studenților. Această viziune, concretizată într-un document amplu, urmează a fi transpusă într-un cadru legislativ corelat cu perspectivele socioculturale și economice ale României viitorului.

Un „Ghid pentru dezbateri în şcoli” a fost trimis de Ministerul Educaţiei către toţi directorii de unități de învățământ din țară, iar aceștia au început, rând pe rând, să organizeze dezbateri ale viziunii „Educația ne unește”.

Printre unitățile de învățământ care au organizat, deja, dezbateri, se numără și Școala „Romulus Cioflec”,  din Araci.

Cadrele didactice din toate structurile unității de învățământ s-au întâlnit la Ariușd, unde timp de câteva ore, au participat la prezentarea documentului și la dezbaterea ideilor propuse în acesta.

Dascălii, împărțiți în grupe, au analizat viziunea sistemică „Educația ne unește” și au formulat puncte forte, limite și recomandări , cu privire la aspectele cuprinse de documentul supus dezbaterii.

Unul dintre punctele forte formulate se referă la introducerea programului de tip Afterschool, benefică mai ales copiilor din medii defavorizate, susțin dascălii de la Școala „Romulus Cioflec”, Araci. „Prin introducerea afterschool-ului, timpul alocat activităților cu familia devine mult mai intens”- consideră aceștia, care văd și anumite limite în acest sens: „lipsa infrastructurii, lipsa resurselor financiare, lipsa timpului alocat  pentru pregătirea materialelor didactice necesare pentru următoarea zi.” Sprijinirea cadrelor didactice în formarea profesională și prezența logopezilor, psihologilor în școli se numără printre recomandările transmise de dascăli.

În ceea ce privește formarea cadrelor didactice, faptul că acestea ar fi asigurate de Minister și de Consiliul local; intrarea în sistem după parcurgerea unui program de Mentorat  și stimularea financiară pentru obținerea de specializări suplimentare, ar fi unele dintre plusurile văzute de dascălii de la Araci, Ariușd, Vâlcele și Hetea. O recomandare în acest sens se referă la finanțarea tuturor programelor de formare. În ceea ce privește bacalaureatul diferențiat, discuțiile au fost lungi și părerile împărțite, printre recomandările dascălilor de la „Romulus Cioflec” numărându-se acordarea de sprijin privind pregătirea cadrelor didactice care să identifice și să orienteze obiectiv, de la vârste timpurii, aptitudinile și specificul potențialului fiecărui elev.

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail