În satul Sântionlunca, comuna Ozun, s-a înființat un atelier de artă populară în cadrul căruia se confecționează diverse obiecte artizanale de artă populară, bijuterii și ustensile, prin sculptarea oaselor de animale. Acesta funcționează prin startupul Faza Kas Art Srl, înființat cu suport oferit de StartUp HUB Covasna, avându-l ca initiator pe Zsombor Fazakas, tânăr sculptor de oase.
În data de 20.12.2023, elevi ai Școlii Gimnaziale „Tatrangi Sándor” din Ozun au vizitat atelierul din satul Sântionlunca unde le-a fost prezentată colecția din atelier. După prezentarea atelierului a fost organizat un workshop cu multe tipuri de unelte de mână tradiționale, dar și cu noua tehnologie achiziționată în cadrul proiectului „T.O.T.I.-Tineri ocupati, tineri instruiti!”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, cu contract POCU/991/1/3/153892.
În cadrul workshopului copiii au încercat să producă câteva obiecte artizanale, folosind uneltele tradiționale și noile scule de lucru.
„Materialul osos este extrem de rezistent și se patinează în timp, făcând creațiile mai unice. Fiecare piesă sculptată pe care o creăm aduce o mică fărâmă din armonia dintre natură și creativitatea umană. Pe lângă os, atelierul de artă populară din Sântionlunca lucrează și cu lemn, realizând din el colțare și mobilier de artă populară, dar sculptează și linguri de lemn și sculptură ustensile de bucătărie”, a menționat Fazakas Zsombor.
Potrivit tânărului întreprinzător, prin această vizită în atelierul Faza Kas Art Srl le-a fost asigurată elevilor ocazia de a privi lumea meșteșugurilor și de a dobândi experiență reală în atelierul de artă populară.
(P)