Ministrul Valentin Popa a efectuat luni, 6 august o vizită în cele două localități covăsnene cel mai grav lovite de inundațiile din acest an.

 

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, „Ministrul Educației Naționale a avut întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale în vederea identificării unor soluții concrete pentru aceste școli, dar și în cazul altor instituții de învățământ preuniversitar afectate de inundații.”

Astfel, prima școală vizitată a fost Școala Gimnazială din satul Băcel, județul Covasna, aflată într-o stare avansată de degradare, atât în ceea ce privește construcția propriu-zisă, cât și mobilierul din sălile de clasă.

„Trebuie să consolidăm școala generală, deoarece și fundația este distrusă. Este o clădire veche. Chiar și în prezent se lucrează la structura de rezistență. Dar fără documente nu ne putem apuca  să afcem lucrări mai mari. Putem eventual aplica o tencuială, dar nu ajunge, la acea clădire, deoarece aceasta este un pericol pentru siguranța copiilor. Specialistul face acumun studiu, iar în baza acestuia, banii i-am primit deja și urmează să executăm lucrările strict necesare: mai întâi consolidarea fundației, acoperișul și, după înlocuirea pardoselii, dacă ne mai rămân bani, vom face și încălzirea centrală, ca să eliminăm acele sobe de teracotă. Desigur, dacă ne mai rămân bani, vom înlocui ușile și geamurile.Domnul ministru a fost chiar implicat și interesat de problemele de aici. Ba chiar a reclamat o chestiune pe care noi, administrația locală, trebuia să o rezolvăm demult: faptul că deși avem la instutuțiile de învățământ toalete în interior, încă nu am desființat toaletele din curte, care oricum sunt neconforme. Vom lua această măsură cât de curând.”-a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” Santa Gyula, primarul comunei Chichiș.

Potrivit unui comunicat de presă emis de către Ministerul Educației Naționale, „în Lunca Mărcușului, județul Covasna, ministrul Valentin Popa a vizitat școala primară din localitate.Aceasta a fost puternic afectată de inundații, aici fiind necesare intervenții la nivelul construcției, precum și dotarea cu mobilier nou, cel actual fiind deteriorat. De menționat că unitatea de învățământ este inclusă într-un proiect de reabilitare în cadrul Planului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II, urmând să fie demarate lucrările.”

Bogdan Barbu, primarul comunei Dobârlău, de care aparține satul Lunca Mărcușului,  a declarat că știa de vizita ministrului încă de vineri și că aceasta a fost binevenită, întrucât înaltul demnitar a putut vedea chiar  la fața locului gravitatea distrugerilor produse de inundațiiledin acest an.

„Ministrul a venit însoțit de către domnul prefect, de către domnul subprefect și de către domnul inspector școlar general. Am mers chiar în incinta școlii din Lunca Mărcușului și am primit de la acesta promisiuni că ne va ajuta. Concret, vom avea nevoie de mobilier.Punerea în funcțiune a școlii o putem asigura noi, adică zugrăveala, refacerea sobelor, a podelelor, dar avem nevoie de mobilier. Vizita a fost destul de scurtă, dar delegația de la minister a părut  foarte interesată de situație: au intrat în fiecare încăpere, au făcut fotografii.”, a declarat primarul comunei Dobârlău, Bogdan Barbu.

Pe lângă ajutoarele primite de la Guvernul României, o mulțime de oameni care nu aveau nici o legătură cu Lunca Mărcușului au trimis ajutoare de tot felul, pentru sinistrații din sat. Astfel, Bogdan Barbu a ținut să le mulțumească încă o dată tuturor celor care, fără nici un interes ascuns, au dorit pur și simplu să ajute, și au facut-o din plin.

„În altă ordine de idei, nici nu putem număra câte persoane ne-au sărit în ajutor, chiar și din Brașov. Vreau să le mulțumesc tuturor pentru ce au făcut pentru oamenii din Lunca Mărcușului. A fost o activitate la care nici măcar nu am îndrăznit să sper.”

Să sperăm că toate aceste vizite și rapoarte întocmite de către autorități se vor concretiza în ajutoare materiale cât mai curând,înainte de sosirea frigului.

Oana-Mihaela Costache                                    

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail